Izvor:Pobjeda

Nimanbegu: Sastav nove vlade put ka većoj polarizaciji društva

To što nema predstavnika nacionalnih manjina u sastavu vlade koji je predložio mandatar Zdravko Krivokapić vodiće daljoj polarizaciji društva, a manjine će prema takvoj vladi osjećati veću distancu – kazao je za Pobjedu Genci Nimanbegu, jedan od lidera Albanske koalicije „Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj“.

– To će voditi daljoj polarizaciji u društvu, pored podjela koje su vidljivije na Crnogorce i Srbe. Manjine će osjećati veću distancu prema ovakvoj vladi, što će biti teško popraviti u budućnosti – istakao je Nimanbegu.

Albanska koalicija „Genci Nimabegu – Nik Đeljošaj“ ranije je, kao i druge manjinske partije i koalicije, dobila poziv Krivokapića da bude dio buduće vlade, ali u njegovom prijedlogu ministara nije se našlo mjesto za njih. Nimanbegu i Đeljošaj imali su sastanak sa Krivokapićem povodom njegovog poziva i predali mu dokument sa svojim zahtjevima.

Njihovi zahtjevi odnosili su se, između ostalog, na zaštitu Valdanosa i Solane, izgradnju luke u Ulcinju, proporcionalno učešće Albanaca u svim institucijama, decentralizaciju vlasti u oblastima prostornog planiranja, zdravstva, prosvjete, policije… Tražili su novi zakon o Morskom dobru, završetak procesa raspodjele imovine Glavnog grada sa Opštinom Tuzi, kao i izmjenu izbornog zakona sa ciljem da osiguraju garantovane mandate za Albance.

Đeljošaj je ranije saopštio da je Krivokapić prihvatio njihove zahtjeve, te da bi nacionalne partije trebalo da sarađuju sa novom vladom.

– Prihvatanje naših prijedloga ne znači da ćemo i participirati u vladi, ali naša je obaveza da se izborimo da programske odrednice koje zastupamo budu prihvaćene od nove većine, a ne da se ponašamo neodgovorno i ostavljamo naše zahtjeve na čekanju i naš narod na cjedilu – poručio je Đeljošaj.

Kazao je i da će Predsjedništvo donijeti konačnu odluku o njihovom učešću u vladi, ali Krivokapić je prijedlogom imena budućih ministara preduhitrio Nimanbegua i Đeljošaja u toj odluci.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Crnogorac osuđen zbog šverca 1,8 tona kokaina

Sud je naveo da je brodski inženjer Vladimir Penda (28) iz Crne Gore jedan od osam članova...

Salda, ljekovito jezero čije tajne proučava i NASA

Na zemlji nema puno mjesta na kojima možemo vidjeti najstarije "žive fosile", poznate kao stromatoliti, koji pružaju...

Krivokapić: Lideri DF-da ne izmišjaju, šta će biti kada...

“Zlonamjerne klevete da ću u koaliciju sa DPS-om su iz domena psihologije: više govore o nečijim propalim...

Ukraden najveći zec na svijetu, očajna vlasnica nudi nagradu

Kako je saopštila policija, zec Darijus, dug 1,29 metara, ukraden je u noći između subote i nedelje.

Kovid pasoši će se koristiti dok se ne proglasi...

"Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare