test

PEN centar: Poziv na saslušanje Savković Vukčević pokazatelj uticaja Putinove maligne politike u Crnoj Gori

Standard

29/01/2023

12:43

Nakon otvorene diskriminacije vlasti i dehumanizacije Crnogoraca i ostalih nesrba koji ne pristaju na podvođenje Crne Gore u kleronacionalistički Srpski svet pod komandom Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, aktuelna vlast prešla je u narednu fazu zastrašivanja kritičara kako bi ugušila slobodu govora i širenjem straha naćerala građane da se pomire sa zlom sudbinom koju su im velikosrpske nacionalističke strukture posredstvom premijera Abazovića namijenile, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.





“Najnoviji slučaj poziva na policijsko saslušanje Nele Savković Vukčević, članice Crnogorskoga PEN centra, povodom javno iznijetoga stava o UNCG kao produženoj ruci Putinove maligne politike na Balkanu, potvrda je da je taj uticaj u Crnoj Gori metastazirao do krajnjih granica. I ne samo to, taj je poziv na saslušanje – osim što je pokazatelj zastrašivanja i suzbijanja slobode govora i mišljenja – pokazatelj da crnogorske institucije više i ne kriju da rade u sprezi s proruskim strukturama kojima je cilj skrenuti Crnu Goru s kolosijeka EU i evropskih vrijednosti”, ističu z PEN centru.

Naglašavaju da umjesto da se crnogorski policijski, tužilački i sudski sistem pozabave onima što direktno podrivaju interese ove unesrećene države, kakvi su bez sumnje “novinari” iz UNCG koji nagrađuju Putinove propagandiste i agente, crnogorska policija po prijavi Putinovih propagandista poziva na saslušanje one koji vode demokratsku i legitimnu bitku protiv civilizacijskoga sunovrata.

“Crnogorska policija po prijavi predstavnika Putinova medijskoga mraka pozivima na saslušanje zastrašuje borce za slobodu riječi i ljudska prava. Slučaj najnovijega zastrašivanja gđe Nele Savković Vukčević i sankcionisanja temeljnih ljudskih prava i sloboda mora biti alarm za sve crnogorske građane i udruženja kojima je stalo do građanskoga društva u kome se zbog izrečene istine neće čekati eventualna kazna u hodnicima crnogorskih centara bezbjednosti. A da je istina ono što je gđa Savković Vukčević o UNCG rekla, svjedoče skandalozne nagrade koje je to udruženje dodijelilo onima što seire nad civilnim žrtvama u Ukrajini i glorifikuju Putinovu agresiju kao čin navodne denacifikacije. Crnogorski PEN centar će o sramnom postupku protiv Nele Savković Vukčević izvijestiti Međunarodni PEN centar i relevelantne inostrane adrese”, zaključuje se u saopštenju PEN centra.

Izvor (naslovna fotografija):

Pen centar

Ostavite komentar

Komentari (0)