test

SKANDALOZNO:Ima li tužioca u tužilaštvu?

Standard

09/08/2023

07:06

Portal IN4S, koji nije registrovan u Crnoj Gori, a čiji je suvlasnik rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, objavio je monstruozni napad na lidera Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, poistovjećujući njegove stavove sa politikom ustaškog poglavnika Ante Pavelića i bivšeg predsjednika Hrvatske Franja Tuđmana.



Vuksanovićevu izjavu, povodom medijskih napada na njega što je 5. avgusta čestitao državni praznik Hrvatske, IN4S je u nepotpisanom tekstu – naslovljenom ,,Sikter bre, Tuđmanovo i Pavelićevo klepetalo!“ – iskoristio za bestidno crtanje mete poslaniku u Skupštini Crne Gore, proglašavajući Vuksanovića mrziteljem Srba ,,koji je likovao nad zločinačkom ‘Olujom’, veselio se i provocirao na tako morbidan način stotine hiljada srpskih žrtava“.

Nepoznatom autoru na portalu IN4S najviše je zasmetala Vuksanovićeva ocjena koji je – govoreći o osnovama za akciju ,,Oluja“ – konstatovao da je ,,Hrvatska imala prirodno, legitimno i legalno pravo da oslobodi svoj teritorij i donese slobodu svojim građanima“.

– Samo da je ovu rečenicu napisao Vuksanović bilo bi dosta da se pokaže o kakvom se, ponavljamo, Tuđmanovom i Pavelićevom „klepetalu“ radi. Jer, samo su Pavelić, a poslije njega i Tuđman, legalizovali i legitimisali ubijanje, deportacije i zločine nad civilima – Srbima, u ime, tobož, višeg cilja. A, znamo, Vuksanoviću, ko je arhiotac takve ideologije, koliko je grobnica i koncentracionih logora proizvela takva ideologija i kako je, na koncu, skončala – zaključuje neznani autor paškvile.

Očito je da uredništvo portala IN4S ne želi da prizna ono što su konstatovali relevantni međunarodni činioci: da je operacija ,,Oluja“ bila državna akcija u kojoj su hrvatska vojska i policija u periodu od 4. do 7. avgusta oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske na kojima je bila uspostavljena paradržavna tvorevina ,,Republika Srpska Krajina“ koju nikada nije priznala međunarodna zajednica.

,,Oluja“ je bila ključna akcija koja je dovela do kraja takozvanog Domovinskoga rata u Hrvatskoj. U operaciji je oslobođeno 10.400 kvadratnih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske koja je bila zaposjednuta od pripadnika paravojske ,,Republike Srpske Krajine“ koju je finansirao i logistički podržavao zvanični Beograd u doba Slobodana Miloševića.

Uredništvu portala IN4S je nedavna Vuksanovićeva čestitka za hrvatski državni praznik poslužila ne samo za političko targetiranje, već i za prijeteće poruke.

– Nećemo zaboraviti, takođe, ko je sve osporavao i Srbima u Crnoj Gori istorijsko pravo na svoju pravoslavnu crkvu i svetinje, Vuksanoviću. Isti oni, gle čuda, koji osporavaju Srbima pravo na život u Hrvatskoj – kaže se u prijetećem zaključku teksta.

Morbidnu objavu IN4S-a nije pratila reakcija šire javnosti. Jedino se, do časa kada se piše ovaj tekst, oglasio nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore, aktuelni predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava Miodrag Vlahović.

Pobjeda je još prije nekoliko godina objavila da je jedan od osnivača internet stranice i istoimene nevladine organizacije – IN4S, koju je Stejt department u svojim izvještajima označio dijelom mreže ruskog propagandnog sistema – upravo aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović. Za rektora UCG izabran je u vrijeme 42, takozvane „apostolske“ Vlade Zdravka Krivokapića.

Portal IN4S nije registrovan kao medij u Crnoj Gori, na sajtu stoji lažna adresa na Kubi, tekstovi koji se objavljuju su najčešće nepotpisani – poput ovog o Vuksanoviću – dok su podaci o vlasniku domena zaštićeni uslugom privatnosti.

– Sve to je „nadležnim organima“ do sada služilo kao izgovor da ne procesuiraju mnogobrojne tužbe i prigovore na rad ove opskurne propagandne platforme, jer navodno nijesu u saznanju ko stoji iza nje – upozoravala je ranije Pobjeda.

Pisali smo i o elementima govora mržnje u tekstu ,,Ujedinjenje ili ukrajinizacija“ koji je 6. aprila ove godine za IN4S napisao Ognjen Femić, sveštenik Crkve Srbije.

Pišući o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, Femić je ocijenio da je proces ujedinjenja srpskog naroda počeo prije tri godine i da je on nezaustavljiv, praktično izlažući koncept nove Crne Gore u kojoj neće biti prostora za Crnogorce ili manjine. Femić je u tekstu ,,Ujedinjenje ili ukrajinizacija“ bez zazora ocijenio da je sadašnja Crna Gora „nastala na antidržavnim elementima“, te da je ona ,,antipod države“.

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je 7. aprila samoinicijativno predmet povodom Femićevog teksta objavljenog na portalu IN4S i dalo nalog Upravi policije za prikupljanje potrebnih obavještenja.

Četiri mjeseca kasnije, predmet u Višem tužilaštvu je i dalje otvoren, bez informacija da li se i što preduzima.

Da li će i fašistički napad na Adrijana Vuksanovića ostati zaboravljen ili ,,vječito“ otvoreni predmet ili će se naći neki tužilac u crnogorskom tužilaštvu koji će sankcionisati govor mržnje i otvorene prijetnje?

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)