Moskva uradila sve da spriječi ulazak CG u NATO: Nijeste valjda očekivali priznanje od Lavrova?

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da proces koji se vodi protiv lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića ima karakter „političke narudžbine“, čiji je cilj diskreditacija opozicione energije u zemlji, kao i da se podrije povjerenje Crnogoraca prema Rusiji. Lavrov je to, kako su saopštili iz DF-a, kazao u ruskoj Dumi odgovarajući na pitanje predsjedniku partije „Rodina“ Alekseju Zuravljovu. Komentarišući nastup ruskog šefa diplomatije u Dumi, američki analitičar Danijel Server kaže za Pobjedu „da gospodin Lavrov ne govori istinu”.

 “Prsti Moskve su svuda po ovom slučaju i u drugim akcijama koje su preuzeli kako Crna Gora ne bi ušla u NATO. U stvari, ko više vjeruje njegovim rječima”, zapitao se Server.

Za političkog analitičara Dušana Janjića reakcija Lavrova je očekivana

“Moskva neće i ne bi bilo pametno da prizna svoju direktnu umiješanost. Ne iznenađuje što Lavrov to demantuje, jer da je nekim slučajem priznao, to bi imalo nesagledivo loše posljedice i po ugled Rusije i to ne samo opšti nego i institucionalni položaj. To bi bilo priznavanje direktnog napada na jednu suverenu državu”, kazao je Janjić za Pobjedu.

Mnogo je, prema njegovim riječima, indikatora da je cijela ta akcija povezana sa tzv. četvrtim nivoom federalne službe.

“Tu su karte izmiješane. Nemam sumnje da su akciju Rusi pripomogli preko tog četvrtog nivoa. Htjeli su da izazovu jednu političko-bezbjednosnu krizu, ali su očigledno cijeli rizik prepustili lokalnim igračima”, rekao je Janjić.

Negiranje

Iz DF-a poručuju da je važno primijetiti u stavovima Lavrova zvaničnu tvrdnju da optuženi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov nikad nijesu bili hapšeni ili privođeni na teritoriji Srbije, Crne Gore ili bilo koje druge države.

Frontovci poručuju da se iz ove izjave šefa ruske diplomatije može zaključiti da je optužnica protiv njihovih lidera razbijena.

“Imajući u vidu ovaj javno prezentovani podatak zvaničnih organa Ruske Federacije, optužnica Milivoja Katnića zasnovana na navodnom hapšenju, a zatim volšebnom oslobađanju Eduarda Sišmakova i Vladimira Popova, ne samo da je razbijena, već bi trebalo da rezultira ozbiljnim krivičnim sankcijama prema specijalnom državnom tužiocu. Upravo je Milivoje Katnić optužnicu u slučaju tzv. državni udar bazirao na navodnim hapšenj ima Sišmakova i Popova od strane organa Republike Srbije, svjesno obmanjujući ne samo crnogorsku javnost, već i Viši sud”, poručuju iz DF-a.

Pozivaju specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da objavi službenu zabilješku o privođenju i zapisnik o saslušanju Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova.

Kažu i da nakon ovih informacija nemaju dilemu da više nije dovoljno smijeniti Milivoja Katnića, već da on u skladu sa Krivičnim zakonikom mora odgovarati zbog zloupotrebe službenog položaja, pomaganja u izvršenju krivičnog djela, ometanja pravde i uklanjanja tragova u dužem vremenskom periodu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Advokat porodice Zvicer negirao navode da je vođa kavačkog...

"Demantujem kao advokat porodice da je Radivoje Zvicer ubijen i ranjen. Porodica je videla natpise u medijima...

Opština Bar: Starobarski bedemi i objekti u Starom Baru po...

Zahvaljujući projektnim aktivnostima osvjetljen je sjeverni i jugozapadni bedem u dužini od 266m, Centar za posjetioce (Carinarnica),...

U Iranu uhapšeno devetoro stranaca u vezi sa demonstracijama...

U saopštenju koje je prenjela državna novinska agencija Irna, ministarstvo tvrdi da su među uhapšenima državljani Njemačke,...

Panamski istražitelji provjeravaju da li je u antentatu ubijen...

Prema nezvaničnim informacijama Standarda u toku je vještačenje i utvrđivanje indentiteta, a crnogorska Uprava policije čeka zvanične...

Čile: Urušila se tribina puna navijača (VIDEO)

Prema navodima medija više od deset osoba je povrijeđeno, srećom niko nije u životnoj opasnosti, a akcija...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare