Tragikomični populizam

Pismo „narodu“ koje je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić u utorak, preko Vladinog biroa za odnose sa javnošću uputio medijima, tražeći od „braće i sestara“, s kojima je išao na litije u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, da imaju razumijevanja za njegovu odluku da smijeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića iz Građanskog pokreta „21. maj“ okarakterisali su kao tragikomični populizam.

– Premijer je trivijalnim riječima pokušao da opravda sebe kod onih koji su ga glasali, pokušavajući da im stavi do znanja da on isto misli što i Leposavić, ali da ga moraju razumjeti, jer je prinuđen da se lukavi sa jačim i neumitnijim silama – istakli su oni.

OPRAVDANJE

Premijer Krivokapić je obraćanjem „poštovanom narodu“, retorikom seoskog popa, kako su naveli, ušao u anale tragikomičnog populizma i nevičnog objašnjavanja državne politike.

– Razapet između „božjeg poslanja“ i nesposobnosti, pritiska kojeg ne može da izdrži i bojazni od sopstvenih birača, Krivokapić se na pritvoran način obratio javnosti – istakli su lideri ovog pokreta Rade Bojović, Branko Lukovac, Ilija Vujošević i Miodrag Živković.

Oglasli su se i iz Demokratske partije socijalista ukazujući da je „pismo ‘velikomučenika’ Krivokapića, nesvakidašnja pojava u političkom životu Crne Gore“, namijenjeno izgleda samo dijelu pravoslavnih vjernika“, te da je utisak da ga je pisao „srednjovjekovni mjesni pop“, a ne premijer multikonfesionalne, građanske države u Evropi u 21. vijeku.

Poslanica DPS-a Suzana Pribilović istakla je da Krivokapiću „u bezobzirnom pokušaju da bolnim vapajem opravda sebe kod dijela birača jedne nacionalnosti i vjeroispovijesti, nije palo na pamet ni da se osvrne na to kakvu je nacionalističku, prezira vrijednu poruku poslao taj njegov ministar“.

– A i kako bi kada su ga na reagovanje primorali njegovi litijaši koji su razapinjali transparente sa kojih je primitivno negiran genocid u Srebrenici?! Zato se i te kako čuvao da pomene riječ „genocid“, već je to za njega „pitanje Srebrenice“ – ukazala je Pribilović.

Konstatovala je i što se drugo moglo očekivati od „nekoga ko je navikao da svih proteklih godina ljubi ruke i kovčege onih koji su sijali mržnju prema bošnjačkom narodu u Bosni i Hercegovini i podržavali zločince koji stoje iza genocida“.

KO JE NAROD

Bivši državni sekretar za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković, komentarišući premijerovo „pismo narodu“, istakao je da je premijer obavezan da koristi ustavnu terminologiju.

– Istovremeno, ne smije da zaboravi da je predstavnik svih građana Crne Gore, a ne samo dijela – kazao je on za Gradski radio, uz konstataciju da Krivokapić ovakvim načinom obraćanja dodatno dijeli crnogorsko društvo.

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić rekla je ovom mediju da premijerovo obraćanje pokazuje da on, budući da im se nije obratio, manjinske narode u Crnoj Gori ne doživljava kao ravnopravne građane.

– Ako se premijer obraćao sa „poštovani narode“, pitam se gdje smo tu mi, pripadnici manjinskih naroda – rekla je ona i konstatovala da je premijerovo obraćanje potvrda da crnogorsko društvo polako klizi ka teokratiji, odričući se principa sekularnosti.

Crnogorska Vlada konstituisana je u Manstiru Ostrog, pod pokroviteljstvom sada pokojnog poglavara SPC u Crnoj Gori Amfilohija Radovića, koji je Krivokapića kandidovao za premijera. Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, takođe je čovjek SPC. On je do imenovanja za ministra bio zvanični advokat ove crkve.

Krivokapićeva odluka da traži razrješenje Leposavića, iako iznuđena pod pristiscima sa strane, što je i sam priznao, izazvala je bijes dijela glasača pobjednika posljednjih crnogorskih izbora, ali i nekih struja u Srpskoj crkvi.

Prema saznanjima portala CdM sjutradan pošto je Krivokapić saopštio odluku da će tražiti razrješenje Leposavića u kabinet mu je stigao administrator Mitropolije crnogorsko-primorske i episkop budimljansko-nikšićki SPC Joanikije. Razgovarali su četrdesetak minuta.

Prvi zakon koji je nova Vlada usvojila bio je Leposavićev – izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je skoro sve sakralno nasljeđe Crne Gore definitivno predato u vlasništvo SPC. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Maja Volk RASKINULA VJERIDBU, njegovi se protivili braku: Kad...

Maja Volk (62) nedavno se suočila sa ozbiljnim egzistencijalnim problemima, budući da je zbog administrativne greške ostala...

Putin primio i drugu dozu vakcine protiv koronavirusa

U govoru na sastanku Ruskog geografskog društva, Putin je izrazio nadu da će broj zaraženih početi opadati...

Radulović: Prijetnja doktorici Borovinić Bojović je prijetnja svakom ljekaru...

"Prijetnje našoj koleginici, uvaženoj ljekarki i njenoj porodici, smatramo prijetnjama svakom doktoru, svakom medicinskom radniku i, u...

Danka u novom četvrtfinalu

Nakon što je prošle sedmice u ovom gradu stigla do meča za trofej, crnogorska teniserka i ove...

Budućnost razbila Igokeu u Morači

Poslije prve četvrtine, koja je završena rezultatom 16:15, ekipa Dejana Milojevića briljantna je bila u drugom periodu....

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare