PEF podržao usvajanje i primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Pentekostalna evangelistička asocijacija (PEF) je čestitala aktuelnoj Vladi Crne Gore na usvajanju i primjeni novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica uz ocjenu da je uspostavljen optimalni okvir za uživanje vjerskih sloboda i prava, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

PEF predstavlja mrežu 60 nacionalnih pentekostalnih evangelističkih denominacija širom Evrope, sa sjedištem u Briselu.

“Razumijemo da je usvajanje Zakona predstavljalo izazov, kao što je i svaka bitka za prevenciju diskriminacije i obezbjeđivanje jednakih prava za sve u modernoj i demokratskoj državi”, navedeno je u pismu PEF.

Kao dodaju, izražavju posebno zadovoljstvo i zahvalnost Vladi Crne Gore i Ministarstvu za ljudska i manjinska prava na preduzimanju istorijskih koraka u ostvarivanju komunikacije sa Protestantskom i Evanđelističkom Crkvom po prvi put od njihovog postojanja u Crnoj Gori.

“Izuzetno cijenimo vaše napore usmjerene ka uspostavljanju jednakih prava za sve građane Crne Gore i ohrabrujemo sve građanske političke strukture koje teže demokratskim standardima i vrijednostima EU da istraju u borbi za prevenciju svih oblika diskriminacije i da nastave promovisanje tolerancije i poštovanja prava svih društvenih strukrura, posebno onih u oblasti vjerskih prava i sloboda”, naveo je u pismu prečasni Pele Hornmark, predsjedavajući ove evropske vjerske asocijacije.

Aktuelna Vlada Crne Gore u kontinuitetu je, ističu u Ministarstvu, pokazivala privrženost najboljoj evropskoj demokratskoj praksi uz odlučnost da obezbijedi jednakost svih vjerskih zajednica i uživanje prava i sloboda bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u proteklom periodu je osnažilo dijalog sa tzv. malim vjerskim zajednicama kako bi se podržalo i podstaklo njihovo društveno prihvatanje i ukupna normalizacija vjerskog pluralizma.

“Posebno je važno da se spriječe pojave i primjeri dalje politizacije, širenja predrasuda, mržnje i nasilja po vjerskom osnovu, čemu su pripadnici malih vjerskih zajednica posebno bili izloženi, čak i od pojedinih pravoslavnih sveštenika”, navode u Ministarstvu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Medojević o Abazoviću: Da ga Milo usvoji i svi...

U posljednjoj objavi na Fejsbuku osvrnuo se na Abazovićevu izjavu za TV Vijesti koja se odnosi na...

Putin: Pandemija će se odužiti, neophodne nove mjere

“Epidemija će se odužiti, njeni nekontrolisani klasteri će ostati, ne postoje granice”, rekao je Putin na godišnjem...

ŽESTOK PORAZ SRBIJE NA VATERPOLO TURNIRU U PODGORICI

Za Srbiju su po dva gola postigli Petar Velkić i Stefan Mitrović, dok su se Nebojša Toholj,...

Crnogorski ženski lobi: Podrška za Ljubišu, institucije da konačno...

Ljubiša, koja je decenijama posvećena i zaštiti dobrobiti životinja, izložena je neprimjerenoj kampanji zbog svojih stavova o...

Preminula najveća ljubav Alena Delona: Francuska glumica izgubila bitku...

"Moja majka jutros je umrla u Parizu u krugu porodice. Rak ju je brzo usmrtio", izjavio je...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare