test

OTPISANI: Za koga ”osvježenje” nije dugo trajalo

A. Tahirović

18/08/2021

11:00

Za mnoge za koje je poslije 30. avgusta ''osvježilo'', brzo je ponovo ''ugrijalo''. Međupartijski sukobi i sukob na relaciji Vlada-Skupština, nijesu jedini u aktuelnoj vlasti. Od početka formiranja Vlade česti su i sukobi unutar samih timova u ministarstvima i Vladi, pa je tako bilo i puno razrješenja nakon samo par mjeseci angažmana.

ISPRAŽNJEN KABINET KRIVOKAPIĆA

Među prvima u ovoj grupi ”otpisanih” našao se Željko Savović, politički direktor Prave Crne Gore.

Standard je već pisao o tome da je njemu prvobitno bila obećana pozicija šefa kabineta premijera Zdravka Krivokapića, a kad je došao prvi put u Vladu, to mjesto je već bilo popunjeno. Tako je Savović dobio funkciju savjetnika premijera. Ipak, ni to nije dugo trajalo.

Rasulo u kabinetu: Savović i Novović napustili Krivokapića

Osim funkcije savjetnika, Savović je imao članstvo u dvije vladine komisije – Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja i Komisiji za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku.

Pored njega funkciju je napustio i savjetnik Aleksandar Novović. Oni su izabrani za savjetnike na sjednici Vlade 8. decembra i funkcije su napustili svega dva mjeseca nakon svog izbora.

Željko Savović

Tim premijera Krivokapića iz dana u dan se smanjivao. Tako je njegova Vlada ostala i bez ministra pravde, kada je te dužnosti razriješen Vladimir Leposavić.

Njegovo razrješenje zatražio je sam premijer. Zahtjev za smjenu Leposavića premijer je uputio nakon što je sada već bivši ministar pravde tokom skupštinskog zasijedanja kazao “da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid, kada se to nedvosmisleno utvrdi”.

Skupština Crne Gore u junu je razriješila dužnosti ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Za smjenu Leposavića glasala su 43 poslanika, 27 je bilo protiv, dok je uzdržano bilo 10 poslanika. Nakon takve odluke parlamenta DF je najavio bojkot.

Vladimir Leposavić

I kabinet premijera polako je počeo da se prazni.

Premijer Zdravko Krivokapić razriješio je generalnog sekretara Vlade Boža Milonjića, a prethodno je sa njim imao sukob u zgradi Beogradske patrijaršije, gdje su boravili povodom temeljnog ugovora sa SPC. Milonjić je potvrdio spor između njega i premijera Krivokapića u vezi, kako je rekao, pojedinih važnih pitanja, te ustvrdio da je njegov stav vrlo jasan – ”Temeljni ugovor je trebalo da bude zaključen i tu nema kompromisa. Moj stav je nepromijenjen od Beograda do danas”, kazao je Milonjić.

Božo Milonjić

Kako je Standard i najavio, ubrzo poslije njega bez pozicije u Vladi ostala je i savjetnica za odnose s javnošću Andrijana Đordan, o kojoj je bilo priče i tokom nikšićkih lokalnih izbora, a u vezi sa čijim upisom u birački spisak Osnovno državno tužilaštvo u tom gradu vodi izviđaj.

Đordan je dužnosti razriješena u junu na lični zahtjev i demantovala je navode da je došlo do svađe između nje i premijera Krivokapića, kako se spekulisalo.

Andrijana Đordan

Još jedna odluka o razrješenju donijeta je na sjednici Vlade 17. juna, a njome je iz tima Krivokapić isključio i savjetnicu za ekonomska pitanja Gordanu Radović.

Podsjetimo, Radović je predvodila listu “Ne damo Nikšić” na lokalnim izborima održanim u martu, koja je nastupila u okviru koalicije “Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić” sa Demokratskom Crnom Gorom, Demosom, Partijom penzionera invalida i restitucije i Građanskim pokretom “Nova ljevica”.

Gordana Radović

U smjenjivanju saradnika koje je sam doveo/la sa premijerom u korak ide i ministarka prosvjete nauke, kulture i sporta Vesna Bratić. Njen kabinet takođe je brzo ostao bez nekoliko najbližih saradnika, a među prvima je napustio direktor Direktorata za tercijalno obrazovanje u Ministarstvu Danilo Alagić. Spekuliše se da je on ovu odluku donio sam, jer nije želio da nastavi svoj angažman u ovom resoru.

Alagić i Bratić

Radni angažman u MPNKS prestao je i Martinu Ćalasanu, koji je bio angažovan po ekspertsko-konsultantskom ugovoru i zadužen za resor prosvjete. A iz Ministarstva je saopšteno da su njegovi razlozi ”lične prirode”.

Martin Ćalasan

Bez produžetka ugovora u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta 13. maja ostao je i ekspert za resor kulture Dragan Koprivica, o čijem angažmanu je Standard detaljno pisao.

UGOVOR ZAKLJUČEN BEZ POZIVANJA NA ZAKON: Koprivici plata od 1000 eura za ”kreiranje politike” i ”pripremu strategije”

Koprivica je na dužnost stupio početkom februara ove godine i od tada se aktivno bavio spornim pitanjima u resoru kulture. Njegov kratki mandat obilježio je i sukob sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost, koji je eskalirao nakon protesta predstavnika FCJK zbog neisplaćivanja budžetskih sredstava, ispred zgrade resora kulture na Cetinju.

Dragan Koprivica

Jedno od razrješenja koje je najviše potreslo ministarstvo Vesne Bratić jeste bivša portparolka Ljubica Gojković-Vukićević.

To iz razloga jer je ona objavila na svom Facebook profilu da je otpuštena, a odnos ministarke Vesne Bratić i saradnika prema njoj je opisala kultnom rečenicom iz filma “Maratonci trče počasni krug”: “Кo je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti…”

Gojković-Vukićević u obraćanju javnosti napominje i da ne zna razloge otkaza, ali da će svoja prava potražiti na sudu.

Ljubica Gojković-Vukićević

Prisjetimo se, reditelj i profesor FDU sa Cetinja Nikola Vukčević još u januaru je raskinuo ekspertski ugovor sa MPNKS i saopštio da neće više učestvovati u radu ovog ministarstva sve dok ga Vlada zvanično ne imenuje za državnog sekretara u resoru kulture. Međutim, za imenovanje je bilo potrebno izmijeniti Zakon o radu, koji profesorima Univerziteta nije omogućavao mirovanje akademskog statusa na poziciji državnog sekretara.

Nikola Vukčević raskinuo ekspertski ugovor sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta

ŠTO VIŠE PORTPAROLA TO MANJE PORTPAROLA

Pored već pomenute Andrijane Đordan i Ljubice Gojković, da u ovoj Vladi najviše ”smetaju” portparoli pokazuje i slučaj iz Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem čelu je Sergej Sekulović.

Naime, po preuzimanju resora Sekulović je za PR Ministarstva angažovao novinarku televizije Vijesti Jelenu Ćorluku.

Međutim, prema saznanjima portala Standard Ćorluka je otpuštena iz Ministarstva krajem juna ili početkom jula mjeseca. Nijesu poznati razlozi.

Jelena Ćorluka

Spajić smijenio Kasalicu

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Mila Kasalica takođe je smijenjena u julu mjesecu, na predlog ministra finansija Milojka Spajića.

Ona je tada kazala da nije dobila obrazloženje zbog čega je smijenjena i razlozi su i dalje nepoznati javnosti.

Mila Kasalica

FUNKCIONERKA DF KRITIKOVALA KRIVOKAPIĆA

Jedna od najsvježijih je smjena predsjednice Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore, funkcionerke Demokratskog fronta Marine Jočić.

Ona je kazala da je o toj odluci obaviještena nakon što je objavljena u Službenom listu i da je smijenjena nakon niza uvreda koje je uputila premijeru Krivokapiću, a kako ona kaže – ”zato što sam Krivokapića nazvala pravim imenom”.

U obrazloženju koje je kasnije objavila, Krivokapić navodi da je Jočić smijenjena jer je iznijela stavove kojim vrijeđa Vladu Crne Gore, čime je pokazala neprofesionalizam i neetičnost, kojim ponašanjem je narušila ugled javvnog preduzeća na čijem je čelu i uvjerila Vladu da ne slijedi njenu politiku.

Jočić je na ovu funkciju stupila u decembru prošle godine.

Marina Jočić

Ova lista vjerovatno nije konačna.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Ab_Ovo

18 Aug. at 18:31

Ne sjekirajte se za njih bice : Povratak Otpisanih, zao mi je masu direktora skola, ni krivi ni duzni…