Regulisaće status digitalnih nomada u CG: Poslanici partija vlasti predali Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima

Poslanici vladajućih partija, Miloš Konatar (GP URA), Nikola Rakočević (DPS), Dragan Vukić (SNP), Kenana Strujić Harbić (BS) i Adnan Striković (SDP) predali su juče u skupštinsku proceduru Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, kojim će se regulisati status digitalnih nomada u Crnoj Gori.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona sadržan je u potrebi stvaranja mogućnosti da stranci koji obavljaju poslove elekronskim putem za strano privredno društvo koje nije registrovano u Crnoj Gori ili su preduzetnici, regulišu svoj pravni status u Crnoj Gori. Regulisanje boravka digitalnih nomada je conditio sine qua non održivih rješenja za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori, navodi se u obrazloženju.

”Osnovni Zakon o strancima usaglašen je sa izvorima prava EU i relevantnim međunarodnim konvencijama, dok se predloženim izmjenama ne dira u osnovni koncept zakona”, navodi se.

Digitalni nomad moraće da ispuni određene uslove da bi mu se izdala dozvola za privremeni boravak.

Zakonom o strancima biće regulisano da je “digitalni nomad stranac koji je zaposlen ili obavlja poslove elekronskim putem za strano privredno društvo koje nije registrovano u Crnoj Gori ili je preduzetnik koji ne obavlja poslove ili ne pruža usluge poslodavcima i/ili privrednim društvima registrovanim u Crnoj Gori”.

Dodatno, poslanici su predvidjeli da zakon propisuje da se viza za duži boravak (viza D) izdaje digitalnom nomadu koji namjerava da boravi u Crnoj Gori duže od 90 dana, ali ne duže od 180 dana u vremenskom periodu od jedne godine, računajući od dana prvog ulaska.

Detaljnije možete pronaći u tekstu predloga Zakona koji je objavljen na sajtu Skupštine.

”Digitalni nomadi stižu u Crnu Goru. Zajedno sa kolegama poslanicima Nikolom Rakočevićem, Kenanom Strujić Harbić, Draganom Vukićem i Adnanom Strikovićem podnio sam predlog za izmjene zakona o strancima koji će olakšati boravak i promovisati dolazak freelancer-a i “digitalnih nomada” u CG. Možemo”, napisao je poslanik Miloš Konatar na Tviteru.

Ovaj potez pohvalila je i bivša ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

”Raduje inicijativa poslanika i podnošenje u skupštinsku proceduru Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, kojim će se regulisati status digitalnih nomada u Crnoj Gori. Ovo je jedna od najvažnijih aktivnosti prepoznatih u okviru Programa privlačenja digitalnih nomada”, navela je ona.

Digitalni nomadi su, prije svega, freelanceri kojima priroda posla omogućava da rade od kuće, tj. sa bilo koje tačke na planeti. Većina digitalnih nomada bavi se modernim IT poslovima poput programiranja, grafičkog dizajna, ali i brojnim granama digitalnog marketinga kao što su SEO, PPC, community manager itd.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukanović vrijeme provodi u Podgorici: Sa unukom posjetio i...

Proteklih dana tako su ga mogli vidjeti posjetioci luna parka u Moskovskoj ulici i to u sasvim...

IZBORI U TURSKOJ; Erdogan: Turska pokazala sjajan primjer demokratije

Erdogan je nakon glasanja rekao da je turski narod pokazao odličan primjer demokratije u prvom krugu.

Stoltenberg od Prištine zatražio da ne vuče jednostrane poteze

„Priština i Beograd moraju da se angažuju u dijalogu kojim rukovodi EU kao jedinom načinu za mir...

Državljanin BiH u automobilu krijumčario 12 Kineza

Policija iz Slavonskog Broda saopštila je da su u mjestu Slobodnica u petak, 26. maja, uveče prilikom...

Dugoročna prognoza: Još nije gotovo sa kišom

Tako makar govore dugoročne računarske prognoze, koje predviđaju kako sa kišom još nije gotovo.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare