URA: Pobijedili smo investitorski urbanizam ispod Ljubovića

"Nakon sedam mjeseci ćutanja gradske uprave i gradonačelnika Vukovića, a konstantne borbe aktivnih građana/ki, strukovnih organizacija i Građanskog pokreta URA, sa zadovoljstvom možemo proglasiti još jednu, novu pobjedu, od koje će velike koristi imati na hiljade građana ispod Ljubovića", saopštili su iz podgoričkog odbora URA.

Nakon što smo zaštitili Blok V, spasili od betonizacije Kasarnu Morača i Njegošev park i zaustavili agresivnu gradnju na brdu Gorica, investitorski urbanizam Glavnog grada i gradonačelnika Vukovića novi poraz je doživio ispod Ljubovića i nastaviće da ih doživljava u svim djelovima našeg grada, koji budu napadnuti njihovim devastatorskim planovima. Naša je građanska i moralna dužnost da branimo naš grad, koji se mora razvijati prema potrebama građana, a ne prema interesima krupnog kapitala i tajkunskih investitora, pa ćemo ostati dosljedni toj borbi. I budite sigurni – pobijedićemo, kazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Podgorička URA podsjeća da su se od januara aktivno borili protiv izgradnje stambene zgrade na platou između četiri ranije izgrađene zgrade ispod Ljubovića, zajedno sa nezadovoljnim građanima i nevladinim sektorom.

– Sinoć je, nakon sedam mjeseci ćutanja gradske administracije, konačnu odluku donio i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, pristajući na zahtjeve GP URA i građana, riječima da se “da je Glavni grad postigao dogovor sa kompanijom “Gradnja promet” i porodicom u čijem je vlasništvu dio parcele, te da na toj parceli neće biti stambene gradnje“. Današnja pobjeda ispod Ljubovića će, baš kao i ranije pobjede u Bloku V, Kasarni Morača, Njegoševom parku i na Gorici, biti snažan zamah svim narednim borbama za normalan, ravnomjeran i planski smislen razvoj našeg grada, u čijem fokusu moraju građani Podgorice – kao primarni i najbrojniji korisnici prostora, a ne interesi različitih tajkuna. Uvjereni smo da će kapitalnim promjenama na državnom nivou, konačno doći i do promjene sistema upravljanja, kako javne institucije više ne bi radile protiv javnog interesa, već isključivo za javni interes, kako se situacije poput Ljubovića više nikada ne bi ponavljale. Međutim, podgorička URA će uvijek biti tu, za nove borbe, rame uz rame sa svim građanima/kama našeg grada – ukazala je podgorička URA.

Podgorička URA dodaje da je pored postizanja dogovora oko ove parcele, neophodno staviti van pravne snage i čitav planski dokument “DUP Zabjelo – Ljubović“, čije važenje je godinama nezakonito produžavano uprkos presudi Ustavnog suda, kako bi se stekli uslovi za konačnu sanaciju navedenog prostora.

– Jer je, na gotovo svakom koraku, dolazilo do krupnog kršenja tog ionako katastrofalnog planskog dokumenta, pa neki izgrađeni stambeni kvartovi danas više liče na dvorište KP doma, nego li na smislen i normalan životni prostor. Zbog toga je sanaciju prostora potrebno uraditi sistemski, odlučno i u cjelosti, kako bi taj prostor postao prelijepo mjesto za život i odrastanje hiljada novih generacija – ukazala je podgorička URA.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Švajcarska će dozvoliti okupljanja više od 1.000 ljudi

Organizatori će morati da zatraže dozvolu za takve događaje, uz poštovanje pravila o fizičkoj udaljenosti posjetilaca, javlja...

Pajserom pretukao trojicu policajaca u predgrađu Pariza

Policija je za Rojters navela da su policajci zatim pucali i ranili muškarca u stomak.

DPS: Danas se slavi mladost

U toj partiji su istakli da je ovogodišnja tema Međunarodnoga dana mladih angažovanje omladine na lokalnom i...

Jevrić: Projekat spajanja opštine Herceg Novi na regionalni...

"Ovim će se kapacitet Regionalnog vodovoda za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi povećati za 120 %...

Kina hoće Bajdena, a Rusija Trampa: Ko su igrači...

Američki obavještajci vjeruju da ruske vlasti koriste niz mjera da ocrne bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena i...

NAJČITANIJE

BOLJE DA VAM KAŽEM, NEGO DA ME NAĐETE: Srpska...

Vuković i inspektorka srpskog MUP-a bili su u dužoj vezi. "Ubrzo poslije njegovog ubistva...

SPC ponovo traži otkaz nastavnika, Vujović za STANDARD: Sa...

Nakon što je pod pritiskom SPC protjeran iz škole na Barutani, gdje se isticao kao jedan od...

BOŠKOVIĆ ZA STANDARD: Crna Gora glogov kolac za nacionalističke...

STANDARD: Predate su izborne liste učesnika za izbore 30. avgusta. Dakle, poznati su...

GOVOR MRŽNJE: “Pakuj se, seliš se posle 30. 8!”

Trebalo je svega nekoliko sati pošto je objavljena fotografija automobila da na društvenim mrežama otkriju ko je...

Uhapšen Strado Turović: Putem Fejsbuka vrijeđao policajce

"Zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru policija u Podgorici je lišila...

Komentari

avatar