Podaci MUP-a: Broj birača za izbore u Petnjici, Mojkovcu i na Cetinju

Povodom Odluke Predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, broj: 01-986 od 14. septembra 2021. godine, o raspisivanju izbora za odbornike u: Skupštini opštine Mojkovac, Skupštini opštine Petnjica i Skupštini Prijestonice Cetinje za 5. decembar 2021. godine, shodno ovlašćenjima iz člana 16 Zakona o biračkom spisku, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještava sljedeće:

“Broj birača u biračkom spisku u opštini Mojkovac po kome su održani prethodni izbori 30. avgust 2020. godine je 6.900;
Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Mojkovac na dan 24. novembar 2021. godine je 6.814;
Broj birača u biračkom spisku u opštini Petnjica po kome su održani prethodni izbori 30. avgust 2020. godine je 6.200;
Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Petnjica na dan 24. novembar 2021. godine je 6.264;
Broj birača u biračkom spisku u Prijestonici Cetinje po kome su održani prethodni izbori 30. avgust 2020. godine je 13.809;
Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Prijestonici Cetinje na dan 24. novembar 2021. godine je 13.753.

Iz MUP-a napominju da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Mojkovac, Petnjica i Cetinje, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 h, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš).

Takođe, ističu, filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Mojkovac, Petnjica i Cetinje, Ministarstva unutrašnjih poslova, u vrijeme održavanja izbora, tj. u nedjelju, 5. decembra 2021. godine, radiće u periodu od sedam do 20 časova, kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli u prethodnom periodu.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

“Uoči održavanja navedenih izbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa. Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori. Call-centar“ MUP-a radiće svakog dana počev od petka, 26. novembra, u terminu od 8 do 20 časova, dok će u nedjelju, 5. decembra, raditi u periodu od sedam do 20 časova”, navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaje se, građani će pozivanjem ovog broja moći i da prijave eventualne nepravilnosti vezane za izborni proces, a povodom raspisanih izbora za odbornike.

“Napominjemo, da je ovo Ministarstvo birački spisak povodom predstojećih lokalnih izbora zaključilo bez evidentiranja posebnih biračkih mjesta (zatvor), iz razloga što Državna izborna komisija nije postupila shodno članu 87 Zakona o izboru odbonika i poslanika, te nije donijela Odluku o određivanju posebnih biračkih mjesta, a kako bi se biračima koji su u pritvoru ili koji izdržavaju kaznu zatvora omogućilo glasanje na posebnim biračkim mjestima”, piše u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da, birači koji su u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora, a koji shodno članu 45 Ustava Crne Gore ispunjavaju uslove za ostvarivanje biračkog prava, upisani u birački spisak, i na biračka mjesta određena prema njihovom mjestu i adresi prebivališta, a da je sprovođenje izbora u nadležnosti Državne izborne komisije, odnosno Opštinskih izbornih komisija.

“Uvažavajući ustavno pravo građana da biraju i da budu birani, Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na Upravu za izvršenje krivičnih sankcija da lica koja se nalaze u pritvoru ili koji izdržavaju kaznu zatvora upozna sa njihovim pravima, i uputi ih da se zahtjevima za omogućavanje glasanja putem pisma obrate Opštinskim izbornim komisijama. Takođe apelujemo na Opštinske izborne komisije da ovim zahtjevima udovolje, s obzirom da Državna izborna komisija nije bila u prilici da donese Odluku o određivanju posebnih biračkih mjesta”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pucnjava u Dečanima; Policija: Nema indicija za teroristički akt,...

''Vjerujemo da je meta napada bio neko ko je bio u autobusu'', rekao je Eljšani novinarima.

U KCCG 37 pacijenata životno ugroženo

Kako je saopšteno iz KCCG njih 37 je životno ugroženo.

Drašković: Zašto Abazović poziva Pejovića na kanabe kad postoje...

''Nije jasno po kom osnovu Abazović čini ovakve korake koji liče na ulični poziv pajtosu da naprave...

Svjedok pucnjave kod Dečana: Prizor je bio jeziv, sve...

„Pred autobus je izašla maskirana osoba i počela da puca na nas. Sve se desilo veoma brzo“, rekao je čovjek...

Krivokapić umjesto kadrova DF-a postavlja svoje ljude u državnu...

Izvori Pobjede bliski vrhu DF-a tvrde da je riječ o kršenju Sporazuma iz januara mjeseca po kome...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare