MITRIĆ ZA STANDARD: Odluka o raspuštanju Skuštine je legalna, zakonita i ustavna

Odluka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da ukazom raspusti Skupštinu Crne Gore je legalna, zakonita i ustavna saopštio je za Standard biviše predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.

Član 92 Ustava Crne Gore stav 1 kaže da se Skupština raspušta, ako se ne izabere Vlada u roku od 90 dana od dana kada Predsjednik Crne Gore prvi put predloži mandatara.

“Ovdje postoji mala falinka, a to je da Đukanović nije ni predložio mandatara iz dobro poznatih razloga. U članu 92 stavu 3 se kaže da se Skupština raspušta ukazom predsjednika Crne Gore. Tumačeći stavove 1 i 3 proizilazi da je odluka Predsjednika Crne Gore potpuno legalna, s tim što bi se moglo prigovoriti legitimitetu te odluke”, kaže Mitrić.

Ustav Crne Gore, član 92

On je mišljenja da su izbori jedini spas za Crnu Goru.

“Van prava, u faktičko političkom smislu, ovi izbori su više nego potrebni i poželjni, jer od pada Krivokapićeve vlade do danas vlada pravni galimatijas u Vladi i Skupštini, zato što se mimo Ustava mijenjala parlamentarna većina. Sa druge strane aktuelna Vlada je već više mjeseci nelegitimna. Ne može Vlada biti izabrana dogovorom lidera partija već se ona bira nakon izbora. Ovi izbori su jedini spas za Crnu Goru”, zaključio je Mitrić.

U članu 92 Ustava CG stav 5 predviđeno je da predsjednik države izbore raspisuje prvog narednog dana po raspuštanju Skupštine. Shodno članu 14 stavu 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana.

U ukazu koji je donio Đukanović se nije pozvao na sporne izmjene Zakona o predsjedniku koje su mu takođe davale mogućnost da raspušti Skupštinu. Taj akt, usvojen voljom „stare“ većine, u članu 7e predviđa da je predsjednik države dužan da donese ukaz o raspuštanju Skupštine, ako ona ne izabere vladu u roku od 90 dana od dana kada predsjednik prvi put predloži mandatara.

REAKCIJE

Odluku Đukanovića da raspušti Skupštinu juče su pozdravili poslanici Demokratske partije socijalista Jevto Eraković i Socijaldemokrata Damir Šehović, Liberalne partije Andrija Popović.

– Dosta je bilo gaženja države i njenih građanskih, sekularnih i evropskih vrijednosti. Crna Gora će ponovo biti emancipovano društvo političke, nacionalne i vjerske tolerancije, koje je kadro da odbrani dostojanstvo naše zajedničke multietničke državne kuće – napisao je Šehović na Tviteru.

Eraković je, sa druge strane, podijelio objavu iz decembra prošle godine u kojoj je istakao da ovo proljeće mora biti proljeće izbora.

– Idemo na parlamentarne izbore, dali smo riječ i riječ ćemo održati! Ima nas! Do pobjede – poručio je Eraković.

Popović je ocijenio da se ovakvom odlukom ,,Crna Gora vraća sebi“.

Pozdravljam ustavnu odluku predsjednika Crne Gore o raspuštanju Skupštine, valjda prvu u istoriji našeg parlamentarizma i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Konačno, Crna Gora se vraća sebi – istakao je Popović na Tviteru.

Sa druge strane, ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić smatra da se nijesu stekli uslovi za raspuštanje Skupštine.

Ovo je jedan očajnički pokušaj gubitnika koji je svjestan da ne postoji ni tračak nade da može pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima – kazao je Adžić u emisiji „Načisto“.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović rekao je, pak, da se zbog predsjedničkih izbora postavlja pitanje legitimiteta raspuštanja parlamenta.

Sa ustavno-pravnog aspekta nema sumnji da Đukanović nije imao pravo na ovaj potez, jer u članu na koji se on poziva piše da samo predsjednik raspušta Skupštinu – naveo je Krapović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rektor Božović: Upornost ključ uspjeha na Univerzitetu i nakon...

“Na UCG nudimo znanje, razvijanje sposobnosti za kritičko promišljanje i rasplamsavanje strasti ka...

Aligrudić: Eventualno ukidanje doprinosa zahtijeva analizu na svim nivoima

Aligrudić je naglasio, gostujući u "Bojama jutra", da ukoliko se pokrene pitanje eventualne...

Đukanović: Jagoš Marković će ostati upamćen kao stvaralac kosmopolitskog...

“Postovana porodice Marković, sa iskrenim žaljenjem primio sam vijest o iznenadnoj smrti Vašeg...

Lakić: Bez otkrivanja nalogodavaca u slučaju “Tunel” pravda neće...

“Službenici tužilaštva i policije su odradili savršen posao, iako su imali i smetnju...

Dr Nataša Labović u Moj Lab Pedijatriji od 5....

Rođena je u Beogradu, a fakultet i specijalističke studije je završila na beogradskom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare