Izvor:Pobjeda

Najavljena interpelacija za smjenu Stijovića: Nema strategije, kadrova i volje

Od agrobudžeta očekujem da do kraja ogoli nesposobnost ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića i njegovih saradnika da vode ovaj važan i složen sistem kao što je poljoprivreda i ruralni razvoj, saopštio je Pobjedi Budimir Mugoša, član Predsjedništva SDP.

Mugoša, koji je i sam poljoprivredni proizvođač, a bio je ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. poručio je da će neminovno doći do kašnjenja subvencija, što će dovesti poljoprivrednike u tešku finansijsku situaciju i najavio pokretanje interpelacije za smjenu Stijovića.

“Od izbora nove vlade je prošlo sedam mjeseci, a nijesmo čuli nijednu riječ o viziji razvoja poljoprivrede, nijednu stručnu elaboraciju stanja, mogućnosti i planova za razvoj. Nemamo strategiju, nemamo kadrove, nemamo volju”, kazao je Mugoša i ocijenio da je agrobudžet tajna o kojoj poljoprivrednici nijesu obaviješteni, niti su učestvovali u njegovom stvaranju osim nekih konsultacija, bez povratnih informacija.

“Znamo samo da je za ovu godinu manje sredstava opredijeljeno za direktna plaćanja, što je u ovoj situaciji nedopustivo i loša najava. Sama realizacija i takvog agrobudžeta će biti teška i u nevakat i već je donijela štetu”, tvrdi Mugoša i dodaje da skoro da nije bilo investicija u višegodišnje zasade i plastenike; posijano je manje krompira, o čemu svjedoči podatak da je 40 odsto sjemenskog krompira ostalo neprodato, pa se sada prodaje po deset centi za ishranu stoke; manje je zasađenog paradajza pa je cijena 1,5 eura.

Smatra da dobavljači nijesu spremni za realizaciju programa nabavke mehanizacije, stočnog fonda, prerade na gazdinstvu i sličnih programa u ,,nevakat“. Tvrđi da je i u prethodnim godinama vođena katastrofalno loša agrarna politika, ali je postojao neki sistem i rutina.

“Bolje i loš sistem nego nikakav. To je trebalo mijenjati, ali ne preko koljena već stručno, planski, sa strategijom i vizijom. Samo jedan činilac u sistemu ako zakaže, sistem neće funkcionisati. Ovdje, siguran sam da će svi zakazati i poljoprivrednici i administracija najviše, a i dobavljači što će izazvati i već jeste ogromne štete”, naglasio je Mugoša, koji ocjenjuje da su ljudi koji vode ovaj resor pokazali, osim nekompetentnosti, nevjerovatan stepen bahatosti i nekooperativnosti, a u više navrata i nevaspitanja.

“Poljoprivrednici nijesu doživjeli toliko neprijatnosti i uvreda još od vremena Petra Ivanovića”, navodi Mugoša, koji smatra daje najveći problem crnogorske poljoprivrede što ima najteže uslove poslovanja najmanje izdvajanje iz nacionalnog budžeta u Evropi, manje subvencije nego u regiji, najskuplji repromaterijal, problem oporezivanja i cijene pogonskog goriva.

“Nijedan od ovih problema nije uzet u razmatranje u Ministarstvu, čija je zakonska obaveza da isplaćuje subvencije i interveniše u slučaju poremećaja na tržištu”,  rekao je Mugoša i dodao da je Vlada stav o poljoprivredi pokazala izborom ministra za koga niko u ovoj branši nije čuo, a nastavio se izborom saradnika po političkoj podobnosti, a ne kompetentnosti i stručnosti.

“Posljednja izjava premijera u kojoj je poljoprivredu izostavio sa liste prioriteta pokazala je stvarne namjere i stavove ove vlade, a daje sve do sada bio populizam i da se ne možemo nadati boljitku”, poručio je Mugoša.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šta svijet može očekivati u slučaju katastrofe u nuklearnoj...

“Svaki napad na nuklearne elektrane je samoubilački”, rekao je prošle sedmice generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš, te je...

Njemačka neće odgovoriti na poziv za ukidanje ruskih turističkih...

Države koje podržavaju takvu zabranu kažu da Rusi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da idu...

Demokrate: Abazović i dalje nije svjestan da mu riječ...

Prvo, smatraju Demokrate, Abazović očito i dalje, kako kažu, nije svjestan da su mu propali koncepti obje...

Nikolić: Abazović pokušava “političkim mehanizmom“ Mandića, koji se napaja...

“Upravo taj “mehanizam” mu je omogućio da bude premijer, kako bi se Crna Gora vratila na put...

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku zemlje za još...

U četiri slučaja korupcije o kojima je odlučeno u ponedjeljak, Su Ći je navodno zloupotrebila svoj položaj...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare