Izvor:Pobjeda

Olenik: Miješanje crkve u formiranje vlasti poniženje za Crnu Goru

Niko ne vodi medijski hibridni rat uz pomoć Srpske pravoslavne crkve, a protiv Crne Gore, da bi sada nekom drugom prepustio da donosi ključne odluke o političkoj budućnosti vaše države, pa makar to bila i trenutna većina u parlamentu. Konkretno, odlučujuća pomoć u predizbornoj kampanji sada dolazi na naplatu, kaže u razgovoru za Dnevne novine građanski aktivista u Srbiji, advokat Aleksandar Olenik, komentarišući sastanak mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Očigledna je namjera, navodi on, da se samo formalno zadrži privid nastavka evropske i građanske politike dok bi se suštinski, korak po korak i skriveno, rastakalo građansko uređenje Crne Gore.

– Posebno su bitni načelnici i rukovodioci raznih bezbjednosnih službi čiji je zadatak zaštita građanskog ustavnog poretka, zato su ova imenovanja izazvala i najviše sukoba u koaliciji, jer ako ove službe dopuste ili ako aktivno budu učestvovale u unutrašnjem rastakanju Crne Gore kao građanske države, onda nije bitno ko je ministar ili koja je proklamovana politika vlade. Ovakve namjere srpskih nacionalista predstavljaju realnu opasnost i pomenuti sastanci uz učešće predstavnika SPC sigurno za cilj nemaju dalje jačanje građanskog karaktera crnogorske države. Kako je to već rečeno, jedno je imati trenutno većinu u Skupštini, a sasvim drugo najavljivati rastakanje građanskog karaktera crnogorske države. Stoga je i sasvim opravdano upozoriti na ustavnu obavezu zaštite države svim sredstvima – rekao je Olenik.

On poručuje da je miješanje SPC u izbore u Crnoj Gori, njeno aktivno učešće u formiranju nove vlasti, „poniženje za građane Crne Gore i njihovu državu“.

– Ako SPC nije učestvovala na izborima, koja je uloga dvojice visokih službenika SPC na sastanku političke koalicije koja treba da preuzme vlast? Šta daje legitimitet crkvi iz susjedne države da javno određuje nosioce državnih funkcija u Crnoj Gori? Smatram da je to poniženje za građane Crne Gore i njihovu državu. Ne samo da crkva ne treba da se bavi politikom jer je Crna Gora građanska država, već je došlo do toga da crkva iz susjedne države aktivno učestvuje i određuje buduće nosioce visokih državnih funkcija. Ovo je posljedica hibridnog rata koji se i sada vodi protiv Crne Gore i to iz Beograda, a čiji su glavni izvršioci SPC, mediji i nacionalističke stranke u Crnoj Gori kojima direktno upravlja Aleksandar Vučić i to uz pomoć nacionalista iz opozicionih redova, svih zastupnika bojkota u Srbiji koji mu na ovaj način direktno pomažu – rekao je Olenik.

Demokratsko ponašanje dosadašnje vlasti

Prema njegovim riječima, postizborni period karakteriše demokratsko i evropsko ponašanje dosadašnje vlasti, koje, smatra, na najbolji način pokazuje da je Crna Gora u vrednosnom smislu građanska i demokratska država, te da je na taj način zaslužila svoje mjesto među uređenim zemljama Zapadne Evrope.

– Naravno, ja kao advokat, ali i kao političar nisam očekivao drugačije ponašanje dosadašnjih vršioca vlasti, niti predsjednika Crne Gore, jer je sasvim normalno poštovati izborne rezultate, ali je još normalnije najaviti borbu za zaštitu ustavnog ustrojstva države. Nadam se da će se i Srbija ugledati na Crnu Goru, ali i na Sjevernu Makedoniju te da ćemo pristupiti NATO, a zatim i EU – kazao je Olenik.

Ako se pogleda novi saziv Skupšine u Crnoj Gori, jasno je vidljivo, navodi Olenikov, da poslanici koji zastupaju građansku i evropsku politiku imaju većinu u odnosu na srpske nacionaliste koji suštinski predstavljaju SPC i Aleksandra Vučića.

– Istovremeno, u okviru nove vladajuće koalicije predstavnici evropske, građanske i demokratske politike su u velikoj manjini te im predstoji velika unutrašnja politička borba, jer će oni, iz ugla vlasti, biti jedina brana povratku Crne Gore u mračne devedesete godine – dodao je on.

On smatra da postoje dva osnovna politička puta nove vlade.

– Prvi podrazumijeva poštovanje Ustava i građanskog karaktera Crne Gore, što je u skladu sa proklamovanim sporazumom sada već vladajuće koalicije. Drugi put bi bio povratak u nacionalizam i napuštanje građanskog ustrojstva države, čime bi se uništila i sama država, jer Crna Gora može postojati samo kao građanska i demokratska država. Stoga je velika odgovornost baš na građanskim partijama u vladajućoj koaliciji, pa su ove partije na velikim iskušenjima. Bilo bi najpoštenije prema građanima da ove građanske partije u vladajućoj koaliciji dosljedno zastupaju svoju politiku i da onog momenta kada i ako to postane nemoguće, o tome odmah obavijeste sve građane i da građanima vrate dobijene mandate – rekao je Olenik.

GP URA (ne)će podleći pritiscima iz crkvenih krugova 

On je dodao da je teško predvidjeti rasplet neslaganja između koalicija koje su dobile većinu na izborima, koje je posebno izraženo između Demokratskog fronta i GP URA.

– Smatram da je vjerovatnije da će GP URA pokazati snagu i viziju te da neće podleći pritiscima iz crkvenih i nacionalističkih krugova. Po našem mišljenju nacionalnost budućih ministara nije bitna, već je bitna njihova politika. Ako bi GP URA odustala od građanske politike to bi bio njihov politički kraj te je zato vjerovatnije da će, bar u bliskoj budućnosti, zastupati svoj program. Problem može nastati ako crkveni nacionalisti, potpomognuti zvaničnim Beogradom i nacionalističkom opozicijom u Beogradu, tokom vremena dovoljno ojačaju te im GP URA više neće biti potrebna, jer tada mogu da sruše vladu i da se sami bore za vlast. To je realna opasnost i zato je velika odgovornost baš na ovom političkom subjektu, ko god stajao iza njih, da ne dozvole da budu iskorišćeni kao prelazno rješenje za povratak Crne Gore u nacionalističku prošlost – smatra Olenik.

On je istakao i da prvi koraci DPS i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića upravo onakvi kakvi se očekuju od najveće partije koja je državu uvela u NATO i na korak od EU, čime je, kako kaže, Crna Gora nepovratno uvrštena u red zapadnih, razvijenih građanskih demokratija.

– Pravi test za građansku Crnu Goru, ali i za DPS pa i za predsjednika biće sljedeći predsjednički izbori. Sa najvećom i najorganizovanijom partijom, koja je na vlasti u većini gradova i čiji predsjednik je ujedno i predsjednik Crne Gore, ne brinem se za budućnost DPS i građanskog društva u Crnoj Gori – kazao je on.

Međunarodna zajednica uvjerena da može da kontroliše crkvu

Komentarišući snimak kandidata za novog mandatara, Zdravka Krivokapića, sa dočeka osuđenog teroriste Nikole Kavaje, Olenik kaže da je nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” kandidat crkve i nacionalista, te da od njega, kao političar i advokat, očekuje da pokuša da sprovodi politiku za koju je dobio podršku crkve i srpskih nacionalista.

– Sve drugo bi bilo iznenađenje ali i izdaja građana koji su mu dali podršku za politiku koja je direktno suprotna svim odredbama koalicionog sporazuma. Ovo je i jedan vid zloupotrebe demokratskih procesa u Crnoj Gori jer je budući premijer dobio podršku za politiku koja je dijametralno suprotna potpisanom koalicionom sporazumu. Poštujući demokratsku praksu, potrebno je dati vladi 100 dana postojanja, pa tek onda suditi o njegovoj politici – rekao je on.

Utisak je, navodi on, da je međunarodna zajednica uvjerena da može da kontroliše crkvu i nacionaliste koji su višestruko politički uticajniji unutar trenutne vladajuće koalicije.

– Nadam se da su dobro procijenili snagu i uticaj jer smo imali prilike da vidimo kako izgleda kada nacionalisti sa crkvom postanu dominantni. Ako su slučajno zaboravili ili ne znaju kako to izgleda, mogu da pogledaju kakvo je sada stanje u Srbiji, jer se osnovano može pretpostaviti da SPC pokušava da i u Crnoj Gori ima istu poziciju. A u Srbiji imamo “reketiranje” od SPC gdje država javno i transparetno crkvi plaća milione eura da bi ova ćutala o Kosovu, o korupciji, o kriminalu… I gdje SPC direktno učestvuje u donošenju državnih odluka a da nije učestvovala na izborima, kao u Crnoj Gori – zaključio je Olenik. 

DF je dobio podršku za svoju nacionalističku politiku

Olenik je uvjeren da će se vlada u Crnoj Gori relativno lako formirati. DF je dobio podršku za nacionalističku politiku i oni, ističe, imaju obavezu prema svojim biračima da tu politiku i spovode.

– Svako drugo ponašanje bi predstavljalo zloupotrebu demokratije u Crnoj Gori. Iz potpisanog koalicionog sporazuma i izjava predstavnika DF se može zaključiti da je njihov plan prilično jednostavan i da su naumili da se formalno ne suprotstavljaju demokratskom i građanskom uređenju države već da postavljanjem svojih kadrova po dubini izvršne vlasti i zloupotrebom izvršne vlasti i medija umanje politički uticaj DPS. Nakon njihove procjene da su dovoljno ojačali, jednostavno mogu oboriti vladu i sa pozicija vlasti učestvovati na izborima. Ovakav scenario u sebi sadrži zloupotrebu građanskih partija u okviru trenutne većine, te se nadam da su gospoda Bečić i Abazović sposobni da se odupru i da neće dozvoliti da budu iskorišćeni – rekao je Olenik.

Samo preminuli kadrovi Miloševića i Šešelja ne učestvuju u vlasti

Srpski predsjednik potencira značaj popisa stanovništva naredne godine u Crnoj Gori. Olenik kaže da je Aleksandar Vučič politički sljedbenik Miloševića i svog političkog oca Šešelja, te da to i ne krije. Kako kaže, u Srbiji je na sceni potpuna restauracija Miloševićeve politike, ali i svih njihovih kadrova.

– Samo preminuli kadrovi Miloševića i Šešelja ne učestvuju u vlasti. Tu su čak i kadrovi zloglasnog JUL-a Mire Marković u vidu sve prisutnog Vulin Aleksandra, ministra vojnog. Je li neko iole ozbiljan može pomisliti da su oni promijenili svoju politiku iz devedesetih koja je direktno dovela do genocida? Oni nastavljaju tu istu politku, ali upotrebljavaju nove metode, pa se tako više ne bore za teritorije već je sada u pitanju ‘’srpski duhovni prostor’’, ondašnja zloglasna događanja naroda sada nazivaju ‘’litijama’’ itd. Oni nikada nisu promijenili svoj stav o Crnoj Gori i po njima je u pitanju samo dio Srbije dok je sama Srbija zastupnik ruskih intresa na Balkanu – ističe Olenik.

Potrebno je, navodi on, da međunarodna zajednica ovo uvidi i shvati što prije ili će u jednom trenutku biti prekasno.

– Zato sam i posvećen stvaranju građanske, zapadne i demokratske kolone u Srbiji jer u ovom trenutku, EU nema koga da podrži u Srbiji. S jedne strane imamo nacionaliste i crkvu na vlasti, a sa druge strane imamo isto takve nacionaliste u opoziciji koji su otvoreno podržali litije i crkvu, istovremeno zagovarajući porazan bojkot izbora. Kao rezultat imamo da građanska opozicija u Srbiji mora da počne od nule i to je ono šta sada intenzivno radimo – zaključio je Olenik.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

PANDORINA KUTIJA: Leposavić “pao” zbog Simijanovića, Srebrenica samo maska?

Dakle, Leposavić se u nemilost Krivokapića našao, navodno, jer je negirao genocid o...

Spajić: Crna Gora neće imati novih dugova, zaduženjem želimo...

''Iako smo dobro krenuli sa smanjenjem zaduženja, stiže na naplatu još nepovoljnih kredita. Današnjim amandmanom hoćemo da...

Novinari francuskog magazina Le Figaro u posjeti Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz NTO, sa crnogorskom turističkom ponudom, kroz članak koji će biti objavljen na deset...

Konjević: Vlada traži odobrenje za zaduženje, a juče izgubila...

''Hitna sjednica Odbora za ekonomiju u 12 sati. Vlada bez ozbiljne rasprave u Parlamentu, na dan glasanja,...

Veselin Drljević predsjednik Savjeta RTCG-a

Predsjedavajući sjednicom Žarko Mirković kazao je da neće predlagati i glasati za predsjednika...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare