STANDARD SAZNAJE: Sedam agenata srpske agencije BIA i jedan “Kobri” u Crnoj Gori

Prema nezvaničnim ali pouzdanim infomacijama Standarda u Crnoj Gori se trenutno nalazi sedam agenata srpske službe bezbjednosti BIA i jedan pripadnik specijalnih vojnih jednica 'Kobra'.

Oni su tu sa zadatkom pripreme ustoličenja crnogorskog mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju ali i procjene bezbijednosti Patrijarha Porfirija.

Grupa stranih agenata u Crnu Goru je došla 20. avgusta u jutarnjim časovima i to sa dva helikopterska leta. Letjelica se spustila u reonu bivše kasarne Morača, dva dana prije skupa na Cetinju koji je održan 22. avgusta.

Prema informacijama Pobjede, operativci BIA su bili u nedjelju na Cetinju, kako bi na licu mjesta snimili atmosferu i provjerili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju šeme organizacije.

Pripadnici srbijanskih službi su tu i zbog mogućeg dolaska predjednika Srbije Aleksandra Vučića na hirotonisanje Joanikija iako je srpski predjednik rekao da još nije dobio poziv.

Jedinica vojne policije za specijalne namjene pod nazivom “Kobre” neposredno je potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije i prvenstveni zadatak je bezbjednosna zaštita određenih lica, najviših državnih zvaničnika, kao i objekata od posebne važnosti.

Obučeni su za borbu „protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima (naseljena mjesta, saobraćajna sredstva, objekti), ali se u takozvanim mirnodopskim uslovima uglavnom bave, kako je to zapisano, procjenom, planiranjem i realizacijom bezbjednosnih zadataka „iz domena zaštite određenih lica i objekata“, kao i obezbjeđivanjem najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posjetama Srbiji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

Vuković: Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici...

"Ne može se skratiti mandat Skupštini ukoliko sjednici ne prisustvuje barem 41 poslanik. Jasno je da ne...

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za...

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i...

CGO osudio napad na novinara RTCG

“Pozivamo sve društvene aktere da doprinesu smirivanju tenzija i omoguće medijima da se nesmetano bave svojim poslom”,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare