Održane godišnje bilateralne konsultacije Crne Gore i Grčke u oblasti odbrane

Generalni direktor za politiku odbrane Ministarstva odbrane Crne Gore, mr Ivica Ivanović sastao se u Atini sa ambasadorom Trifosom Paraskevopulosom, direktorom za politiku odbrane Ministarstva nacionalne odbrane Republike Grčke, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Sagovornici su, kako navode, razmijenili stavove o političko-bezbjednosnoj situaciji u regionu i konstatovali neophodnost zajedničkog djelovanja i jedinstvenog odgovora cjelokupne međunarodne zajednice na kompleksne bezbjednosne izazove sa kojima se suočava region i Alijansa.

“Ivanović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Republike Grčke u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore i upoznao sagovornika sa procesom reformi sistema odbrane, regionalnom saradnjom kao i angažovanjem Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama. Ivanović je istakao značaj zajedničkih obuka, saradnje mornarica i vazduhoplovstava kao i školovanja crnogorskih kadeta na grčkim vojnim akademijama, uz podsjećanje da je do sada 12 oficira Vojske Crne Gore uspješno završilo školovanje u Grčkoj. On je takođe prenio očekivanje o nastavku kontinuiteta posjeta na visokom nivou”, navodi se u saopštenju.

Paraskevopulos je izrazio zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane, uz uvjerenje da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja jaku osnovu za intenziviranje aktivnosti, ne samo u okviru Alijanse, već i na bilateralnom i regionalnom nivou.

“Takođe je istakao uvjerenje da će uskoro biti potpisano nekoliko novih sporazuma, naglašavajući Memorandum o saradnji u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra „AMSCC“, koji pruža značajne mogućnosti za efikasan transport ljudstva i opreme morskim i vazdušnim putem, radi blagovremenog angažovanja u multinacionalnim operacijama. On je ponovio spremnost Republike Grčke za nastavak podrške u oblasti vojnog obrazovanja i razmjenu iskustava u procesu evropskih integracija”, kazali su u saopštenju.

Ekspertski timovi Ministarstva nacionalne odbrane republike Grčke i crnogorskog Ministarstva odbrane, kako dodaju, održali su danas u Atini godišnje bilateralne konsultacije.

Tom prilikom, zaključeno je da je saradnja u 2017. godini bila intenzivna, sa visokim procentom realizacije bilateralnog Plana koji je sadržao 28 aktivnosti, te potpisan Plan bilateralne saradnje za 2018. godinu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare