Radulović i Stoltenberg u Briselu: Crna Gora je pouzdan i kredibilan saveznik NATO-a

U sjedištu Alijanse u Briselu danas su se sastali ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Prvi čovjek najvećeg političko-vojnog saveza ocijenio je da je Crna Gora kredibilan i pouzdan saveznik, koji u kontinuitetu doprinosi ciljevima Alijanse i kolektivnoj bezbjednosti.

Generalni sekretar Stoltenberg naglasio je da članice NATO-a cijene posvećenost naše države jačanju jedinstva unutar Alijanse, koje je važno u suočavanju sa složenim izazovima savremenog doba.

Šef crnogorske diplomatije kazao je da će Crna Gora čvrsto nastaviti da sprovodi sve međunarodne obaveze, uključujući one koje proizilaze iz članstva u NATO.

Ministar Radulović je naglasio da podržavamo sve napore usmjerene na jačanje transatlantske veze, jedinstva i političke kohezije što predstavlja i temelj NATO inicijative 2030.

Ministar je tokom posjete Briselu imao i odvojen susret sa ambasadorima zemalja članica NATO-a. Tom prilikom zajednički je naglašeno da je izuzetno važno da NATO bude politički jak i ujedinjen, spreman da odgovori na konvencionalne i nekonvencionalne izazove. U sadržajnom razgovoru, pozdravljeno je angažovanje sadašnje američke administracije i njena nepokolebljiva posvećenost Alijansi i transatlantskoj saradnji.

Jedinstvo i snaga transatlantske veze posebno su važni u kontekstu izazova sa kojima se Zapadni Balkan suočava – ocijenjeno je na sastanku.

Ministar Radulović je zahvalio na solidarnosti koju su pokazali NATO i saveznici tokom pandemije, pri čemu je od posebnog značaja bila pomoć u iznosu od 800.000 eura.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da Crna Gora kao jedan od svojih prioriteta u okviru NATO-a, vidi jačanje nacionalne otpornosti i kapaciteta za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, pri čemu naša država ima značajno iskustvo u suočavanju sa ovom vrstom izazova, kao što su dezinformacije, sajber napadi, miješanje u demokratske procese – rekao je ministar Radulović.

U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije je kazao da snažno podržavamo zajednički i koordinirani pristup NATO-a i EU u rješavanju ovih izazova, posebno na Zapadnom.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Treću dozu primile 52.574 osobe

Prvu dozu vakcine primila je 276.861 osoba ili 44,7 odsto, a drugu 258.896...

EUSAIR Grupa za kvalitet okoline primjećuje: Jadransko-jonska regija s...

Tokom 15. sastanka tematske upravljačke grupe stuba „Kvalitet životne sredine“ u okviru Strategije...

Episkop Boris: Društveno politička kriza jasno pokazala put kojim...

"Poštujući lokalne zdravstvene mjere ovom važnom skupu prisustvovali su zvaničnici: Marie-Christine Ries -...

Srbija: Najavljene blokade puteva u više od 50 gradova

Kako je najavljeno, u Beogradu će okupljanje građana koji planiraju da budu dio...

Nestala Nikšićanka, pretražuje se korito Zete od mjesta gdje...

Kako je kazao komandir Službe, Slavko Tadić, poziv da je starica nesrećnim slučajem...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare