Stanić: Snižena stopa PDV za ugostitelje i hotelijere, velika pobjeda ekonomske politike SDP

Snižena stopa PDV za ugostitelje i hotelijere, velika je pobjeda ekonomske politike SDP, kazao je Mirko Stanić, portparol i član Predsjedništva ove partije.

Podsjeća da je Socijaldemokratska partije odmah po početku krize izazvane korona virusom kao jednu od suštinskih mjera pomoći crnogorskim ugostiteljima i hotelijerima predložila zakon kojim bi se smanjila stopa PDV sa 21 na 7 odsto za sve ugostiteljske objekte koji prižaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka.

“Smatrali smo da na ovaj način treba pomoći skoro 4.000 ugostitelja koji su suočeni sa ogromnim izazovima zbog značajno manjeg prometa ove godine u odnosu na predhodne. Za ovaj zakonski predlog smo dobili podršku brojnih privrednika, a na ovaj način bi se i ispravila nepravda po kojoj je samo nekoliko privilegovanih hotelijera imalo stopu od 7 odsto na ugostiteljske usluge, dok su svi ostali plaćali 21 odsto”, navodi Stanić.

Nažalost, ističe on, crnogorksa vlast je u tom trenutku puno više vjerovala izjavama guvernera Radoja Žugića da neće biti ekonomskog pada čak ni uz veliki pad u turizmu, nego realnim projekcijama koje su iznosili na osnovu podataka od privrednika i njihovih strukovnih udruženja.

“Skupština Crne Gore je, ipak, posljednjeg dana zasijadanja usvojila predlog snižene stope PDV, iako je predhodno čak tri puta odbila da uvrsti naš gotovo istovjetni zakon u dnevni red. Iako smo svjesni da je ova mjera možda došla kasno i da nije dovoljna, jasno je da je ovo još jedna pobjeda ekonomsko-socijalne politike SDP koja se pokazala i pri povećanju minimalne zarade ili usvajanja novog zakona o penzijsko-invalidskom osuguranju”, kazao je Stanić.

Prema njegovim riječima, paket ekonomsko-socijalnih mjera SDP je bez dileme najbolji za sve građane Crne Gore.

“Samo uz njegovu realizaciju možemo doći do prosječne plate od 700 eura, prosječne penzije od 350 eura i minimalne plate od 300 eura do kraja 2024 godine. Smanjenje stope PDV za 4.000 ugostitelja i hotelijera je mali, ali bitan korak ka podršci ovom sektoru koji je najugroženiji zbog krize izazvane korona virusom i ove kompanije, većinom mali i srednji biznis, će biti u fokusu naše politike i u narednom periodu”, zaključio je Stanić.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

U Hrvatskoj 144 novozaražena, dvije osobe preminule

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1.894, saopštio je Štab civilne zaštite te države.

Britanija: Rad od kuće, zabrana okupljanja i po kućama…

Gouv je poručio i zaposlenima da rade od kuće, ako mogu, uz napomenu da je pred zemljom...

Gorjanc Prelević: Krivokapić da odgovori na pitanja, da li...

“Prošao je cio jedan radni dan poslije objavljivanja snimka na kome se vidi predvodnik najjače opozicione koalicije...

Završeno Podgoričko kulturno ljeto: Realizovano preko 60 programa iz...

Ovogodišnje dvadeset prvo po redu izdanje Podgoričkog kulturnog ljeta počelo je 15. juna i u proteklih više...

Izložba Odlike lokalnog ribarstva sjutra u Tivtu

“Kroz upoznavanje sa lokalnom ribarskom tradicijom saznajemo i o životnim navikama stanovnika ovog područja u prošlosti, administrativnom...

NAJČITANIJE

NEMA VIŠE ČEKANJA: Medojevićev PzP sa svojih pet poslanika...

Tvrd stav Abazovićeve koalicije o tome ko može biti dio vlasti, a ko...

Knežević i Mandić bez dogovora sa Abazovićem i pored...

Do sastanka lidera DF-a sa Abazovićem uz posredništvo SPC došlo je nakon što su prekinuti pregovori trojne...

MEDOJEVIĆ: “URA sa četiri mandata ucjenjuje, šta vam tu...

Insistiranje koalicije Crno na bijelo ili tačnije građanskog pokreta URA na ekspertskoj vladi,...

Ko pomene četnike i Amfilohija ne gine mu krivična...

Javnost je upoznata sa prijavom koju je ova NVO podnijela protiv novinara i publiciste Ranka Đonovića zbog autorskog teksta...

Balkan šokiran: Četnik premijer Crne Gore?

Do juče “anonimni” univerzitetski profesor, predvodnik najjače opozicione liste na nedavnim izborima, koji se za širu javnost...

Komentari

avatar