Posljednja linija odbrane DF-a: Očekuju li nas protesti i blokade ulica?

Nekoliko desetina građana okupilo se sinoć u Beranama kao i prije dvije noći u Pljevljima u znak protesta povodom prijedloga koalicije ''Crno na bijelo'' da u Crnoj Gori bude formirana manjinska vlada. Iako zvaničnih najava protesta za sada nema, otpor građana, odnosno njihovih birača, najavljuju lideri političkih partija iz vlasti, koje ne planiraju da pruže podršku inicijativi GP URA. Slične poruke o ''odbrani pobjede od 30. avgusta'', poslali su iz Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore, Radničke partije...

Kako prenosi “beraneonline” Građani Berana i funkcioneri Demokratske Crne Gore, Prave i Ujedinjene CG, grupe građana „Ne damo Berane“ i predstavnici NVO „Alternativa“, okupili su se i sinoć u Beranama ispred zgrade Opštine u znak protesta povodom predloga koalicije „Crno na bijelo“ da u Crnoj Gori bude formirana manjinska vlada.

Skup je protekao mirno, a okupljenima su se obratili predstavnici „Ne damo Berane“ i Ujedinjene. Građani su zadržali oko sat vremena.

Foto: www.beraneonline

Prema nezvaničnim informacijama novo okupljanje planirano je za danas u 18 sati, na istom mjestu.

U prethodna dva dana, takođe su održani skupovi u Pljevljima.

Kako je prenijela RTCG okupljanje u Pljevljima je proteklo mirno i trajalo je oko pola sata, a poziv je prethodno objavljen na društvenoj mreži Facebook pod sloganom “Pljevljaci brane izbornu volju“. Oni su poručili da su odlučni da odbrane izbornu volju građana iz avgusta 2020. godine.

Vučinić: Pobjedu od 30. avgusta branićemo svim legitimnim sredstvima

NAJAVE LIDERA IZ VLASTI – GRAĐANI DA ”BRANE POBJEDU 30. AVGUSTA”

Da li su skupovi u Beranama i Pljevljima samo uvod u masovnija protestna okupljanja pristalica pojedinih političkih partija vlasti, vjerovatno će biti poznato onda kada bude obznanjena i konačna sudbina 42. Vlade Crne Gore čiji je premijer Zdravko Krivokapić.

Zvaničnih najava o protestima za sada nema.

Na ponudu koalicije ”Crno na bijelo” za formiranje manjinske vlade u kojoj neće biti kadrova DPS-a i DF-a, a za koju se traži podrška 81 poslanika crnogorskog parlamenta, oštro su reagovali lider UCG Goran Danilović, lider Prave CG Marko Milačić i lider Radničke partije Maksim Vučinić. Njihova saopštenja poručuju da će ukoliko dođe do realizacije inicijative o manjinskoj vladi ”građani morati da brane izbornu pobjedu 30. avgusta”.

”Koalicija Za budućnost Crne Gore braniće svim legitimnim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima pobjedu od 30. avgusta”, saopštio je predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

Građani će pokazati svoj autoritet

Milačić: Parlamentarna većina da ne učestvuje u dogovoru Abazovića i Đukanovića

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da će njegova partija biti skupa sa istinskim partnerima većine koji će u koordinaciji sa narodom biti spremni da brane izbornu pobjedu 30. avgusta.

“Prava Crna Gora će učestvovati u svim političkim platformama koje potvrđuju pobjedu 30. avgusta, ali će bez i jednog promila političke korektnosti rušiti svaki sporazum i imenovati svakog političara koji na ovaj ili onaj način, iz bilo kog razloga ruši pobjedu izvojevanu 30. avgusta i na ovaj ili onaj način vraća Đukanovića i DPS u procese političkog odlučivanja, vršenja direktnog uticaja na institucije i konačno garantuje minimalni egzistencijalni komfor za preživljavanje njihovih kriminalnih poslova i koruptivnih političkih modela. Ova borba je tek počela i građani će tek u budućim danima pokazati svoj autoritet i spremnost da se odbrani 30. avgust”, naveo je Milačić.

I jedan od lidera DF-a Milan Knežević poručio je da je ”strpljenje građana, a i DF-a pri izmaku”, te da očekuju da se čitava kriza mora rasplesti prije početka proljećnog zasijedanja Skupštine.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović je poručio da UCG neće učestvovati u ”maltretiranju pobjedničke većine od 30. avgusta 2020, niti dopustiti da se, makar bez njihove javne osude i otpora, prave pogubne kombinacije oko rušenja Vlade i izglasavanja nove uz pomoć DPS-a”.

On je kazao da neće glasati za nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića, a u posljednjem saopštenju u kome komentariše najavu o fomiranju manjinske vlade, istakao je da će ”građani braniti Ustav”.

”Ako se, dakle, krene u realizaciju ovog autentičnog galimatijasa, o kojemu niko ne zna ništa, ali su u neviđeno i jednoglasno za njega, Vlada je dužna da zaštiti Ustav. Ako neće Vlada onda moraju građani”, ističe Danilović.

Nezadovoljne i Demokrate

Potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović poručio je da manjinska vlada, koju je poslanicima predložila koalicija Crno na bijelo kao model izlaska iz političke krize, je ponuda za saradnju DPS-u.

Apelovao je na sve političke subjekte koji nude modele ”suprotne izbornoj volji građana da ne tjeraju narod Crne Gore da ponovo izlazi i na ulicama brani ono što su izabrali na posljednjim izborima.”

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Samo osam članica EU bezuslovno podržava status kandidata za...

Očekuje se da pitanje davanja statusa kandidata za EU Ukrajini, što je prvi korak na dugom putu...

Abazović: Potpuno je u redu da neko rješenje neko...

Tako je, podsjeća, bilo i prilikom nedavnog postavljanja direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Hrvatska zagovara što skorije članstvo Crne Gore u EU

Od preuzimanja funkcije ministra, kako navode iz resora, “ovo je prva dolazna posjeta Prijestonici na ministarskom nivou”.

PKCG: Sa ambasadorom Japana o jačanju ekonomske saradnje

U razgovorima su, kako je saopšteno, učestvovali predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, potencijalnih investitora koji...

Sergej Lavrov u Beogradu 7. juna

Prema pisanju tog portala, on će se u Beogradu sresti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare