Smailović: Maltretiranje poslanika iz parlamenta Crne Gore dešava se nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

EU je perspektiva cjelokupnog Zapadnog Balkana, kazao je poslanik Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović u emisiji ''U sred srijede'' na Gradskoj RTV.

Crna Gora, kako kaže, ne možem svoj evropski put mijenjati drugim inicijativama.

“Izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uoči samita u Briselu, da zastupa građane cjelokupnog Zapadnog Balkana može se protumačiti kao postojanje velikodržavne aspiracije i Vučića i Srbije. Kao lideri na Zapadnom Balkanu, nadam se da ćemo se oduprijeti tome i ubrzo postati članica EU”, rekao je Smailović.

Kada je riječ o maltretiranju i zadržavanju poslanika parlamenta Crne Gore na graničnim prelazima države Srbije, ono se, kaže, dešava u kontinuitetu posljednjih godinu.

“Već peti ili šesti put sam imao neprijatnost na granici sa Srbijom, ali ono što je evidentno je da se to dešava nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kada je od najviših zvaničnika Srbije traženo da se zabrani ulazak svim poslanicima koji su glasali za rezoluciju”, rekao je.

Smailović je kazao da prethodna Vlada Zdravka Krivokapića “prstom nije mrdnula da zaštiti integritet poslanika”, te podsjetio da je bio samo jedan dopis ministra Radulovića prema vlastima Srbije, na koje nije dobio odgovor.

“Neprijatnost koja mi se desila posljednji put na graničnom prelazu Špiljani je zadržavanje u oba pravca. Kad sam ih u povratku zamolio da zbog dvogodišnjeg djeteta malo ubrzaju, uslijedio je pretres i nas i automobila, svih stvari, nakon čega se čekalo još duže”, kazao je.

Posjeta Abazovića Beogradu bi, kako smatra, mogla biti prilika da se pokrene pitanje zadržavanja naših poslanika na graničnim prelazima.

“Sa tim informacijama trebao bi da se vrati nazad u Crnu Goru i saopšti građanima o čemu je riječ”, kaže Smailović.

Bošnjačka stranka, kako pojašnjava, podržava da se pravno uobliči odnos države sa vjerskim zajednicama.

“Za nas taj ugovor nije sporan, ali jeste sporno ako ne bude u skladu sa Zakonom i interesima Crne Gore. Taj ugovor mora biti javan i građani moraju znati kako se regulišu ti odnosi na teritoriji Crne Gore, nikako van nje, kao što je to slučaj i sa ugovorom Islamske zajednice”, rekao je Smailović.

U Bošnjačkoj stranci očekuju da Ugovor koji se potpiše između SPC i države Crne Gore ne favorizuje Crkvu Srbije u odnosu na bilo koju drugu vjersku organizaciju.

“Premijer Abazović treba da posjeti Beograd i da razgovara i na temu Otvorenog Balkana i o izručenju Svetozara Marovića, ali prvenstveno mora voditi računa da je Crna Gora jedna nezavisna zemlja i da je njegova ustavna obaveza da štiti interese svih građana”, zaključio je Smailović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare