Politika proširenja EU ključna za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi

Politika proširenja Evropske unije ključna za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi, jedan je od zaključaka sastanka ministara vanjskih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI) održanog u sklopu bugarskog predsjedavanja u Sofiji 7. novembra.

Tokom sastanka se, kako je saopšteno, razgovaralo o temi „Region CEI – ujedinjen u podršci Ukrajini i naporima da se izbori sa posljedicama rata”.

“Ministri vanjskih poslova zemalja članica CEI-a su oštro osudili rusku vojnu agresiju u Ukrajini i poručili da će nastaviti sa humanitarnom i finansijskom podrškom Ukrajini sve dok god to bude potrebno. Istaknuto je da su široke posljedice rata dovele do potrebe za još bližom saradnjom i jedinstvom, kako bi se odbranile osnovne evropske vrijednosti i pružio otpor agresoru. U tom kontekstu posebno je naznačeno da je politika proširenja Evropske unije ključna za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović je u svom obraćanju osudio ničim izazvanu vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine i ukazao da se svijet suočava sa složenim izazovima na putu ka održavanju i snaženju stabilnosti.

“Rastuće prijetnje regionalnoj, evropskoj i globalnoj bezbjednosti zahtijevaju odlučan odgovor svih zemalja koje su posvećene najvišim vrijednostima poput slobode, demokratije i vladavine prava i poštovanje ljudskih prava”, kazao je Radulović.

S tim u vezi, kako dodaju iz resora, naznačio je da je Crna Gora pružila vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, ponudila kapacitete luke Bar za potrebe izvoza i uvoza roba kao i da je ugostila više hiljada ukrajinskih izbjeglica na svojoj teritoriji.

U kontekstu snaženja ukupne bezbjednosti i demokratskih vrijednosti pozdravio je pružanje statusa države kandidata za članstvo u EU za Ukrajinu i Moldaviju.

“Tri glavna spoljnopolitička prioriteta naše države su: evropska integracija, saradnja u okviru NATO i unaprjeđenje regionalne saradnje”, kazao je Radulović i istakao da je regionalna saradnja od “presudnog značaja za dalji razvoj država regiona Zapadnog Balkana i njihovog napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”.

Radulović je ukazao da je CEI kao najstarija regionalna inicijativa dokazala svoj značaj i kredibilitet kroz pospješivanje evropske integracije i unaprjeđenja povezanosti regiona, uz istovremeno stvaranje sinergije sa ostalim regionalnim mehanizmima saradnje.

Govoreći o prethodnom dvogodišnjem crnogorskom predsjedavanju Inicijativom, naznačio je da je jedan od prioriteta bio “snaženje saradnje sa organizacijom Ujedinjenih nacija”.

Ističući značaj CEI-a u borbi sa izazovima nastalim izbijanjem pandemije COVID-19 ukazao je na značaj usvajanja Mape puta Svjetske zdravstvene organizacije za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu, tokom Samita predsjednika vlada CEI-a u Budvi krajem 2021. godine.

Radulović je istakao prioritete jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Procesu saradnje u JIE (SEECP) pod sloganom “A SEE of culture, a SEE of cooperation” (Jugoistok Evrope kao prostor kulture i saradnje), koje je preuzela sredinom godine, kao i da će Crna Gora preuzeti predsjedavanje Sporazumu CEFTA tokom 2023. godine.

Tokom susreta ministara vanjskih poslova CEI, napominju iz resora, upriličeno je i zvanično predavanje predsjedavanja od strane Bugarske Moldaviji kao sljedećoj državi koja će od 01. januara 2023. preuzeti rotirajuće predsjedavanje Inicijativi.

Iz ministarstva vanjskih poslova ističu da je sastanak u Sofiji završen usvajanjem Zajedničke izjave ministara vanjskih poslova CEI-a kojom se afirmiše solidarnost i jedinstvo CEI-a u zajedničkim naporima za postizanje mira, stabilnosti i prosperiteta regiona.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jonica: Milatović da uspostavi komunikaciju sa Mandićevim i Bečićevim...

“Tada ćemo imati mnogo bolju ponudu. Ishod ovih izbora je nezadovoljstvo, i nezadovoljnih ima na obje strane....

Nikolić: Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat, opsjednut je predsjednikom...

“Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat Jakov Milatović sebi diže cijenu samoobmanom da je niko drugi do Milo...

Klikovac: Žalosno da se Milatović nije odrekao podrške ratnog...

„Sad je još i jasnija izjava kad se desio Belveder“, poručio je Klikovac na Twitteru.

(VIDEO i FOTO) Haos u Francuskoj: Milioni na ulicama,...

Dan je protekao u blokadama željezničke pruge, puteva i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle.

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja...

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare