ŠĆEKIĆEV PREDIZBORNI BLIC KRIG: “Punjenje” zdravstvenog sistema partijskim kadrovima i pred junske izbore

Desetak dana pred izbore ministar zdravlja u tehničkom mandatu Dragoslav Dado Šćekić užurbano popunjava svoj resor imenovanjem novih generalnih direktora Direktorata za biomedicinu i transplataciju i Direktorata za zdravstvenu zaštitu. Predlog za nova imena ide prema Vladi koja bi to trebalo da aminuje do kraja nedjelje.

Prvo mjesto je upražnjeno odlaskom Dejana Pavličića u penziju, koji se inače nije pojavljivao na poslu, niti je imao neke aktivnosti u tom važnom dijelu zdravstvenog sitema. Direktorat za zdravstvenu zaštitu je ostao obezglavljen odlaskom Slađane Ćorić koja je unaprijeđena u novembru prošle godine i sada obavlja poslove državne sekretarke.

Nove vedete beranskog ministra su Sandra Damjanović i Radovan Nikolić koji trenutno obnašaju funkcije načelnika u MZD.

Prijedlog za ova rješenja, prema saznanjima Standarda, pošla su prema premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću i očekuje se da Vlada to aminuje na sjednici krajem nedjelje.

Ovo je samo jedna od akcija u ministarstvima koja kontrolišu kadrovi SNP-a koja prema svim istraživanjima, neće proći cenzus.

Kako kažu izvori Standarda, zdravstveni sistem je u posljednjih nekoliko mjeseci “napunjen” nemedicinskim kadrom, uglavnom članovima SNP-a.

Podsjetimo da je kadrovska politika u crnogorskom zdravstvu u poslednje skoro tri godine pretrpjela tektonske promjene. Neplansko, stihijsko ponašanje u ovoj veoma osjetljivoj oblasti dovelo je do toga da na Birou za zapošljvanje čeka 77 ljekara, a da je u međuvremenu u zdravstvene ustanove primljeno, po nekim procjenama, oko 1500 novozaposlenih. Sagovornici portala Standard upozoravaju da je alarmantno stanje u zdravstvu Crne Gore, između ostalog, plod nedostatka Strategije razvoja zdravstva. Prethodna Strategija je istekla 2020. godine, ali niko od donosilaca odluka u zdravstvenom sistemu ne žuri sa donošenjem novog dokumenta.

U zapošljavanju prednjači Klinički centar Crne Gore u koji je od kraja 2020. godine do danas primljeno gotovo 500 novih radnika. Agencija za spriječavanje korupcije je konstatovala da je samo u periodu od raspisivanja predsjedničkih izbora, dr Ljiljana Radulović zaposlila 60 novih radnika što, svakako, povlači krivičnu odgovornost.

Odmah iza Kliničkog centra je Dom zdravlja Podgorica koji je za dvije i po godine „bogatiji“ za oko 200 novozaposlenih. Ističe se i Dom zdravlja Ulcinj u kome je broj novozaposlenih veći za trećinu u odnosu na 2020. godinu, Opšta bolnica Berane koja je u svoje redove primila 75 novih radnika, dok je u Domu zdravlja Berane njih 40 dobilo ugovor o radu.

Slična je situacija u Specijalnoj bolnici Dobrota sa 50 novozaposlenih. Kada se sve ovo ima u vidu, postavlja se logično pitanje koga su to primali u radni odnos ako je 77 ljekara na Birou rada? Još je značajnije pitanje zašto nijesu primili ljekare sa biroa, rizikujući da ovaj dragocjeni kadar odluči da nastavi karijeru u nekoj od zemalja Zapadne Evrope i bude zauvijek izgubljen za Crnu Goru koja ih je dugotrajno školovala?

Ministar Šćekić i pored svega pobrojanog tvrdi da njegov resor nikada nije bio bolji. Osvrnuo se na zahtjeve Sindikata izabranih doktora Crne Gore i coienio da su neutemeljeni, te da je netačna informacija da dolazi do smanjenja plata u zdravstvenom sistemu.

“Smatram da je ponašanje ljekara nekako previše dramatično. U ovom momentu naše plate su najviše u regionu a i šire. U ovom momentu prosječna plata izabranih ljekara iznosi 1615 eura, prosječna za specijaliste 2065 eura, subspecijaliste 2538 eura. Da, to su njihove plate, oni su ih zaradili i ja sam saglasn da svako treba da se bori za svoja prava. Ali moramo biti realni. Ali siguran sam da većina izabranih ljekara nije u ovom protestu jer su sigurno zadovoljni svojim platama”, rekao je Šćekić za RTCG.

Prema njegovim riječima, druge institucije treba da se bave pojavom koja je bila aktuelna ranije, kada su kako tvrdi “pojedini mogli da pišu plate koliko žele”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjedništvo PES-a: Jevrosima Pejović nije više član naše partije,...

"Za period od mjesec dana sa uvaženom poslanicom Pejović je više funkcionera našeg Pokreta obavilo razgovor i...

Uhapšeno 145 osoba nakon napada u Ankari

Hapšenja su uslijedila dva dana nakon bombaškog napada u Ankari, za koji je odgovornost preuzela Radnička partija...

Kragujevac: Veliki požar u soliteru, dvije osobe stradale,vatrogasci i...

Kako javljaju srpski mediji požar je izbio oko 21 sat na 11. spratu solitera u centru Kragujevca.

I sjutra sunčano, temperatura do 29 stepeni

Na sjeveru ujutru po kotlinama očekuje se magla. Prijepodne biće uglavnom sunčano, a u drugom dijelu dana...

Tragedija u Italiji: Autobus sletio sa nadvožnjaka i zapalio...

Kako prenose italijanski mediji, sve se dogodilo kod Venecije oko 20 časova. Tamo je...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Trile
Trile
01/06/2023•01:16 01:16

Ovaj trnokop Dado , gornjoseljanin drma zdravstvom Crne Gore zato su ljekari na birou a ovi razni menadžeri sa kupljenim diplomama orgijaju.