Izvor:RTCG

Samo predsjednik Skupštine može pokrenuti zakonodavni okvir

Dok političari pregovaraju, građani su na čekanju jer pola godine nije donijet nijedan zakon. Čeka se da Skupština dobije predsjednika, kako bi profunkcionisala i zakonodavna vlast. No, to nije ništa neuobičajeno u odnosu na prethodne izborne cikluse, poručuju sagovornici RTCG-a, koji apeluju da što prije bude postignut politički dogovor.

Prethodnih dana sve glasnije se moglo čuti da rokovi cure…Skupština nefunkcionalna, brojni zakoni u fijokama…

Redovno zasijedanje na čekanju.

Tako će biti sve dok ne bude izabran predsjednik, jer samo on može pokrenuti zakonodavni sistem.

“Mi nemamo rok, kao što imamo u lokalnim samoupravama ako se ne izabere predsjednik Skupštine u tom roku raspuštiće se Skupština”, kazala je pravnica Snežana Jonica.

I, umjesto početkom oktobra, prvo jesenje redovno zasijedanje Skupštine još uvijek je neizvjesno. Za Jonicu – ništa neubičajeno.

“Ja ću vas podsjetiti da je prije samo godinu dana ili godinu ipo kada se čekao izbor Vlade Dritana Abazovića, iako prvo redovno zasijadanje počinje prvog radnog dana u martu, prva redovna sjednica izabrana u aprilu kada je izabrana predsjednica Skupštine. 2020 smo imali izbore 30. avgusta, 23. septembra smo imali ovaj momenat izbor predsjednika Skupštine, kad je izabran gosdpodin Bečić. Međutim, mi ni u oktobru ni u novembru nijesmo imali radnih sjednica”, kazala je Jonica.

Radnih sjednica i redovnih zasijedanja odmah nakon izbora nije bilo ni 2016. ali ni 2012. godine. I tada su u fokusu bili pregovori i politička trgovina. Kako tada, tako i danas.

“Ono što jeste sporno, vidimo da od tih pregovora mnogo toga zavisi. Kao što je izbor predsjednika Skupštine, imenovanja u odborima, i prosto funkcionalnost sistema s obzirom na to da jako puno zakona čeka. Govorimo o tome i da poslanici primaju plate a de facto ne rade”, rekla je profesorica Univerziteta Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

Radiće, a o zakonima koji čekaju će tek kad se o njima izjasni nova Vlada. Zna se da Vlada do kraja novembra mora dostaviti prijedlog rebalansa budžeta te da se o njemu godinama raspravlja krajem decembra. Pitanje je da li će ga krojiti ova u tehničkom mandatu ili nova Vlada…

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare