STANDARD SAZNAJE: DF bez bojkota Skupštine, idu na Cetinje

Poslanici Demokratskog fronta prisustvovaće Prvom redovnoom zasijedanju Skupštine Crne Gore u 2022. godini 28. aprila na Cetinju, saznaje Standard.

“Ide cijeli DF na Cetinje”, kratko je rekao izvor standarda iz DF-a.

Na sjednici će se između ostalog, birati novi predsjednik Skupštine, te predsjednik i članovi 43. Vlade Crne Gore.

Sjednicu je sazvalo 46 poslanika političkih partija koje su pružile podršku za formiranje manjinske vlade mandatara Dritana Abazovića, a među kojima su Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka, Albanska lista i CIVIS, kao i Demokratska partija socijalista.

S obzirom da doskorašnja parlamentarna većina čijoj Vladi je izglasano nepovjerenje, ne priznaje regularnost sazivanja sjednice na način na koji je to učinjeno, bilo je za pretpostaviti da neće učestvovati u radu sjednice.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić poručio je da neće učestvovati u radu “nelegalne konstitutivne sjednice Skupštine” na Cetinju 28. aprila.

“Smatramo je krivičnim događajem prvog reda na kome nema mjesta ni jednom poslaniku izabranom iz redova pobjedničke većine 30. avgusta”, kazao je Milačić.

Istu odluku donijeli su i poslanici Demokratske Crne Gore, a šef poslaničkog kluba te stranke Boris Bogdanović izjavio je da „Demokrate neće prisustvovati zavjereničkom skupu grupe pučista, koji su vršenjem krivičnog djela uzurpirali nadležnosti predsjednika Skupštine, već ćemo ih ostaviti da sami izvedu završni čin tromjesečne pijačno-izdajniče lakrdije“.

Bogdanović je istakao da Crna Gora nije crtani film i da će cijenu svojih postupaka morati platiti narodu.

Takođe, poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin kazao je da neće prisustvovati sjednici parlamenta na kojoj će se birati nova vlada jer, kako je kazao, ne želi da učestvuje u neustavnom prevratu.

Prema saznanjima portala Standard, Pokret za promjene očekuje da poslanički klub te partije uskoro donese odluku, ali isto tako čeka se i stav Demokratskog fronta sa kojim će se najvjerovatnije usaglasiti.

Podsjetimo, poslanik DF i potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić koji je predsjedavao Skupštinom nakon smjene Alekse Bečića, podnio je ostavku na tu funkciju i odbio da sazove kolegijum, na kome bi se razgovaralo o predstojećoj sjednici. Nakon inicijative 46 poslanika, da sazove sjednicu odbila je i druga potpredsjednica iz redova PzP Branka Bošnjak.

Poslanici su Skupštinu zakazali za četvrtak, 28. april 2022. u zgradi Skupštine Prijestonice Cetinje sa početkom u 12 sati, a njome će predsjedavati potpredsjednik Ervin Ibrahimović.

Zbog sazivanja sjednice krivične prijavu protiv 46 poslanika podnio je poslanik Marko Milačić, a da će isto učiniti najavile su i Demokrate.

Doskorašnji pemijer Zdravko Krivokapić, čijoj Vladi je izglasano nepovjerenje, pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da hitno reaguje po službenoj dužnosti kao i po krivičnoj prijavi koja je podnijeta protiv 46 poslanika parlamenta zbog sumnje da su, kako je naveo, “neovlašćenim zakazivanjem sjednice redovnog, proljećnjeg zasijedanja Skupštine 28. aprila na Cetinju bez odobrenja vršioca dužnosti predsjednika Skupštine ili drugog lica nadležnog prema Poslovniku Skupštine i Ustavu CG, “organizovali kriminalnu grupu radi izvršenja krivičnih djela samovlašća, zloupotrebe službenog položaja, te krivičnih djela protiv državnih organa i Ustavnog poretka Crne Gore”.

Na dnevnom redu sjednice zakazane za četvrtak su sljedeće tačke:

Izbor predsjednika Skupštine Crne Gore;
Izbor predsjednika i članova 43. Vlade Crne Gore;
Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama;
Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost;
Predlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi;
Izbori i imenovanja.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjednik opštine Nikšić predlaže da EPCG kupi Željezaru

''Mi smo preuzeli fabriku, od sada svi pregovori mogu da se vode samo...

Poslije sto godina: Crnogorska zastava na crkvi na Bijeloj...

“Ovime su se Bandići pridružili ostaloj braći Crnogorcima koji su krenuli u misiju vraćanja crnogorskih simbola u...

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG RUKOVODSTVA IRF: Vukčevića, Vujovića, Jankovića...

Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske...

U ODGOVORU STANDARDU: Air Montenegro još nema procjenu štete...

"U ovom trenutku postoji dio procjene troškova, a konačna procjena će se utvrditi...

Ako Vlada padne, moguće ponovno odlaganje lokalnih izbora

S druge strane, ukoliko padne, formiraće se nova izvršna vlast ili će se ići na nove izbore...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare