test

Prijateljsko ćaskanje Dritana Abazovića i Duška Kneževića

Standard

29/04/2023

15:30

Odlazeći premijer Dritan Abazović imao je tokom nedavne posjete Kembridžu zanimljiv susret i ćaskanje sa Duškom Kneževićem, odbjeglim biznismenom kojeg Specijalno državno tužilaštvo goni zbog sumnje da je načinio milionsku prevaru.



U kratkom video zapisu koji je napravio neko izekipe koja je pratila Kneževića, vidi se kako se Abazović srdačno ljudi i razgovara sa Kneževićem.

Specijalno državno tužilaštvo, za vrijeme dok je na njegovom čelu bio Milivoje Katnić, podiglo je osam optužnica protiv predsjednika Atlas grupe Duško Kneževića koji se terti da je preko nekoliko kriminalnih organizacija i više krivičnih djela oštetio je državni budžet za više stotina miliona eura.

Za Kneževićem je 2019. godine bila raspisana međunarodna potjernica, koju je, nakon predstavke Kneževićevih advokata, Interpol ukinuo avgusta 2020. godine. Međutim, na snazi je odluka o pritvoru, pa se Knežević već četiri godine nalazi u Velikoj Britaniji.

Knežević je je iz Londona pokrenuo međunarodnu arbitražu pred sudom u Hagu i traži 500 miliona eura odštete od Crne Gore.

Zanimljivo, premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je februara ove godine ,,kako bi Duško Knežević bio zanimljiv svjedok saradnik u Crnoj Gori“.

Komentarišući nepravosnažnu presudu Vesminsterskog suda u Londonu o izručenju Duška Kneževića Crnoj Gori, Abazović je poručio da ne može da se miješa u odluke pravosudnih organa drugih država, ali i naglasio kako bi svjedočenje Kneževića bilo od značaja.

-Lično, iako su to nadležnosti drugih institucija, mislim da bi Knežević bio zanimljiv svjedok saradnik, za sve što je i ranije izneo u javnosti, a što je dosta uzburkalo i političke vode i dao doprinos nekoj vrsti istine. Mislim da, ako bi imao taj status, ne pretendujem, to bi bilo jako zanimljivo, jer se to desilo u periodu kad su se desile brojne privatizacije u Crnoj Gori i da je on sigurno ima značajne informacije – rekao je Abazović.

Nije poznato da li su tokom nedavnog srdačnog susreta u Velikoj Britaniji, koji je ostao skriven od javnosti, Abazović i Knežević razgovarali o tome da se Knežević, ukoliko mu se ukine odluka o pritvoru, konačno pojavi u Crnoj Gori.

Januara ove godine branilac Duška Kneževića, advokat Zdravko Đukanović, podnio je prijedlog Višem sudu u Podgorici da se stavi van snage rješenje o određivanju pritvora Dušku Kneževića, kao potpuno neosnovano.

Kneževićev advokat se obratio i Specijalnom državnom tužilaštvu, odnosno Glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću sa prijedlogom da SDT izda saglasnost Višem sudu za ukidanje pritvora.

Za sada nema odgovora iz Specijalnog državnog tužilaštva na prijedlog Kneževićevog advokata.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (1)

cikotickadjeku,

29 Apr. at 15:35

ovaj pikavac moze u svako pr*no stati, ne treba mu vazalin, uklizava