Sastanak crnogorske i NATO delegacije: Crna Gora unaprijedila odbrambene sposobnosti

Crna Gora kao NATO članica, značajno je unaprijedila svoje odbrambene sposobnosti u skladu sa nacionalnim i savezničim obavezama, konstatovano je na danas okončanom dvodnevnom sastanku delegacija Crne Gore i NATO.

” Ovaj, treći sastanak, održan u Podgorici, dio je finalne faze petogodišnjeg ciklusa NATO procesa odbrambenog planiranja (NATO Defense Planning Process), započetog 2016. godine, sa ciljem sagledavanja cjelokupnih odbrambenih sposobnosti Crne Gore kao NATO članice, kao i stepena implementacije preuzetih nacionalnih obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Delegaciju NATO predvodio je direktor NATO Direktorata za planiranje odbrane Pol Savero, a Crne Gore, u kojoj je bilo predstavnika više državnih institucija, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane, general-major Rajko Pešić.

”Stavovi sa sastanka će predstavljati osnovu za segment posvećen Crnoj Gori u izvještaju o odbrambenim sposobnostima država članica NATO, a koji će biti usvojen na sastanku ministara odbrane u junu ove godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Savero je pohvalio napore koje Crna Gora ulaže u cilju daljeg jačanja svojih odbrambenih sposobnosti i stvaranja uslova za puni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Generalni direktor Rajko Pešić je istakao da će Ministarstvo odbrane i dalje ostati posvećeno modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema, te da ulaže napore u konstantno jačanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore, odgovorno pristupajući ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti.

”Takođe je naglasio da će maksimalni napori i dalje biti usmjereni na unaprjeđenje odbrambenih sposobnosti i kapaciteta, u cilju dosljednog ispunjavanja savezničkih obaveza”, zaključeno je u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare