Izvor:rtcg

Od izbora u jednom danu ušteda do milion eura

Za održavanje predsjedničkih izbora iz bužeta je opredijeljeno više od 880.000 eura, kažu u Ministarstvu finansija, za TVCG. Troškovi za parlamentarne nijesu planirani, a ako se raspišu finansiraće se iz budžetskih rezervi. Da se održavaju u jednom danu, država bi uštedjela do milion eura, ocjena je analitičara.

“Oko četiri miliona eura bi se moralo izdvojiti ako bi izbori bili u jednom danu. Mi možemo vidjeti da će negdje razlika biti oko milion eura kada se predsjednički i parlamentarni izbori održe u različitima danima. To negdje govori da smo taj iznos mogli mnogo pametnije iskoristiti”, kaže Marko Pejović, programski direktor NVO UZOR.

Za sada je jedino sigurno, da će građani koji plaćaju, za dva mjeseca imati priliku i da biraju – predsjednika države.

Za predsjedničke izbore Budžetom je predviđeno gotovo 885 hiljada eura, saopšteno je iz Ministarstvo finansija. Za vanredne parlamentarne novac nije planiran, a za njihovo finansiranje bio bi opredjeljen, kako kažu, iz tekuće budžetske rezerve.

Pejović objašnjava i da najviše novca u izbornim procesima ide u ruke političkim partijama za njihove kapanje što je bio slučaj i u izbornoj 2020.

„Od tri i po miliona eura za političke partije je bilo opredijeljeno 2,5 miliona, a oko 800 hiljada eura za finansiranje potreba Državne izborne komisija“, kaže Pejović.

Ipak Pejović objašnjava da na kalkulacije partija utiče mnogo faktora.

„Imajući u vidu na različite konstelacije snaga na lokalnom nivou negdje to govori da su političke partije bile vrlo jasne da će se bježati od vanrednih parlamentarnih izbora upravo zbog toga što imamo i neke nove političke snage koje mogu značajno poremetiti konce kada govorimo o nacionalnom nivou“, poručio je Pejović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Eraković: Bespravna intervencija policije u Nikšiću, pokušali da izvrše...

“Danas je došlo do pokušaja remećenja izbornog procesa u Nikšiću. Primijećene su prvo određene kriminalne strukture koje...

Vučić, Rama i Kovačevski iz Verone: Otvoreni Balkan –...

„Uskoro očekujem završetak procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske...

Abazović glasao u Ulcinju

U Crnoj Gori se danas održava drugi krug redovnih predsjedničkih izbora. Biračka mjesta su...

CDT: Oko 12 hiljada zahtjeva za glasanje putem pisma

Objavili su i uporedne podatke: https://twitter.com/CDT_CrnaGora/status/1642500370927681543?s=20

Glasao i Milojko Spajić

U Crnoj Gori se danas održava drugi krug redovnih predsjedničkih izbora. Biračka mjesta su...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare