MVP: Vlahović odbija da prihvati da više nije ambasador, procedura nije prekršena slanjem verbalne note

Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo je na izjave ambasadora Crne Gore u Vatikanu Miodraga Vlahovića, koji je prethodno putem Tvitera saopštio da je ''idila sa budućim privremenim otpravnikom poslova trajala kratko'', te da je odbijeno slanje note bez ukaza Predsjednika. Vlahović je još i dodao ''pošto je g. Čelebić (uzaludno) prijetio tehničkom osoblju, ljubazno smo ga ispratili iz AVA”.

”U skladu sa odlukom Vlade, procedura opoziva ambasadora Miodraga Vlahovića pokrenuta je 18. decembra prošle godine, nakon čega je o ovom pitanju postignut dogovor potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova sa predsjednikom države 26. januara 2021. godine. Prošle sedmice, skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike dao je pozitivno mišljenje na predlog Vlade za opoziv osam ambasadora, među kojima je i Vlahović”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova je, kako su kazali, u međuvremenu, uputilo privremenog otpravnika poslova Gojka Čelebića da preuzme dužnost u Vatikanu do dolaska novog ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu (SVMR).

”Radi istinitog informisanja javnosti, napominjemo da procedura nije prekršena slanjem verbalne note zemlji prijema da je ambasador Vlahović završio mandat u toj državi.

Ministarstvo vanjskih poslova je, prethodnih 15 godina, od obnove nezavisnosti Crne Gore, uvijek i shodno diplomatskoj praksi, prvo obavještavalo državu prijema o završetku mandata ambasadora, nakon čega je predsjednik države, po povratku ambasadora u zemlju, potpisivao ukaz o opozivu.

Vlahović svojim kontinuiranim postupanjem odbija da prihvati činjenicu da više nije ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i SVMR, zanemarujući odluke Vlade, Ministarstva vanjskih poslova, saopštenje Kabineta predsjednika, kao i mišljenje Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Zbog svega navedenog, privremeni otpravnik poslova je bio prinuđen da se obrati diplomatskom protokolu Svete Stolice za asistenciju, kako bi mu bilo omogućeno da obavlja dužnost šefa ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva”, navodi se u saopštenju MVP.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Srediti birački spisak, ukinuti BB adrese

To, kako ističe za Dan, podrazumijeva izmjene i dopune seta izbornih zakona koji tretiraju izbor odbornika i...

TURIZAM U DOBA KORONE:Država da obezbijedi uslove za sezonu

Pandemija donosi nova pravila i nove cijene, a umjesto vize sada bi prvi uslov mogla da bude...

Đukanović: Vlada može da promijeni već imenovanog kandidata, ali...

Kako je Pobjedi potvrđeno iz više diplomatskih izvora, brojni su pritisci iz nove vlasti da oni predlože...

Vuković: Nema promjene lokacije kolektora

Prema riječima mještanina Jagoša Bećirovića, obratili su se za pomoć i predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću,...

Šćekić: Loši procesi u Crnoj Gori, zabrinjava nacionalizam

“Uostalom, to je važno za svaku državu, bez obzira na njenu veličinu. To je identitet jedne države...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare