Odbori sjutra o izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu

Skupštinski odbori razmatraće sjutra predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu kojim je predviđeno da mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu.

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci.

Zakonodavni i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće predložene izmjene sjutra, a crnogorski parlament će se o tome izjasniti na vanrednoj sjednici u subotu.

U Vladinom obrazloženju se navodi da se donošenju Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Državnom tuzilaštvu pristupilo na inicijativu Tuzilačkog savjeta (TS), u cilju unapređenja zakonskih odredbi koje se odnose na prestanak mandata VDT-a i određivanje v.d.

TS podsjeća da je nakon isteka perioda od šest mjeseci, u julu 2022. godine, odredio istu osobu za v.d. VDT-a na isti vremenski period, odnosno do 5. februara ove godine.

Kako se navodi, s obzirom na činjenicu da još nije izabran VDT u punom mandatu, da će uskoro najvjerovatnije biti potrebno odrediti novog v.d. VDT-a, imajući u vidu ograničenje iz Zakona o Drzavnom tužilaštvu, predlažu se izmjene Zakona.

Ocjenjuje se da diskonuitet na poziciji VDT-a , a time i predsjednika TS, odnosno česte personalne promjene na tim pozicijama, mogu negativno uticati na rad institucije.

Vlada je predložila parlamentu da izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu donese po hitnom postupku.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

BROJKE NE LAŽU: Ko će i kako do poslaničkih...

Iako se rezultati predsjedničkih izbora ne mogu do kraja upoređivati sa parlamentarnim izborima...

URA podržala Milatovića: Vrijeme je za novu modernu Crnu...

“Pobjeda Jakova Milatovića će označiti definitivni kraj vladavine Đukanovićevog režima u Crnoj Gori koji traje više od...

Vuković: Očekujemo trijumf Đukanovića u drugom krugu

„Očekivali smo ovakav ishod i zato što su naše projekcije bile da idemo do 35 odsto, jer...

Radu Miloševiću produžen pritvor još tri mjeseca

“Vijeće Vrhovnog suda Crne Gore, odlučujući o predlogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 17.03.2023. godine za...

Odović: Naše tvrdnje da je Spajić nezakonito diskvalifikovan, potvrdile...

Naime, u zključcima ODIHR-a se navodi da, “DIK nije potvrdio kandidaturu g. Spajiću, pozivajući se na kontradiktorne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare