test

Rakočević: Susret Abazovića i Kneževića je presedan, pitanje je o čemu su razgovarali

Standard

30/04/2023

16:55

U najmanju ruku je neuobičajno da se premijer Vlade sastaje sa licem za kojim je raspisana potjernica. Ne znam da se desio neki sličan slučaj, kazao je u izjavi za Pobjedu kriminolog i profesor na Pravnom fakultetu Velimir Rakočević komentarišući susret Dritana Abazovića sa Duškom Kneževićem, odbjeglim biznismenom kojeg Crna Gora potražuje zbog višemilionske prevare.



Rakočević je podvukao da je ovo presedan, te da je sve očekivano “ali ne i da premijer neke države ima kontakt sa licem koje je pod istragom, a izbjegava pojavljivanje pred nadležnim organima”.

Susret sa Kneževićem uslijedio je tri mjeseca nakon Abazovićeve izjave da bi odbjegli biznismen bio zanimljiv svjedok saradnik jer ima značajne informacije o privatizacijama u Crnoj Gori. Odgovarajući na pitanje Pobjede da li upravo ta izjava i sami susret impliciraju na mogućnost uticaja na istragu, Rakočević je rekao da bi ovaj slučaj bio specifičan upravo ako bi se tim susretom, odnosno sadržajem razgovora, ugrozila istraga protiv Kneževića.

Međutim, dodao je da je teško dati vjerodostojnu procjenu jer nema konkretnih informacija o čemu su Abazović i Knežević razgovarali.

– Ako bi sastanak ili bilo kakva komunikacija sa licem protiv kojeg su otvoreni određeni krivični postupci ukazivao na to da se ometa ili opstruira istraga, onda bi to zahtijevalo reakciju organa. Najgore je što sada ne znamo sadržaj komunikacije. Svakako, informacije su dostupne nadležnim organima i ako oni utvrde da bi trebalo da preduzmu akcije, vjerovatno i hoće – kazao nam je Rakočević.

Istakao je da su svakako potrebna određena objašnjenja ukoliko je intencija bila da se utiče na bilo koga – počev od osumnjičenog, preko okrivljenog, do svjedoka.

– To bi bila direktna opstrukcija pravde, sve ostalo je u domenu nagađanja i teško je dati vjerodostojnu procjenu – poručio je Rakočević.

Abazović nekompetentan za pravna pitanja

Komentarišući Abazovićevu izjavu da bi Knežević bio zanimljiv svjedok saradnik, Rakočević je ocijenio da premijer nejverovatno olako ulazi u par ekselans pravna pitanja.

– Premijer se upušta u nešto što nije njegova nadležnost. Radi se o osobi koja je nekompetentna da se bavi nekim vrlo ozbiljnim stvarima iz oblasti krivičnog prava i pitanje je koliko ta izjava ima težinu – podvukao je Rakočević.

Dodao je da Abazović kao političar može da daje određene opservacije ali da je iz ugla struke pitanje koliko su one kredibilne.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Velimir Rakočević

Ostavite komentar

Komentari (0)