Rastoder: “Branioci svetinja” nemaju pravo da bilo kome uskraćuju autohtonost zbog vjere ili nacije

Bivši potpredsjednik Skupštine Crne Gore i SDP-a Rifat Rastoder napisao je na svom Fejsbuk profilu da je nosilac suvereniteta i državotvornosti svaki građanin Crne Gore bez obzira na vjeru i naciju a ne kako "branitelji svetinja" pokušavaju da falsifikuju bilo kakva pravoslavna većina ili manjina.

Rastoder je reagujući na izjavu Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da u “odbrani svetinja” učestvuju i Muslimani, upitao na koje Muslimane tačno misli, pogotovo jer su se poslanici Islamskei Rimokatoličke vjere oglušili o njegove pozive i glasali za usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“Mitropolit Amfilohije je, naime, uprkos nedavnom oglušivanju poslanika Islamske i Rimokatoličke vjere na njegove pozive da ne glasaju pomenuti Zakon, rije neki dan ipak ustvrdio da su u “odbrani svetinja” i muslimani sa njima. Iz ove izjave se naravno ne prepoznaje na koje Muslimane Mitropolit misli. Na one koje naziva “lažnim ljudima lažne vjere”? Da je “istraga poturica” bila “značajan istorijski događaj” (izjavio 5. avgusta nakon liturgije u crkvi Ružica) Ili, pak, misli samo na onaj marginalan broj “braće i saboraca” Islamske vjere, koji su mu se pridružili u “odbrani svetinja”? Zasigurno niko od branitelja i ne pomišlja na podgoričku Sahat kulu i, eventualno, skidanje hrišćanskog vjerskog obilježja sa tog, tipično, orijentalnog spomenika i vakufa paše Osmanagića, na ostatake Hajdarpašine džamije u Radulićima, koja je, u jednom periodu, bila prepisana kao crkveno vlasništvo, itd. itsl”, napisao je bivši potpredsjednik SDP-a na svom Fejsbuk profilu.

Rastoer se osvrnuo i na reafirmaciju, kako je rekao, “tradicionalne Crne Gore” i njenom isključivo “Pravoslavnom državotvornom biću”, upitavši da li se misli na biće koje je čitav vijek pokušava Crnu Goru “udomiti odnosno priključiti drugoj državi”. On je dodao da je Crna Gora, kojoj je u jednom periodu 20. vijeka i ime bilo zabranjeno, branjena i obnovljena od strane građana svih vjera i nacija.

“Otuda, niko nema pravo samo zbog vjere nikome “prigovarati” kako da glasa ili ne glasa, odnosno, kako je glasao i da li je uopšte glasao. Nema pogotovo, pravo, samo zbog vjere ili nacije bilo kome uskraćivati autohtonost i državotvornost. Uostalom, bar savremena Crna Gora je, na osnovu “odlučnosti da smo kao slobodni  i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati i drugi”, i ustavno utemeljena kao država svih građana koji imaju crnogorsko državljanstvo, što će reći da je nosilac suvereniteta, odnosno državotvornosti, svaki od ovih građana, a ne kako “branitelji svetinja” pokušavaju falsifikovati, bilo kakve pravoslavne većine ili manjine. Jednako, nemaju pravo ni oni koji bi, uprkos zajedničkoj borbi i utemeljenju savremene Crne Gore kao države građana, da sada svaki njen državni, kao i kulturološki predznak nacionalizuju i prisvoje”, zaključio je Rastoder.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Zatvorene plaže u Korčuli zbog bakterije u nečistom moru

Kako podsjeća Hina, juče je utvrđeno da je more na plaži Hotela Park u Korčuli zagađeno fekalijama,...

Pošta SAD upozorava države na rizike glasanja poštom

Birači i zakonodavci iz obje stranke u nekoliko država takođe su izrazili zabrinutost zbog toga što se...

Klinički centar i kolegijum infektologa: Medojeviću – sram te...

Regovanje Kliničkog centra i kolegijuma Klinike za infektivne bolesti prenosimo u cjelosti: "Pokusavajući da...

Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom

Na ulazu u Austriju kod Šentilja čekalo se u subotu ujutro oko sat vremena. Na ulazu u...

Novih 30 slučajeva koronavirusa, preminule dvije osobe

Novopozitivni su upućeni na testiranje iz sljedećih opština: Bar 9Podgorica 8Rožaje 5Budva 4Pljevlja 3Kotor...

NAJČITANIJE

DPS Glavnog grada: Smišljena podmetačina, krivična prijava podnijeta i...

“Tako je više naših članova danas dobilo pozive slične sadržine i budući da smo ih sve obavijestili...

KAD SE UDRUŽE ČETNICI I PARTIZANI, Vuković za Standard:...

Izuzetak nije ni ovaj izborni proces pa se u savezu simboličkog imena "Za budućunost Crne Gore", čije...

Raković otkrio planove velikosrpskih krugova iz Beograda: Ako pobijedi...

“Nakon što Đukanovićev režim padne, DPS treba zabraniti kao što su zabranjene mafijaške organizacije Koza nostra ili...

Hip Hop kompilacijom protiv stigme i medijskog mraka

Random, Story, Dobbla, Stato, Bradr Hari, samo su neka od imena u grupi od 12 repera koji su...

ABAZOVIĆ PREDAJE CRNOGORSKE GLASOVE PRED OLTAR CRKVE I DF-A:...

Time je skinuo masku sa igre s “crnogorskim glasovima” u predizbornim mahinacijama na relaciji URA, SPC i prosrpskih...

Komentari

avatar