Rabrenović: Sve otvorenije i bizarnije veličanje fašizma, da ima Zakona to ne bi bilo moguće

Nakon što je Skupština Crne Gore, glasovima trenutne većine, po drugi put odbila da podrži Prijedlog Zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola crnogorska javnost je u prilici da iz dana u dan prisustvuje novim primjerima djelovanja pojedinaca i grupa koje bi moralo biti sankcionisano, saopštio je član Predsjedništva Liberalne partije Jovan Rabrenović.

“Jasan pokušaj vladajućih partija da kroz sve češće i sve otvorenije iskazivanje sklonosti ka veličanju pojedinaca ili oraganizacija koje je savremena istorija ali i sud jasno kvalifikovao kao pripadnike fašističke ideologije potvrđuje naš stav da je na djelu pokušaj revizionizma koji savremena Evropa nije zabilježila. Otvoreno djelovanje pojedinih političkih i crkvenih krugova u cilju promocije četničkog pokreta i dovođenje na istu ravan Draže Mihailovića, Pavla Đurišića i ostalih zločinaca sa partizanima, narodnim herojima i žrtvama fašističke ideologije zahtijeva hitnu reakciju cjelokupne javnosti”, navodi se saopštenju.

Svaki dan, dodaje, donosi novu potvrdu neophodnosti da se najhitnije u Skupštini Crne Gore usvoji Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

“Svjedoci smo kontinuiranog rušenja imidža antifašističke države i stvaranja nekog novog obrasca vrijednosti po kojem su svi oni koji su se borili protiv fašizma izjednačeni sa onim protiv kojih su se borili. Podržavaoci i i praktikanti četnicke ideologije očigledno opijeni tankom skupštinskom većinom odbili su slavodobitno da se Zakon uvrsti u dnevni red skupštinskog zasijedanja”, poručuje Rabrenović.

Dodaje da svakodnevna medijska plima desetina flagrantnih primjera promovisanja fašizma ili nekog od njegovih još bizarnijih oblika u kojim se na trgovima, ulicama, plažama, u restoranima i hotelima neometano pjevaju najcrnje pjesme jedne poražene profašitičke politike oličene u likovima i djelima ratnih zločinaca pravosnažno osuđenih u Haškom tribunalu i pripadnika četničkog pokreta.

“Turisti za koje, nosioci nove vlasti, kažu da ih ima sve više i da njihov broj prevazilazi sva očekivanja prisiljeni su da gledaju i slušaju sve ono što je u civilizovanom svijetu odavno zabranjeno i strogo kažnjivo. Možda je jedino olakšanje to što su turisti tako reći domaći pa im ne treba puno pojašnjavati otkud se to na ulicama prodaju suveniri sa likovima ratnih zločinaca. Možda im je teže objasniti to da naše inspekcije, a ni policija ne rade svoj posao za koji su dobro plaćeni pa dozvoljavaju da takva djela prolaze bez kazne. Da postoji zakon ovo ne bi bilo moguće!”, smatra on.

U svijetlu inicijative koju su uputili iz Demokratske Crne Gore i kojom se traži da Skupština Crne Gore usvoji “Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici” smatraju opravdanim da se ova partija jasno izjasni i o Prijedlogu Zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

“Jedino tako mogu otjerati osjećaj populističke kvazi politike koja je prisutna u aktuelnoj inicijativi. Ne može se biti za osudu zločina, a pri tome dva puta uskratiti podrška Prijedlogu Zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Reporterka Skaja: Za 20 minuta izgorelo sve iza nas

„Pogledajte ovu vatru, pogledajte ovaj plamen pored nas, i to vam govori kako se sve brzo širi....

U Iranu za dan zaraženo 39.000 osoba!

U poslednja 24 sata u Iranu je umrlo 378 ljudi, dok je od početka epidemije korona virusa...

GRČKA GORI: Hiljade ljudi bježi u panici iz kuća...

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli da savladaju veliki požar koji se približio sjevernim predgrađima Atine, pa je...

Ekološki incident: Pomor ribe na Ibru

“Odmah nakon ekološkog incidenta na osnovu prijave, reagovao je inspektor za vode, kao i pripadnici Uprave policije...

IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala...

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare