Paunović: Tražićemo produžetak roka, poslanici da se uozbilje

Radna grupa za izradu nacrta zakona o Skupštini vjerovatno će tražiti da se produži rok za završetak tog posla. Dinamika rada je takva da ne možemo uspjeti završiti do 15. oktobra, kazala je za Pobjedu Milosava Paunović, predsjednica te radne grupe, apelujući na poslanike da se 'uozbilje i posvete tom poslu'.

”Pokušaćemo u ovom periodu da završimo što više, ali s obzirom da Crna Gora nije imala ovaj zakon i da je ovo početak, smatram da će biti teško da se u datom roku završi. Vjerovatno ćemo tražiti produžetak roka, ali sve će biti u skladu sa novim dešavanjima. Da vidimo hoće li Radna grupa biti u istom sastavu ili ne, ali potrudićemo se da ono što možemo završimo, pa u nekoj novoj grupi ostavimo dalji posao”, kazala je Paunović.

Prema njenim riječima, donošenje zakona o Skupštini važno je za Crnu Goru, poslanike i parlament. Kazala je da nije zadovoljna dosadašnjom dinamikom jer pojedini poslanici ne dolaze, neki opravdano, a neki bez objašnjenja.

Paunović je podsjetila da je brzo nakon formiranja Radne grupe održana prva sjednica, na koju su došli svi poslanici osim Demokrata. Kazala je da Demokrate „ni do danas nijesu prisustvovali nijednoj sjednici“, kojih je bilo tri, a četvrta je zakazana za 20. septembar.

”Dogovorili smo na prvoj sjednici dinamiku i način rada, šta treba unijeti u zakon, razgraničenja sa Poslovnikom… Služba Skupštine pripremila je okvirno kostur nacrta na osnovu kojeg bi trebalo da radimo. Svi članovi dobili su taj kostur nacrta početkom avgusta, ostavljen je rok od mjesec da se upoznaju sa tim i daju svoje prijedloge, ali na drugoj sjednici nije bilo kvoruma, ne što se tiče članova Radne grupe, nego predstavništva u parlamentu i zato je sjednica bila odgođena”, kazala je Paunović.

Prema njenim riječima, delegacija koju će činiti članovi Radne grupe i Odbora za evropske integracije boraviće od 4. do 6. oktobra u Mađarskoj, jer je to, kako je kazala, jedna od rijetkih evropskih zemalja koja, osim Poslovnika, ima Zakon o Skupštini.

”Najčešće skupštine funkcionišu na osnovu poslovnika. Mađarska ima dobru praksu i voljni su da nam pomognu, o njihovom trošku. Kandidovali smo na trećoj sjednici važna pitanja o kojima bi trebalo tamo obaviti konsultacije”, kazala je Paunović.

Prema njenim riječima, ključna pitanja koja treba definisati su: šta treba da sadrži Poslovnik, a šta zakon, (Poslovnik bi trebalo da sadrži tehnička pitanja – a zakon opšte norme), definisanje boljeg funkcionisanja potpredsjednika i zarada u Skupštini, zatim transparentnost rada – peticije i predstavke, postupanje poslanika i službe…, odnos Skupštine i Vlade, pitanja rodne ravnopravnosti…

Radna grupa formirana je 25. jula i do sada je održala tri sjednice, dok je četvrta zakazana za utorak, 20. septembar. U Radnu grupu imenovani su predstavnici svih klubova poslanika koji participiraju u parlamentu. Osim predsjednice Paunović, ovo skupštinsko tijelo čine Suzana Pribilović, Predrag Bulatović, Momo Koprivica, Branka Bošnjak, Božena Jelušić, Suljo Mustafić, Boris Mugoša, Draginja Vuksanović-Stanković i Genci Nimanbegu.

Ovo je druga radna grupa koja je formirana zbog izrade zakona o Skupštini. Prva je bila formirana u aprilu 2021. godine i održala je samo jednu sjednicu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Poznati svi parovi osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru

Iz grupe H su ranije danas prošli Portugal i Južna Koreja, dok su plasman u osminu finala...

EU obuku prošlo 1,1 hiljada ukrajinskih vojnika

On je tokom posjete kampu za obuku u Bržegu u Poljskoj kazao da je misija pokazala volju...

Bojović o izjavi Abazovića: Minhauzen i Ostap Bender dobili...

- Dok su ga delegati zblanuto slušali Abazović je na Kongresu "Zelenih Evrope" izjavio da su rezultati...

Skandalozno: Piksi nakon gola Srbije: J…m li im majku...

Dušan Vlahović je postigao pogodak koji im je donio prednost ali društvene mreže odmah je preplavio snimak...

Švajcarska ponovo poslala Srbiju kući, Kamerun na oproštaju pobijedio...

Kao na Mundijalu 2018, u odlučujućem meču za prolaz u osminu finala poraženi su od Švajcarske. ,,Sajdžije“...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare