test

Naknadna pamet ili opomena međunarodnih partnera

Standard

29/04/2023

07:28

Crnogorske vlasti uputile su juče kasno poslijepodne poziv Kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) poziv za praćenje parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun.



Dan nakon što je Pobjeda objavila da ODIHR-u i OEBS-u nije upućen takav poziv, što je suprotno dosadašnjoj praksi kada su u pitanju međunarodni posmatrači, crnogorske vlasti su, kako nam je potvrđeno u ODIHR-u, pozvale ovu međunarodnu organizaciju da formira posmatračku misiju za našu zemlju, što će ODIHR i učiniti najvjerovatnije iduće sedmice.

Prethodno je, juče u toku dana, Pobjedi iz sjedišta ODIHR-a u Poljskoj saopšteno da poziv nije još upućen, ali da su ,,vlasti iskazale spremnost da to učine“.

– Da bismo mogli da posmatramo sve aspekte izbora, potreban je blagovremeni poziv i radujemo se da dobijemo takav poziv od nadležnih narednih dana – saopšteno je iz ODIHR-a.

Par sati kasnije, a dan nakon što je Pobjeda uputila Skupštini pitanja o tome da li su i kada pozvali OEBS i ODIHR da prate izbore, predsjednica Skupština Danijela Đurović uputila je međunarodnim posmatračkim institucijama ovaj poziv.

Odgovarajući na pitanje zašto Crna Gora još nije uputila poziv međunardonim partnerima za praćenje izbora, da li je to zbog toga što se nada da izbora neće biti, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da je rok za to do 6. maja, te da je to ingerencija Skupštine.

– Da li nam trebaju posmatrači ili ne trebaju… ako izbori budu kao što su bili u prvom krugu, Crna Gora će moći da šalje svoje posmatrače u zemlje Evropske unije (EU) – rekao je sarkastično Abazović.

Odlazeći premijer je u nekoliko navrata najavljivao da je ukaz Mila Đukanovića o raspuštanju parlamenta neustavan i izrazio nadu da će Skupština sebi skratiti mandat, što bi značilo novo raspisivanje roka za vanredne parlamentarne izbore.

Osim toga, Abazović je ukazivao i na mogućnost da izabrani predsjednik Jakov Milatović, nakon inauguracije 21. maja, poništi Ukaz njegovog prethodnika Đukanovića, što bi retroaktivno značilo i poništenje odluke o izborima 11. juna.

Prema informacijama Pobjede, Milatović je odbacio ideju o poništavanju Ukaza, a većine u parlamentu, koja bi glasala za skraćenje mandata Skupštini – nema.

Nakon jasnih upozorenja ambasadora Kvinte, koji su predočena nosiocima vlasti u Crnoj Gori, očito da je predsjednica Skupštine povukla iznuđeni potez i pozvala posmatračku misiju ODIHR. Istovremeno, nedavno je završen konkusr ODIHR za izbor posmatrača.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)