MUP: Ko donese dokaz o otpustu iz državljanstva druge države ostaje u biračkom spisku

Utvrđivanje da li neko ima dvojno državljanstvo, pogotovo ukoliko ga ne posjeduje na zakonom zasnovan način, nije lak zadatak. U cilju utvrđivanja pravno relevantnih činjenica od velike pomoći bi bilo postojanje međudržavnih sporazuma o razmjeni podataka čija bi primjena bila efikasna. U nedostatku međudržavne saradnje utvrđivanje činjenica je veoma otežano, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako dodaju, na osnovu određenih indicija i saznanja, MUP može da pokrene postupak po službenoj dužnosti, u kojem bi se pored traženja informacija od drugih država službenim putem i osoba koja je u pitanju izjasnila na te okolnosti.

“Ako bi neko priznao da ima dvojno državljanstvo ili se na drugi način utvrdi ta činjenica, on ga ne bi izgubio po automatizmu. Ima rok od tri mjeseca da dostavi dokaz o podnošenju zahtjeva za otpust iz državljanstva druge države, a rok od godinu da dostavi dokaz o otpustu”, ističu u MUP-u.

Nakon toga, pojašnjavaju, ako je neko dobio dokaz o otpustu iz državljanstva druge države – on zadržava crnogorsko državljanstvo.

“U suprotnom se ono gubi. Tek gubitkom crnogorskog državljanstva, na ovaj način, dolazi do brisanja iz biračkog spiska. Ukoliko se donese dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, birački spisak se ne mijenja, odnosno, navedeno lice, ostaje potpuno zakonito u biračkom spisku. Tako je to bilo do sada, tako će biti i ubuduće. Pitanje prebivališta je predmet drugog zakona. Na kraju, ističemo još jednu činjenicu od značaja za crnogorsku javnost – svaki građanin i građanka Crne Gore koji su stekli državljanstvo neke druge države do 3. juna 2006. godine, imaju pravo na dvojno državljanstvo”, poručuju iz MUP-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest
2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Djuro Vučinić
Djuro Vučinić
13/04/2021•13:43 13:43

MUP zaobilazi glavno pitanje,a to je pravo na glasanje.Ne samo pravo glasanja u CG već na dva ili tri mjesta van CG. Kako je to problem MUP-u CG kad se po FB vrti info o duplim mogućnostima glasanjima građana. Sva se EU tresla oko 10 građana sa duplim glasom bivše vlasti,a sada su i ministri iz dvije države. Sramno za NGO od kojih CG nije mogla vazduha uhvatit tokom vladavine bivše vlasti.

4 C
4 C
13/04/2021•15:20 15:20

Te “potvrde” ćete tražiti našim iseljenicima, najviše Bošnjacima, Albancima koji su ovde rodjeni i imaju imovinu i trudicete se da ih izbriše te iz biračkog spiska, ali ih nećete tražiti državljanima Srbije, BiH i Rusije koje nećete uslovljavati bilo čim već će ekspresno dobijati državljanstva i pravo glasanja. Sta cete uraditi povodom skoro 3.000 birača u Herceg Novom koji već glasaju u Srbiji i BiH a glasače i ovde. Hoćete li i njih izbrisati iz biračkog spiska ? Naravno da nećete …