Novaković-Đurović: Odlučni smo da iskoristimo momenat kako bismo ubrzali pregovore sa EU

U Briselu je danas održan 12. sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije, a delegaciju naše države predvodila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović.

Ona je porulila kako je Crna Gora “odlučna da iskoristi aktuelni momenat u cilju intenziviranja reformskih aktivnosti i ubrzanja pristupnih pregovora s EU”.

“Ipak, imajući u vidu kontekst Nove metodologije proširenja, u kojoj se ističe da ,,nijedno novo poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24”, Vlada Crne Gore je u potpunosti svjesna činjenice da će upravo reforme u oblasti pravosuđa i vladavine prava odrediti dalju dinamiku integracionog procesa. Zbog toga pitanje izbora preostalih sudija Ustavnog suda predstavlja apsolutni prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno funkcionisanje sistema vladavine prava, u kojem Ustavni sud zauzima centralno mjest”, stoji u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Vršiteljka dužnosti direktorke za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Mičela Matuela istakla je da sastanak Odbora predstavlja priliku da se sagleda razvoj događaja u Crnoj Gori i da se naglasi potreba da Crna Gora izgradi konsenzus o reformama vezanim za EU kako bi napredovala u procesu pristupanja EU na osnovu poboljšane metodologije proširenja.

“Gospođa Matuela je naglasila da Crna Gora treba proaktivno da pojača i osnaži svoje reformske napore i izbjegne bilo kakve preokrete, posebno u osnovama. Za napredak u pristupanju EU, štopredstavljaželjuvelike vecine građana Crne Gore, svi politički akteri moraju podržati stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija, a najvažniji prioritet je Ustavni sud. Ustavni sud koji u potpunosti funkcioniše je ključan za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana Crne Gore i očuvanje stabilnosti institucija”, dodaje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Joković: SNP uskoro donosi odluku o predsjedničkim izborima

Iz GP URA nam je nezvanično saopšteno da neće imati kandidata i da će na izborima podržati...

Ustavni odbor danas predlaže sudije: Prije odbora kolegijum predsjednice...

Prije odbora će biti održan kolegijum predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović. Predstavnici vlasti...

ZEMLJOTRES U TURSKOJ I SIRIJI: Broj stradalih dostigao 4.300,...

Preko 50 crnogorskih spasilaca nije sinoć otišlo u Tursku, radi traganja i spašavanja stanovništva iz ruševina, na...

Radulović o Spajićevoj izjavi: Predsjednik države ne može mandatara...

To nijesu nadležnosti predsjednika države. Predsjednik države predlaže mandatara kako to definiše Ustav - na osnovu razgovora...

UTICAJ SA STRANE: Najveći suparnik SPC je Đukanović, „igraće“...

Gotovo je svima jasno šta je cilj ponovnog uplitanja SPC u politiku i predsjedničke izbore, gdje imaju...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare