Picula: Očekujem brzo formiranje nove vlasti kojoj je put prema članstvu u EU prioritet

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula saopštio je za RTCG od novog saziva Skupštine Crne Gore očekuje kontinuiranu i produktivnu saradnju, te predan rad na napretku Crne Gore, pogotovo u ključnim poglavljima u pregovorima s EU.

Picula je poručio da ohrabruje izjava novoizabranog predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koji je najavio nastavak rada na reformama i istaknuo prioritet puta prema EU. Pozvao je i sve političke aktere da poštuju državne simbole i institucije Crne Gore.

Picula je naveo i da jučerašnji početak rada novog saziva Skupštine Crne Gore, nakon potvrđivanja nove parlamentarne većine, predstavlja prve korake prema formiranju nove izvršne vlasti.

“Novoizabrana Skupština mora kao najvažnije predstavničko i zakonodavno tijelo njegovati kulturu saradnje, dijaloga i konstruktivne rasprave, uprkos očitim političkim razlikama. To je ključ uspješne parlamentarne demokratije. Nažalost, novi saziv Skupštine imaće samo 18 zastupnica, tri manje od prošlog saziva, što svakako nije dobra poruka za rodnu ravnopravnost”, navodi se u saopštenju.

Picula ocjenjuje da institucije, simboli i Ustav Crne Gore zaslužuju maksimalan obzir i poziva sve političke aktere Crne Gore da poštuju državne simbole i institucije Crne Gore, te djeluju u skladu s njenim ustavnim načelima.

“Građanke i građani Crne Gore su visokim odazivom na nedavnim parlamentarnim izborima poslali jasnu poruku da u ovim vremenima teške zdravstvene, ekonomske i društvene krize očekuju od svojih izabranih dužnosnika odgovorno ponašanje i rješavanje sistemskih problema na putu prema EU. Taj cilj podržava izrazita većina crnogorskog društva, te se nadam da su svi izabrani svjesni svoje odgovornosti u ovim kriznim vremenima kako za Crnu Goru, tako i za regiju i EU. Dalje, očekujem brzo formiranje i nove izvršne vlasti kojoj će put prema članstvu u EU i dosadašnji vanjskopolitički ciljevi takođe biti na vrhu liste prioriteta, u skladu s spomenutim očekivanjima građana”, zaključuje se.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Prašović: Imao sam tremu, ali sam išao na sve...

Crnogorski boks dobija novu zvijezdu, zvijezdu koja bi uskoro mogla da planetarno zasija. Riječ je o Dilanu...

Rumunija: Preko pet hiljada novooboljelih, 107 osoba preminulo

Testirano je 36.815 osoba, ukupno 3.133.809 od početka pandemije, prenosi agencija Ađerpres. Na bolničkom...

Nekoliko podgoričkih ulica sjutra bez vode

Zbog radova na gradskoj vodovodnoj mreži potrošači iz Trebinjske ulice, Kninske, Bjelopoljske, Vlada Ćetkovića, Tivatske, Budvanske i...

Odgođeno Evropsko prvenstvo u Crnoj Gori

Kadetsko prvenstvo Evrope B divizije za rukometaše, koje je u januaru naredne godine trebalo da bude odigrano...

KCCG: Četrnaest pacijenata životno ugroženo

"Četrnaest pacijenata je životno ugroženo od kojih su tri intubirana i priključena na invazivnu mehaničku ventilaciju", saopšteno...

NAJČITANIJE

Spriječeno samoubistvo u zatvoru: Pritvorenika cimer skinuo sa vješala

Njega su u toj namjeri spriječili njegov cimer i službenici obezbjeđenja istražnog zatvora. Nema...

Demokrate dale kandidate za ministre

Prethodno su čelnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, proslijedili su...

Supruga Joce Amserdama: To su budalaštine, tužićemo „Nacional“

Hrvatski nedjeljnik „Nacional” objavio je priču o navodnoj umiješanosti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u ubistvo vlasnika tog...

IZGUBLJENO U PREVODU: Da li se ekspertski karakter vlade...

Pitanje je gdje se u svemu ovome izgubio najavljeni ekspertski karakter vlade. Da...

Abazović: Oko sektora bezbjednosti nema diskusije, a to podrazumijeva...

"Oko sektora bezbjednosti nema diskusije, a to podrazumijeva i MUP. Držimo se dogovora i poštovanja principa.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare