Izvor:Pobjeda

Najavljena interpelacija za smjenu Stijovića: Nema strategije, kadrova i volje

Od agrobudžeta očekujem da do kraja ogoli nesposobnost ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića i njegovih saradnika da vode ovaj važan i složen sistem kao što je poljoprivreda i ruralni razvoj, saopštio je Pobjedi Budimir Mugoša, član Predsjedništva SDP.

Mugoša, koji je i sam poljoprivredni proizvođač, a bio je ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. poručio je da će neminovno doći do kašnjenja subvencija, što će dovesti poljoprivrednike u tešku finansijsku situaciju i najavio pokretanje interpelacije za smjenu Stijovića.

“Od izbora nove vlade je prošlo sedam mjeseci, a nijesmo čuli nijednu riječ o viziji razvoja poljoprivrede, nijednu stručnu elaboraciju stanja, mogućnosti i planova za razvoj. Nemamo strategiju, nemamo kadrove, nemamo volju”, kazao je Mugoša i ocijenio da je agrobudžet tajna o kojoj poljoprivrednici nijesu obaviješteni, niti su učestvovali u njegovom stvaranju osim nekih konsultacija, bez povratnih informacija.

“Znamo samo da je za ovu godinu manje sredstava opredijeljeno za direktna plaćanja, što je u ovoj situaciji nedopustivo i loša najava. Sama realizacija i takvog agrobudžeta će biti teška i u nevakat i već je donijela štetu”, tvrdi Mugoša i dodaje da skoro da nije bilo investicija u višegodišnje zasade i plastenike; posijano je manje krompira, o čemu svjedoči podatak da je 40 odsto sjemenskog krompira ostalo neprodato, pa se sada prodaje po deset centi za ishranu stoke; manje je zasađenog paradajza pa je cijena 1,5 eura.

Smatra da dobavljači nijesu spremni za realizaciju programa nabavke mehanizacije, stočnog fonda, prerade na gazdinstvu i sličnih programa u ,,nevakat“. Tvrđi da je i u prethodnim godinama vođena katastrofalno loša agrarna politika, ali je postojao neki sistem i rutina.

“Bolje i loš sistem nego nikakav. To je trebalo mijenjati, ali ne preko koljena već stručno, planski, sa strategijom i vizijom. Samo jedan činilac u sistemu ako zakaže, sistem neće funkcionisati. Ovdje, siguran sam da će svi zakazati i poljoprivrednici i administracija najviše, a i dobavljači što će izazvati i već jeste ogromne štete”, naglasio je Mugoša, koji ocjenjuje da su ljudi koji vode ovaj resor pokazali, osim nekompetentnosti, nevjerovatan stepen bahatosti i nekooperativnosti, a u više navrata i nevaspitanja.

“Poljoprivrednici nijesu doživjeli toliko neprijatnosti i uvreda još od vremena Petra Ivanovića”, navodi Mugoša, koji smatra daje najveći problem crnogorske poljoprivrede što ima najteže uslove poslovanja najmanje izdvajanje iz nacionalnog budžeta u Evropi, manje subvencije nego u regiji, najskuplji repromaterijal, problem oporezivanja i cijene pogonskog goriva.

“Nijedan od ovih problema nije uzet u razmatranje u Ministarstvu, čija je zakonska obaveza da isplaćuje subvencije i interveniše u slučaju poremećaja na tržištu”,  rekao je Mugoša i dodao da je Vlada stav o poljoprivredi pokazala izborom ministra za koga niko u ovoj branši nije čuo, a nastavio se izborom saradnika po političkoj podobnosti, a ne kompetentnosti i stručnosti.

“Posljednja izjava premijera u kojoj je poljoprivredu izostavio sa liste prioriteta pokazala je stvarne namjere i stavove ove vlade, a daje sve do sada bio populizam i da se ne možemo nadati boljitku”, poručio je Mugoša.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra povremeno kiša, do 22 stepena

U večernjim satima padavine će u većem dijelu države oslabiti, a u planinama na sjeveru moguća je...

Brkovići i Popović pušteni na slobodu nakon što je...

Oni se terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i pranje novca.  HTP „Boku“ je...

Gutereš ugostio Abazovića i Radulovića: Podrška svim aktivnostima UN...

Crna Gora kao ekološka država predstavlja odličan koncept. Radimo na daljem snaženju ekološke svijesti kako bi doprinijeli...

Muratović: Bošnjak pokušala da politički profitira na jednom tragičnom...

S obzirom na modele funkcionisanja Demokratskog fronta, kako je ocijenio, to ne bi bilo čudno, da Bošnjak,...

Medvedev: Dopala mi se Novakova izjava, vakcinacija privatna stvar

Đoković je rekao da ne zna da li će igrati na Australijan openu u januaru zbog striktnih...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare