Udruženje pravnika: Radulović učestvovao u istraživanju o indeksu vladavine prava za 2023. godinu

Na poziv međunarodne organizacije Svjetski projekat pravde (World Justice Project) predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr Branislav Radulović učestvovao u istraživanju o indeksu vladavine prava za 2023. godinu, koje ova organizacija sprovodi u više od 142 zemlje svijeta.

“Svjetski projekat pravde mjeri razvoj vladavine prava u zemljama na osnovu prakse, iskustva i percepcije opšte javnosti i znanja pravnih stručnjaka. Po osnovu stručnosti i dosadašnjeg rada na unaprjeđenju vladavine prava, Svjetski projekat pravde je izabrao predsjednika Udruženja pravnika profesora Radulovića kao stučnog konsultanta za Crnu Goru za izvještaj koji će tretirati 2023. godinu”, navodi se u saopštenju Udruženja pravnika Crne Gore.

Indeks vladavine prava mjeri se kroz osam indikatora i to: ograničenja vladinih ovlašćenja, odsustvo korupcije, otvorenost vlade, dostupnost osnovnih prava, red i bezbjednost, sprovođenje zakona, građansko pravosuđe i krivično pravosuđe.

“Svjetski projekat pravde (WJP), sa sjedištem u Vašingtonu predstavlja nezavisnu, multidisciplinarnu organizaciju koja ima za cilj da unaprijedi znanje, podigne svijest kod javnosti o značaju vladavine prava i s tim u vezi, sprovodi aktivnosti za unaprjeđenje vladavine prava širom svijeta. Ovu organizaciju je osnovao Willian H. Neukom kao predsjednik Američke advokatske komore (ABA), a 2009. godine uz podršku 21 strateškog partnera postaje nevladina organizacija”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora za 2022. godinu nije bila obuhvaćena Izvještajem o indeksu vladavine prave Svjetskog projekta pravde (World Justice Project), a od država regiona najbolje su bile ocjenjene članice EU Slovenija na 27 i Hrvatska na 39 mjestu. Iza njih su slijedile BiH (50), Makedonija (54) i Kosovo (57) koje su bilježile napredak, dok je Srbija, u odnosu na godinu ranije, na indeksnoj listi pala za četiri mjesta (74).

Novi izvještaj o indeksu vladavine prave za 2023 godinu, koji će obuhvatiti i Crnu Goru biće objavljen u oktobru tekuće godine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjedništvo PES-a: Jevrosima Pejović nije više član naše partije,...

"Za period od mjesec dana sa uvaženom poslanicom Pejović je više funkcionera našeg Pokreta obavilo razgovor i...

Uhapšeno 145 osoba nakon napada u Ankari

Hapšenja su uslijedila dva dana nakon bombaškog napada u Ankari, za koji je odgovornost preuzela Radnička partija...

Kragujevac: Veliki požar u soliteru, dvije osobe stradale,vatrogasci i...

Kako javljaju srpski mediji požar je izbio oko 21 sat na 11. spratu solitera u centru Kragujevca.

I sjutra sunčano, temperatura do 29 stepeni

Na sjeveru ujutru po kotlinama očekuje se magla. Prijepodne biće uglavnom sunčano, a u drugom dijelu dana...

Tragedija u Italiji: Autobus sletio sa nadvožnjaka i zapalio...

Kako prenose italijanski mediji, sve se dogodilo kod Venecije oko 20 časova. Tamo je...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare