SDP: Ne možemo podržati ovakvu Vladu

Socijaldemokratska partija (SDP) neće glasati za predloženi koncept Vlade zbog krupnih političko-ideoloških razlika, prije svega, kako je saopšteno iz te stranke, u odnosu na mandatara i značajan dio njegovog budućeg kabineta, čije političke stavove je crnogorska javnost imala prilike da čuje u periodu nakon održavanja parlamentarnih izbora, zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDP.

Iz te stranke navode kako proces konstituisanja nove Vlade u prethodna tri mjeseca ukazuje na nedopustivu neozbiljnost činilaca nove parlamentarne većine čime se, makar za sada, nije izašlo u susret želji većine crnogorskih građana za političkim promjenama.

“Građani Crne Gore su željeli promjene kako bi se prije svega unaprijedio njihov ekonomsko-socijalni status, oslobodile institucije i započela stvarna borba protiv korupcije i kriminala. U svom dosadašnjem djelovanju nova većina ne nagovještava da će se dominantno baviti realnim problemima građana, a jedna od specifičnosti ili bolje reći apsurda je i to što će ona većina koja bude glasala za Vladu, po njihovom kazivanju, temeljno raditi protiv same Vlade što dovoljno govori o neodrživosti koncepta koji je ponudio mandatar”, navodi se u saopštenju.

U SDP-u smatraju da je upravo izbor kadra za resore kulture, prosvjete i nauke sigurno najilustrativnji pokazatelj pravca kretanja, izbora prioriteta i suštine djelovanja ove Vlade u temeljnim identitetskim resorima.

“Više je nego zabrinjavajuće to što će nam prosvjetu, kulturu i nauku usmjeravati kadrovi nacionalističke i antigrađanske provenijencije pa je i sa te strane potpuno logično da SDP, kao državotvorna i građanska partija, ne može podržati predloženi sastav i koncept Vlade”, saopštili su iz SDP-a.

“Posebno je neprihvatljivo što, po prvi put od uvođenja višepartijskog sistema, među ministrima nema predstavnika brojčano manjinskih naroda u Crnoj Gori. Imajući u vidu mnogo puta iskazane političke stavove mandatara i nekih od budućih ministara, kao i neprimjerene kleronacionalističke aluzije, potpuno je i bilo očekivano da ova Vlada neće imati imati multivjerski i multietnički karakter”, navode u saopštenju

SDP, kako su dodali, kao konstruktivan politički subjekat, s’ druge strane iskazuje spremnost da sa novom Vladom i parlamentarnom većinom sarađuje u svim onim oblastima od interesa za građane Crne Gore.

“Kao i u periodu kada smo bili u vlasti, a i u prethodnom četvorogodišnjem mandatu kada smo bili opozicija, SDP će podržati svaku dobru i korisnu inicijativu i predlog koja je na liniji programa naše partije i evropske perspektive države, bez obzira od koga ona dolazila”, naveli su oni.

“Pohvaljujemo činjenicu da je pri koncipiranju predloga nove Vlade vođeno računa o rodnoj dimenziji odnosno zastupljenosti žena u Vladi”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UEFA tim godine

Naravno, svoje mjesto i dalje imaju Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, saopšteno je...

Bajden: Ovo je dan demokratije, nasilje se ovdje više...

- Hvala mojim prethodnicima iz obje stranke, iz dubine srca. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Karterom, koji...

Budućnost ubjedljiva u prvoj prijateljskoj utakmici

“Rezultat nije bio u prvom planu, ali dobro je što smo ga ostvarili,...

Đukanović čestitao Bajdenu: U Crnoj Gori ćete imati pouzdanog...

Đukanović je poručio Bajdenu da će u Crnoj Gori imati iskrenog prijatelja i, u okviru crnogorskih potencijala,...

Rajnke: Kad kohabitacija ne uspije svi gube

Ona je ocijenila da je vrijeme da se vidi više saradnje u upravljanju,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare