Održana 38. sjednica OEI: Razmotrene aktivnosti u procesu pristupanja EU

Na danas održanoj sjednici, kojoj su prisustvovali glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević i zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak, članovi Odbora za evropske integracije su razmotrili 12. polugodišnji, te 23. i 24. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, koji se odnose na period jul – decembar 2019. godine.

“Glavni pregovarač je predstavio najvažnije korake preduzete u cilju ispunjavanja mjerila za privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja, posebno se osvrnuvši na predloge zakona, ključne strategije i akcione planove, kao i na saradnju sa predstavnicima institucija EU. Posebno je istaknuto da je u decembru prošle godine Crna Gora dobila zvaničnu potvrdu ispunjenosti početnih mjerila u poglavlju 8 – Konkurencija, te da se u narednom periodu nada otvaranju ovog, posljednjeg neotvorenog, pregovaračkog poglavlja. Među najvažnijim aktivnostima u prethodnoj godini je i ispunjavanje završnog mjerila za poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, čime je Crna Gora postigla internu spremnost za privremeno zatvaranje ovog poglavlja. Među dodatnim pregovaračkim poglavljima za koje su ispunjeni uslovi za zatvaranje pregovora su i poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine i 10 – Informatičko društvo i mediji. Ipak, kao i do sada, ključni uticaj na proces pristupanja Crne Gore EU imaće ostvareni rezultati u poglavljima 23 i 24, kao i politički kriterijumi i funkcionisanje demokratskih institucija”, navode u saopštenju iz Skupštine Crne Gore.  

Dodaju da članove Odbora nisu interesovale samo aktivnosti u izvještajnom periodu, već je sa glavnim pregovaračem razgovarano i o uticaju trenutne zdravstvene situacije u svijetu i Evropi na dešavanja u EU i njenu politiku proširenja, kao i na ovogodišnja očekivanja od procesa pristupanja Crne Gore Uniji.

Posebno je razgovarano o paketu finansijske pomoći EU za ublažavanje posljedica korona virusa u Crnoj Gori i uslovima pod kojima će sredstva EU biti dostupna, kao i o ukupnoj koordinaciji sredstava obezbijeđenih međunarodnom podrškom. Kako je zaključeno, trenutna zdravstvena situacija i njene ekonomske posljedice u 2020. godini biće dodatni izazov za samu EU i pristupanje zemalja regiona Uniji, ali mogu predstavljati i dodatnu šansu za sve zemlje kandidate u procesu.

“Jedna od važnih tema sjednice bila je i nova metodologija pristupanja EU, kao i organizacija planiranog samita lidera Zapadnog Balkana i EU u Zagrebu, te Konferencije o budućnosti Evrope. Pitanja i komentari poslanika su se odnosili i na usvajanje konkretnih zakonskih rješenja u oblasti medija, ukupni napredak u istragama o ratnim zločinima, kao i na situaciju i uslove u jedinicama za pritvor, ali i na rad i ulogu Skupštine u periodu nakon objavljivanja epidemije korona virusa u Crnoj Gori”, navode u saopštenju.

Polugodišnji i kvartalni izvještaji o ukupnim aktivnostima u procesu pristupanja Crne Gore EU usvojeni su većinom glasova članova Odbora.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medvedev posjetio separatistički region na istoku Ukrajine

To je jedna od najvećih ruskih delegacija koja je posjetila istočnu Ukrajinu od...

Estonija će zabraniti ulazak Rusima sa turističkim vizama

Estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu rekao je nakon sjednice vlade 11. avgusta...

Vremenska prognoza za petak – 12. avgust

Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren...

U Portugalu izgorjelo 10.000 hektara šume

Prema privremenoj procjeni Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima, izgorjela je desetina od...

SAD pozvale na stvaranje demilitarizovane zone oko elektrane u...

„Borbe u blizini nuklearne elektrane su opasne i neodgovorne“, izjavio je neimenovani portparol...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare