Izvor:Tanjug

Porfirije nije dobio pismo od Krivokapića u kojem su naglašeni sporni djelovi Temeljnog ugovora sa SPC

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je patrijarhu srpskom Porfiriju uputio samo jedno pismo, 21. maja, u kojem nema ni riječi o spornim članovima Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC, saznaje Tanug iz izvora bliskih Crkvi.

U tom pismu, kaže izvor agencije, samo se najavljuje potpisivanje Temeljnog ugovora, bez preciziranog datuma.

Prema istom izvoru, Krivokapić je desetak dana prije dolaska u Patrijaršiju SPC saopštio tadašnjem vladiki, sada mitropolitu Joanikiju da “nije trenutak” za potpisivanje Temeljnog ugovora.

U sinoćnjem intervjuu u emisiji Načisto TV Vijesti, Krivokapić je rekao da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je iznio stav “da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan dio preambule”.

Prema saznanjima Tanjuga, Patrijarh nije dobio to drugo pismo.

Krivokapić je, naime, još 25. aprila izričito rekao da će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, a sedam dana prije toga je prvi put govorio o dva sporna člana, koja, kako je tada rekao, nisu u saglasju sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

On je u intervjuu TV Vijestima sinoć rekao i da su sa Temeljnim ugovorom bili upoznati predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i potpredsjednik vlade Dritan Abazović.

Za Abazovića je rekao da mu je pred odlazak u Beogrdsku patrijaršiju, 27. prošlog mjeseca, sugerisao da ne potpisuje Ugovor, dok je Bečić danas demantovao premijera, rekavši da nikada nije vidio Temeljni ugovor i da je to jedina istina.

Ovu zavrzlamu crnogorskog premijera za Tanjug je komentarisao istoričar Aleksandar Raković koji kaže da je Srpska pravoslavna crkva osam vjekova na prostoru današnje Crne Gore funkcionisala bez temeljnih ugovora pa će to nastaviti da čini, bio ovaj Temeljni ugovor ikada potpisan ili ne.

“Zdravko Krivokapić se služi obmanama i neistinama kako bi onemogućio da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom ikada bude potpisan. Čak i ako bi Srpska pravoslavna crkva izašla u susret svim Krivokapićevim fantazmagorijama, Temeljni ugovor opet ne bi bio potpisan”, izričit je Raković.

Rakoviće, inače, dobro upućen u dešavanja u Crnoj Gori i položajem SPC u toj državi, sa žaljenjem konstatuje da je Krivokapić pravi proizvod tzv. “Pravoslavne crkve u Crnoj Gori” koja je stvarala ljude bez identiteta i onemogućavala da se srpstvo u toj državi do kraja revitalizuje.

“Srećom, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je ukinuo ime i kvaziidentitet tzv. ‘Pravoslavne crkve u Crnoj Gori’. Srpski arhijereji nisu htjeli ni da čuju za mogućnost da Temeljni ugovor bude osnivački akt izdvojenog tijela u okviru Srpske pravoslavne crkve, koje bi kasnije prerastalo u autonomiju, a iz nje u secesiju”, naveo je Raković.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UCG: Prijave za sezonsko zapošljavanje mladih počinju danas

"Karijerni centar je kroz saradnju sa NVO Udruženje ugostitelji okupio 86 renomiranih poslodavaca iz oblasti turizma i...

Banović: Nikšiću ne dolikuje Kovačević, Crnu Goru treba da...

"Najgnusniji dogadjaj koji je mogao da se desi crnogorskom društvu koje teži da bude gradjansko, evropsko, jedan...

Putin: Sastanak sa Bajdenom bio konstruktivan, Rusija i SAD...

Njihovi službeni sastanci bili su podijeljeni u dva kruga, jedan manji sastanak, i drugi s većim delegacijama....

Reis Fejzić razgovarao sa ‘Majkama Srebrenice’: Žrtve nisu brojke...

Munira Subašić je ispred udruženja istakla da neće odustati od svoje borbe "dok je svijeta i klika,...

Lukovac: Diplomatija iziskuje kohabitaciju u punom kapacitetu

Ko će predstavljati Crnu Goru širom svijeta, pitanje je koje bi trebalo da bude od javnog interesa...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare