Rastoder: “Branioci svetinja” nemaju pravo da bilo kome uskraćuju autohtonost zbog vjere ili nacije

Bivši potpredsjednik Skupštine Crne Gore i SDP-a Rifat Rastoder napisao je na svom Fejsbuk profilu da je nosilac suvereniteta i državotvornosti svaki građanin Crne Gore bez obzira na vjeru i naciju a ne kako "branitelji svetinja" pokušavaju da falsifikuju bilo kakva pravoslavna većina ili manjina.

Rastoder je reagujući na izjavu Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da u “odbrani svetinja” učestvuju i Muslimani, upitao na koje Muslimane tačno misli, pogotovo jer su se poslanici Islamskei Rimokatoličke vjere oglušili o njegove pozive i glasali za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“Mitropolit Amfilohije je, naime, uprkos nedavnom oglušivanju poslanika Islamske i Rimokatoličke vjere na njegove pozive da ne glasaju pomenuti Zakon, rije neki dan ipak ustvrdio da su u “odbrani svetinja” i muslimani sa njima. Iz ove izjave se naravno ne prepoznaje na koje Muslimane Mitropolit misli. Na one koje naziva “lažnim ljudima lažne vjere”? Da je “istraga poturica” bila “značajan istorijski događaj” (izjavio 5. avgusta nakon liturgije u crkvi Ružica) Ili, pak, misli samo na onaj marginalan broj “braće i saboraca” Islamske vjere, koji su mu se pridružili u “odbrani svetinja”? Zasigurno niko od branitelja i ne pomišlja na podgoričku Sahat kulu i, eventualno, skidanje hrišćanskog vjerskog obilježja sa tog, tipično, orijentalnog spomenika i vakufa paše Osmanagića, na ostatake Hajdarpašine džamije u Radulićima, koja je, u jednom periodu, bila prepisana kao crkveno vlasništvo, itd. itsl”, napisao je bivši potpredsjednik SDP-a na svom Fejsbuk profilu.

Rastoer se osvrnuo i na reafirmaciju, kako je rekao, “tradicionalne Crne Gore” i njenom isključivo “Pravoslavnom državotvornom biću”, upitavši da li se misli na biće koje je čitav vijek pokušava Crnu Goru “udomiti odnosno priključiti drugoj državi”. On je dodao da je Crna Gora, kojoj je u jednom periodu 20. vijeka i ime bilo zabranjeno, branjena i obnovljena od strane građana svih vjera i nacija.

“Otuda, niko nema pravo samo zbog vjere nikome “prigovarati” kako da glasa ili ne glasa, odnosno, kako je glasao i da li je uopšte glasao. Nema pogotovo, pravo, samo zbog vjere ili nacije bilo kome uskraćivati autohtonost i državotvornost. Uostalom, bar savremena Crna Gora je, na osnovu “odlučnosti da smo kao slobodni  i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati i drugi”, i ustavno utemeljena kao država svih građana koji imaju crnogorsko državljanstvo, što će reći da je nosilac suvereniteta, odnosno državotvornosti, svaki od ovih građana, a ne kako “branitelji svetinja” pokušavaju falsifikovati, bilo kakve pravoslavne većine ili manjine. Jednako, nemaju pravo ni oni koji bi, uprkos zajedničkoj borbi i utemeljenju savremene Crne Gore kao države građana, da sada svaki njen državni, kao i kulturološki predznak nacionalizuju i prisvoje”, zaključio je Rastoder.

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Skandal u hrvatskoj vojsci: Drogirali se tokom misije, hitno...

Pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske iz sastava 2. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u...

Evo kakvo nas vrijeme očekuje sjutra

Na sjeveru, tokom jutra ili prijepodneva, po kotlinama magla. Vjetar uglavnom slab do...

Prvi slučaj zaraze korona virusom državljanke Rusije na kruzeru

Žena će biti prevezena u bolnicu gdje će nastaviti lečenje, navedeno je u postu na Fejsbuku ruske...

Ljepotica tananog struka sa nešto više od milion pratilaca

Sa više od milion pratilaca na Instagramu Karla Džara je prava senzacija i ljepotica zanosnih oblina na...

Dženifer Aniston i Bred Pit usvajaju dijete?

"Oni će biti sjajni roditelji. Oboje žele jednako da budu uključeni u život djevojčice koju uskoro treba...

NAJČITANIJE

Saslušana Razija Dacić: Uspjela sam da mu otmem nož...

Prilikom saslušanja kod tužioca, Dacićeva nije mogla da se sjeti na koji način je počinila ubistvo, niti...

Duško Roganović upozoravao: “Bratu Šćepanu mi crtaju metu, oca...

Roganović je u pismu, koje je dostavio tada redakciji "Dana", naveo da policija...

Pucnjava na Cetinju, ubijen Andrija Gazivoda

Večeras oko 20:50 došlo je do pucnjave u kojoj je ubijen Andrija Gazivoda (31), saopšteno je nezvanično...

Stojanović i Asanović uhapšeni zbog podmetanja požara

Podgorički policajci uhapsili su Bata Stojanović (48) i Dana Asanovića (41) zbog postojanja osnovane...

Tako to radi “srećna televizija”: Marić premontirao prilog RTS...

Nedavno je Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM)...

Komentari

avatar