Sjećanje crnogorskog liberala koji je igrao u Barsi: Srcem sam za katalonsko DA, ali…

Andrija Popović

Ne može se napraviti analogija između crnogorske i katalonske nezavisnosti, ali je srcem u oba slučaja navijao za DA! To za Standard kaže predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović koji je kao vaterpolista igrao za Barselonu od 1993. do 1996. godine. Još u to vrijeme, najviše ga je zapanjilo kad je 1994. godine vidio slavlje navijača Real Madrida usred Barselone, koji su izašli na ulice da bi se radovali porazu Barse od Milana koji je tada postao evropski šampion.

Popović je kazao da ovo za njega nije zgodna tema i da mu je iz više razloga teško komentarisati ono što se sad dešava u Kataloniji. Srcem je, kaže, za nezavisnost Katalonije ali kao političar mora da prizna da je proglašenje nezavisnoti Katalonije neustavno.

„U Barseloni sam igrao vaterpolo i obožavam Kataloniju. Emotivno, u lično ime se zalažem za nezavisnost regije Katalonije ali je teško poreći neustavnost sprovedenog referenduma i kasnije proglašenje nezavisnosti. Iako je sad neugodna politička situacija, Evropska unija nikako ne smije ostati po stani u ovom najvećem političkom problemu jer ujedinjena i složna evropa ne smije se dovesti u pitanje“, poručio je Popović.

S obzirom na to da je predsjednik partije koja se zdušno zalagala za nezavisnost Crne Gore, pitali smo ga da uporedi naš referendum sa  situacijom u Kataloniji. Rekao je da se ipak „ne može praviti analogija između crngorske borbe za nezavisnost i onoga što se sad dešava u Kataloniji“.

Popović  je kazao da dok je on igrao u Barseloni, tenzija bilo samo na sportskom polju ali da se sad prebacilo na polje politike. Ispričao nam je događaj iz 1994. koji ga je, kako ističe, zapanjio.

„Bilo je i tada nekog trvenja, ali je to bilo uglavnom simpatično sportsko trvenje. Sjećam se kad je Milan u finalu protiv Barselone osvojio titulu evropskog šampiona 1994. godine.  Tada sam izašao na ulicu posle utakmice i vidio sam kolone automobila sa bijelim zastavama koji kruže Barselonom. U prvom trenutku nijesam mogao da shvatim šta se dešava – a to su navijači Real Madrida slavili porez Barselone – i to u sred Barselone! Shvatio sam o čemu se radi kad su mi mještani objasnili“, rekao je Popović.

On je poručio da je to najbolji primijer kako je delilkatna situacija u Kataloniji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nikolić: Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih...

“Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih procesa, posebno u kontekstu rasprostranjenog ruskog uticaja u regionu...

U Iranu pomilovane desetine hiljada zatvorenika

„Pomilovani su zatvorenici koji nisu optuženi za špijunažu u korist stranih agencija, direktne kontakte sa stranim agentima,...

Turska: U autobuskoj nesreći stradalo osam osoba, 35 povrijeđeno

Kako prenosi Rojters, autobus je saobraćao iz Dijarbakira na istoku zemlje do Bodruma na zapadu.

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare