Izvor:Antena M

Pećanin: Rezultati opštinskih izbora u BiH iskorak iz začaranog kruga nacionalizma, ksenofobije, fašizma i mržnje

Rezultati opštinskih izbora u Bosni i Hercegovini predstavljaju veliko iznenađenje i bude nadu u promjene stanja u društvu i u BiH, ocijenio je sarajevski advokat i nekada jedan od najboljih novinara na prostoru bivše Jugoslavije Senad Pećanin.

U Sarajevu, napominje Pećanin, vladajuća nacionalistička bošnjačka Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića izgubila je praktično sve gradske opštine što, kako kaže, znači potpuni debakl vladajuće stranke u tom gradu.

„Praktično svi najveći gradovi su van kontrole vlasti SDA nakon izbora. Puno je komenatara, među njima su i šaljivi, ali najbolje oslikava jedan koji se pojavio na društvenim mrežama, koji kaže da je SDA izguibila sve gradove u BiH u kojima ima makar jedan semafor“.

Rezultat u sarajevskoj oštini i borba između kandidata Stranke demokratske akcije Nedžada Ajandžića i Srđana Mandića iz ujedinjene opozicije, budi nadu da bi BiH mogla konačno iskoračiti nakon nakon tri decenije iz začaranog kruga nacionalizma, ksenofobije, fašizma i mržnje.

„To je bila jako prljava kampanja u kojoj su kleronacinalističke struje u SDA u islamskoj zajednici vodile prljavu kampanju protiv kandidata Mandića nazivajući ga četnikom i omalovažavajući njegovu besprekornu biografiju na jedan vrlo primitivan način. Mandić ne samo da je pobjedio u Sarajevu generala Ajandžića, nego ga je deklasirao, govorim o osvojenim glasovima na izborima“.

Na sliku ozbiljnijh promjena raspoloženja i odnosa biračkog tijela i građana Repiblici Srpskoj, po Pećaninu posebno ukazuju rezultati u Banjaluci i Bjeljini, koji su bili uporište Milorada Dodika, koji nakon sinoćnjih izobora prelazi u opoziciju.

„To je jedan veoma ozbiljan znak i nagovještaj promjene raspoloženja biračkog tijela i građana BiH u susret opštim izborima“.

Ipak, naglašava Pećanin, opcija koja je slavila u Banjaluci i Bjeljini nije opozicija nacionalističkim i klerikalnim stavovima kakve je propagirao Dodik desetak godina.

„Iz tog razloga, mislim da je razloga za optimizam i čekanje dugoželjenog preokreta u BiH još uvijek malo, ali u svakom slučaju i ova promjena predstavlja tračak nade, da je stvari i u takvoj jednoj zakovanoj sredini kakva je BiH, moguće promijeniti“.

Novi test za građane BiH biće 2022. kad bi trebalo da budu održani opšti izbori .

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Ovo je vremenska prognoza za sjutra

U Crnoj Gori sjutra će biti umjereno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom.

Vučić: To je neprijateljski čin Crne Gore, užasnut sam

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da protjerivanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori nije bio prijateljski čin.

Zahvaljujući dronu, poslije 33 godine naučnici zavirili u černobiljski...

Prvi put poslije 33 godine, zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron „Elios 2“ načinio u petom...

U Sloveniji tvor zaražen koronavirusom

U Sloveniji je prvi put potvrđen slučaj zaraze novim korona virusom kod neke domaće životinje, a riječ...

Živjeli zajedno 52 godine, korona ih ubila za dvije...

Koronavirus ubio je bračni par koji je živio više od pola vijeka zajedno u samo dvije nedelje...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare