Opozicija ima još vremena da predloži kandidate u odbor koji će pratiti medije

Za Odluku glasala su 42 poslanika vladajuće koalicije. Predsjednik Odbora je Miloš Nikolić, njegov zamjenik je Genci Nimanbegu, a članovi tog tijela su Predrag Sekulić i Nada Drobnjak iz SD-a, kao i Boris Mugoša iz SD-a.

Brajović je podsjetio da je Kolegijum predsjednika Skupštine nekoliko puta pozivao poslaničke klubove da predlože kandidate.

“Kada opozicioni klubovi odluče da predlože kandidate, odmah ćemo glasati i napraviti dopunu Odluke “, rekao je Brajović.

Predsjednik Administrativnog odbora koji je predlagač Odluke, Luiđ Škrelja (DPS), kazao je da je Odbor za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu koji se odnosi na medije, po Zakonu, sastavljen od deset članova, po paritetnoj osnovi od poslanika vlasti i opozicije.

“Administrativni odbor 23. juna uputio je svim klubovima poslanika, kao i Građanskom pokretu Ura, poziv da dostave prijedloge kandidata za odbor”, saopštio je Škrelja, navodeći da su prijedloge podnijeli klubovi vladajuće koalicije.

Škrelja je kazao da će se, shodno članovima 35 i 36 Poslovnika, naknadni izbor pojedinog člana odbora obavljati na osnovu pojedinačnih prijedloga.

Odbor se, shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, formira najkasnije deset dana od raspisivanja parlamentarnih izbora. Kako se navodi u obrazloženju Odluke o njegovom formiranju, a što je predviđeno članom 64b krovnog izbornog zakona, Odbor je nadležan da prati i nadgleda primjenu izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na obaveze medija u predizbornoj kampanji. To tijelo nadležno je da nadgleda postupanje medija od svog formiranja do objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Odbor razmatra prigovore na postupanje medija i o njima zauzima stavove i donosi zaključke, zatim upozorava medije za postupanje u skladu sa zakonom i otklanjanje eventualnih nepravilnosti, te javno objavljuje svoje stavove i zaključke. Odbor obavještava Agenciju za elektronske medije i nadležne organe medija o kršenju zakona od medija, radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti prema mediju koji postupa suprotno zakonu.

Propisano je da Odbor odlučuje većinom glasova svih članova.

“Mediji su obavezni da odmah objave nalaz i zaključak kojim se konstatuje da je određeni medij prekršio zakonske odredbe. Na pitanja rada odbora koja nijesu uređena članom izbornog zakona, primjenjuje se Poslovnik Skupštine Crme Gore. Članom 64 Zakona o izboru odbornika i psolanika određeno je da pravo na medijsko praćenje u predizbornoj kampanji počinje od potvrđivanja izborne liste učesnika predizborne kampanje i prestaje 24 sata prije izbora”, navodi se u obrazloženju Odluke.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bjeloglavi supovi iz Španije pušteni u prirodu radi spasavanja...

Prema navodima organizacije "LIFE with Vultures CY", te velike ptice su iz Španije dopremljene prije oko godinu...

Bajdenova poruka naftašima: Ne podižite cijene uoči udara uragana

„Nemojte, ponavljam, nemojte ovo koristiti kao izgovor za povećanje cijena benzina ili za mešetarenje na račun američkog...

Mitrić: Za situacije gdje nema valjanog pravnog odgovora jedino...

Dodaje da se takođe, u tački 84 član 4, kaže da na prijedlog predsjednika republike, vlade ili...

Vojinović: Nerealno da se nastavnicima povećaju plate za 45...

Vojinović je gostujući u Otvorenom studiju na TV Volim Podgoricu kazao da će ući u pregovore sa...

NATO i EU tvrde da je curenje iz plinovoda...

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je da je o “sabotaži” u srijedu u Briselu razgovarao sa...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare