Radovanić: Članstvo Crne Gore u EU bilo bi vjetar u leđa ostalim državama kandidatima

Na poziv Međunarodnog republikanskog instituta i litvanske Hrišćansko-demokratske partije, generalni sekretar Građanskog pokreta URA, Mileta Radovanić, boravi u posjeti Parlamentu Litvanije.


Na evropskom skupu LEAD21 učestvovaće poslanici iz brojnih evropskih država: Poljske, Finske, Grčke, Letonije, Litvanije, Mađarske, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, kao i predstavnici država Zapadnog Balkana. Radovanić je jedini predstavnik Crne Gore na ovom samitu.

Teme skupa su prioriteti u spoljnoj politici u svjetlu dešavanja u Ukrajini, kao i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU). 

”Glavni spoljnopolitički cilj Crne Gore je da postane naredna članica EU. Pokrenuli smo reforme, a na njima ćemo raditi još snažnije u narednom periodu, kako bismo što prije postali dio evropske porodice. Novoj Vladi Crne Gore, koja je formirana na proljeće, visoko na listi prioriteta je perspektiva Crne Gore u Evropskoj uniji. Postoji veliki strah od jačanja desnice širom Evrope, kao i bojazan od rasta evroskepticizma. Crna Gora može biti primjer koji će pokazati da proces pridruživanja nije u blokadi, a naše članstvo može biti vjetar u jedra i ostalim državama kandidatima. Očekujemo pomoć i podršku svih međunarodnih partnera sa kojima godinama imamo odličnu saradnju. Crnoj Gori je mjesto u EU”, saopštio je Radovanić.  

On će, u toku samita, imati sastanke sa ministarkom obrazovanja, nauke i mladih Jurgitom Šiugždinjenom na temu inovacija i startapova. Litvanija je na tom polju značajno napredovala i kotira se među najbolje u Evropi.

”Želimo da saznamo više o dobrim praksama i iskustvima, budući da i Crna Gora ima potencijal da razvija ovu vrstu preduzetništva”, istakao je Radovanić.

Generalni sekretar URE sastaće se i sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Litvanije Mantasom Adomenasom, sa kojim će razgovarati oko daljeg procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji i podrške na tom putu.

Radovanić će se sresti i sa savjetnicima premijera Litvanije i poslanicima litvanskog parlamenta, a posjetiće i litvansko-bjelorusku granicu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

ZA SEDAM DANA POČINJE SEA DANCE: Ljeto će produžiti...

Omiljena umjetnica ovih prostora Konstrakta prvi put...

Preuzimanje Željezare da se završi do 1. septembra

Predstavnik radnika Željezare Ivan Vujović kazao je za Televiziju Crne Gore da su...

Crnogorski PEN centar: Abazović još jednom bahato crta metu...

Njihovo saopštenje prenosimo integralno: "Nasred śednice Parlamenta Crne Gore Abazović...

Čanak o Abazoviću: Po običaju laže

„Kaže Dritan Abazović u Skupštini Crne Gore da me crnogorska opcija dovodi u...

Abazović: Sve se dešava zbog zaplijenjenih Bemaksovih cigareta, politički...

- Ta kompanija osnovala je M portal. Taj M portal nije samo jedan mediji, nego je takozvani...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare