Izvor:NovaM

Sadžakov: Vjera se zloupotrebljava u političke svrhe

Nedavno istraživanje agencije De-fakto, po kojem bi svaki deseti građanin bio spreman da uzme oružje u ruke, kako bi branio vjeru, je zabrinjunjavajući, kaže za Novu M sociolog religije Slobodan Sadžakov. Dodaje da je simbioza politike i vjere očigledna, kao i da se vjera zloupotrebljava u političke svrhe, što kako ocjenjuje nije dobro. I predstavnici političkih partija dijele slično misljenje. Rezultati istraživanja, kazu, zabrinjavaju. Kada je riječ o razlogu za ovakvu statistiku, pljušte međusobne optužbe.

Vjeru je opravdano braniniti oružjem, ovako se izjasnio svaki deseti ispitanik, od 1.000, koliko je obuhvaćeno nedavnim ispitivanjem agencije De Facto. Da je upravo vjera kamen spoticanja, crnogorskog društva, na putu usvajanja evropskih standarda i vrijednosti, mišljenja je sociolog religije Slobodan Sadžakov. Pitanje je, kaže kuda to vodi, kakvi su to stavovi i kakva je zapravo to vjera.

SLOBODAN SADŽAKOV: Crnogorsko društvo je uprvo zbog vjerskih pitanja došlo u stanje velike polarizovanosti, za razliku od velikog broje evropskih država gdje je to pitanje riješeno i gdje je vjera nešto što je dio privatnog prava svakoga i nešto što je odvojeno od politike.

Besmislenim ocjenjuje, stav građana koji smatraju da bi vjeru trebalo braniti oružjem.

SLOBODAN SADŽAKOV:Jedno društvo u 21. vijeku ne treba da se karakteriše time da se vjera brani oružjem, mislim da je to nesporazum u glavama ljudi, koji ne vodi ničemu dobrom.

Krivca za ovakvu statistiku iz Demokarata, vide u odlazećoj Vladi.

NIKOLA ROVČANIN, DEMOKRATE: Ukoliko su tačni rezulteti istraživanja, oni mogu biti poledica duboke podjeljenosti u društvu, koju je uzrokovala odlazeća vlast, na čelu sa DPS-om i ogromno decenijsko povjerenje u institucije države.

Da je podatak zabrinjavajući, smataraju i u Liberalnoj partiji.

ANDRIJA POPOVIĆ, LP: To jeste zabrinjavajući podatak, koji potvruđijue činjenicu da Balkan ostaje bure baruta. Mnogo treba raditi na jačanju građanske države i iskorijenjavanju recidiva prošlosti.

Pitanje je kaže Sadžakov, koliko je crnogorsko društvo sekularno i kojim putem ide.

SLOBODAN SADŽAKOV:Preveliko je prisustvo vjerskih pitanja, to na neki način odvalači ljude od drugih važnih pitanja, kao što su standard građana, korupcija, regularnost političkog života.

Da je usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti, izvršen atak državnih institucija na univerzalne vrijednosti, slobodu vjeroispovijesti, mišljenja je Rovčanin.

NIKOLA ROVČANIN, DEMOKRATE: Građani nemaju povjerenje u institucije i to je kod njih stvorilo osjećaj bunta. Jedan radikalizam, proizvodi drugi radikalizam.Svaki građanin treba od institucija da dobije garanciju čuvanja svijeh vrijednosti.

Cilj je kažu Domokrate da se povlačenjem zakon ili izmjenom spornih odredbi, vrati povjerenje u institucije.

NIKOLA ROVČANIN, DEMOKRATE: Uvjeren sam da bi nakon toga i depolitizacije državnog sisteme, uvođenje u evropske tokove, svako neredno istraživanje pokazalo pad onih, koji bi posezali za najradikalnijim aktivnostima.

Nijesu saglasni u LP , podvlače da je zakon morao biti usvojen te da su ga podržale brojne strane adrese.

ANDRIJA POPOVIĆ, LP: Taj zakon je svakako morao biti usvojen, morala su se poslije skoro 50 godina riješiti vjerska pitanja na području Crne Gore, nije se moglo napraviti ništa bolje nego što je urađeno. Ipak zakon je dobio zeleno svijetlo i od Venecijanske komisije, EU ali je pokazalo da smoo nedorasli 21. vijeku i nedorasli tme da živimo u Evropi, jer svako posebno crkveni velikodostojnici, mogu da nahuškaju narod da krene protiv svoje države.

Da je simbioza politike i vjere očigledna, kaže Sadžakov.

SLOBODAN SADŽAKOV:Vjera je nešto što se i te kako zloupotrebljava, čime se manipuliše, manipuliše se vjerskim osjećanjima, ta osjećenja se uprežu u neke političke koncepte tako da je to opsno i daleko od vjere.

A vjeru bi kaže Defakto oružjem branio svaki deset crnogorac, sa ovakvim stavom nije saglasno njih 80,6 odsto, dok se 7,2 odsto nije izjasnilo po ovom pitanju. Istraživanje je pokazalo i da je među onima koji bi opravdali nasilje najveći broj pripradnika pravoslavne vjeroispovijesti, 19,3 odsto pripadnika Crnogorske pravoslavne crkve, 18,2 odsto Srpske pravoslavne crkve i 10,9 odsto je onih koji se izražavaju pravoslavnim bez navođenja pripadnosti određenoj crkvi.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Bajden se okliznuo i završio kod doktora

Kako prenosi "Ej Bi Si njuz", očekuje se da ga uskoro pregleda ortoped.

CIK: Novi gradonačelnik u Sjevernoj Mitrovici Milan Radojević

Milan Radojević, iz Srpske liste, dobio je 89 odsto glasova. Daka je rekla da se izborni proces...

Nigerija: U stravičnom napadu ubijeno najmanje 110 civila

Masakr se dogodio u subotu u selu Košobe i drugim ruralnim zajednicama u blizini glavnog grada države...

(VIDEO) Novinarka Happy TV: Iz Podgorice protjeran ambasador Srbije...

Kako se čuje na snimku koji se pojavio na Tviteru, novinarka kaže da je iz Podgorice protjeran...

(VIDEO) Hiljade ljudi evakuisano nakon erupcije vulkana u Indoneziji

Kako navode mediji u Indoneziji, nakon eksplozije, vulkan je izbacio velike količine prašine i dima četiri kilometra...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare