Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da veća plata u iznosima ne znači i bolji kvalitet života

Papagajsko ponavljanje Jakova Milatovića o tome da je 450 eura plate veće od 250 pokazuje elementarno nepoznavanje ekonomije ovog akademskog građanina. Jer neko ko sebe naziva ekonomskim ekspertom mora da zna da veća plata u iznosima ne znači bolji kvalitet života, a to najbolje pokazuju cifre, ocijenio je poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Sekulić.

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura u decembru 2022.

“Dakle, za tih 200 više eura građani danas mogu da kupe isto što i 2020. godine. Tako je propalo još jedno obećanje Milatovića da će građani zbog povećanja plata moći da uštede za tri krave ili polovno auto”, saopštio je Sekulić.

Navodi da kod stepena inflacije je “još gore stanje”.

“U Crnoj Gori 2020. godine nije bilo inflacije da bi samo dvije godine kasnije ona bila galopirajuća, i dostigla čak 17,2 odsto u 2022, što je bilo pogubno za penzionere. Pošto Milatović voli cifre, neka pojasni građanima da je 2020. prosječna penzija iznosila 55-57 odsto prosječne plate. Danas je prosječna penzija ispod 48 odsto prosječne plate. Kako Milatović koji se hvali ukidanjem doprinosa na zdravstveno osiguranje objašnjava građanima da će uz povećanje troškova života zbog velike inflacije, morati da izdvajaju i za ljekove, a kako sada stvari stoje, i za stomatološke usluge”, dodao je Sekulić.

Kad je već kod cifara, kaže on, Milatović izgleda “ne zna da računa brojke veće od 200 eura”.

“Ali da mu pomognemo – za tri godine dvije Vlade su povećale javni dug za 400 miliona eura a da centa nijesu uložili u investicije. Poresko pretumbavanje eksperta Milatovića ostavilo je minus u budžetu koji će država a time i građani morati da se zadužuju po kamatnim stopama najvećim u istoriji Crne Gore. Ali šta očekivati od kandidata partije čiji je šef kao ministar finansija obećao otvaranje avio kompanije za nula eura? Kad već voli da računa je li 200 veće ili manje od 450, onda neka objasni je li nula eura investicija iz Japana veće ili manje od milijardu koje su obećali a koje se nikada nijesu desile? Ili 300 miliona investicija u turizmu iz Dubaija koje je, kako stvari stoje, samo sanjao”, naveo je Sekulić.

Da li će u budžetu Crne Gore, pita on, biti više ili manje 100 miliona eura ako izgubimo arbitražu od Amana?

“Da zaključimo – ovo je najskupljih 200 eura u istoriji države…”, poručio je Sekulić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Adžić: Na udaru 40-ak osumnjičenih kriminalaca, država spremna za...

“Na 50 lokacija tretirano je 40-ak članova organizovanih kriminalnih grupa i to je pokazatelj da je država...

Mijović: Abazović da se javno izvini stanovnicima Zabjela, osobama...

Prema njegovim riječima, ovom izjavom Abazović je pokazao da nije dostojan da obavlja, ne samo premijersku, već...

Vujović: Na sceni sprega Abazovića i bivšeg DF-a, ne...

Vujović kaže da je nedopustivo da premijer u tehničkom mandatu koristi državne resurse za predizborne svrhe i...

Deset parfema koji su najveće zvijezde na društvenim mrežama

I korisnici društvenih mreža svjesni su, naime, činjenice da su parfemi puno više od samo još jednog...

Do Kvon ostaje u pritvoru do odluke suda po...

Osnovni sud u Podgorici je, rješenjem od 2. juna, ponovo prihvatio ponuđeno jemstvo u iznosu od po...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare