URA za Standard: Proslijedićemo Skupštini predlog SPP o zabrani negiranja genocida; BS, SD i LP daju podršku

Stranka pravde i pomirenja čiji predsjednik je Hazbija Kalač, a koja je učestvovala na parlamentarnim izborima u koaliciji Crno na bijelo, je poslaničkom klubu ove koalicije u srijedu, 9. decembra predala prijedlog Zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Iz URA-e su za Standard kazali da će ubrzo ovaj predlog proslijediti Skupštini na glasanje.

Iz Građanskog pokreta URA, koji je i najveći konstituent koalicije Crno na bijelo, za Standard su kazali da inicijativu kolega iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) o kriminalizaciji negiranja genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti, smatraju dobrom i poželjnom u crnogorskome društvu.

“Nacrt teskta zakona od naših kolega iz SPP-a smo dobili i on je već u proceduri, a vjerujemo da ćemo ga ubrzo u konačnom obliku proslijediti Skupštini na glasanje”, kazao je za Standard šef Medijskog tima URA Bojan Jevrić.

Bojan Jevrić

On je kazao da prije svega, na ovim pitanjima mnoge političke partije žele da jeftino profitiraju kako bi zadobile isto takve jeftine političke poene.

“To smo vidjeli i u ovoj izbornoj kampanji gdje su se nanovo pokrećala ova pitanja, naročito ona o genocidu u Srebrenici a relevantne adrese već godinama unazad o ovim pitanjima su donijele svoj sud. Pokretanje i nanovo ispitivanje ovih tema očigledno je u interesu onih partija koje žele da ostanemo začaureni u prošlom vremenu i koje nemaju ideju i viziju o životu svih nas u budućnosti.

Iz tog razloga, usvajanjem pomenutog zakona, smanjio bi se, rekao bih, propagandni manevarski prostor svih onih subjekata koji žele da na ovim pitanjima koja su odavno dobila pravni epilog prikupljaju jeftine poene u javnosti. Slična zakonska rješenja postoje i u mnogim zemljama EU pa je javni diskurs u tim zemljama umnogome neopterećen ovakvim temama”, kazao je Jevrić u odgovoru za Standard.

Adel Omeragić

Stav Bošnjačke stranke oko negiranja genocida, holokausta i svih zločina protiv čovječnosti je jasan.

“Za nas je to neprihvatljivo i smatramo da je zaštita istine od onih koji je negiraju, najbolji način da spriječimo da se genocid ponovi.

Podsjećam da smo još 2009. u Skupštini CG podržali Deklaraciju o Srebrenici, riječ je o rezoluciji Evropskog parlamenta. Mi kao društvo moramo da budemo svjesni da negiranje genocida iznova otvara rane. Bošnjačka stranka je dala doprinos u prošlosti, ali i sadašnjim djelovanjem, da se u crnogorskom parlamentu priča o genocidu u Srebrenici”, kazao je portparol BS Adel Omeragić za Standard.

Omeragić zaključuje da negatori genocida u Srebrenici nijesu, niti mogu biti politički partneri BS.

Nikola Zirojević

“Naravno da će Socijaldemokrate podržati prijedlog zakona koji se odnosi na zabranu negiranja genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti, jer smo punih 30 godina, a pod ovim partijskim imenom posljednjih 5, prepoznati kao antiratna, građanska partija, koja je bila jedan od rijetkih glasova razuma u ratnom ludilu 90-tih godina”, kazao je u razgovoru za Standard portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

Kako je kazao, u njihovim redovima nikad nije bilo onih koji su dovodili u pitanje sada već civilizacijske vrijednosti i igrali se sa ljudskim osjećanjima, zbog čega su, kako je istakao Zirojević, njihovi najistaknutiji predstavnici, odvraćanjem od politike zločina, svojevremeno sačuvali obraz Crnoj Gori.

“Kako nakon izbora prisustvujemo pokušaju vraćanja u nacionalne torove, relativizaciji građanske države i urušavanju svih vrijednosti na kojima je upravo takva postreferendumaka Crna Gora nastala, a što nas je svojevremeno i dovelo do ratno-huškačke politike 90-tih godina, smatramo da joj ovakav zakon jeste potreban.

Međutim, kolege iz SPP bi morali podsjetiti da je relativizacija genocida u Srebrenici upravo manir pojedinih clanova predsjednistva URA-e, sa kojom su nastupali zajedno na izborima, a potpuno negiranje genocida manir njihovih koalicionih partnera iz DF-a i ostalih, sa kojima su i formirali Vladu, a koji ne samo da negiraju genocid u Srebrenici, nego i osuđene ratne huškače Radovana Karadžića i Ratka Mladića slave kao heroje i oslobodioce”, rekao je Zirojević.

Zirojević još dodaje: “Šta sa takvima SPP traži u koaliciji, i kako na to gledaju oni koji podržavaju SPP, pitanje je za njih.”

Ammar Borančić

Iz Liberalne partije Crne Gore za Standard su kazali da još uvijek nisu imali uvid u tekst inicijative o kriminalizaciji negiranja genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti. U svakom slučaju, svaku inicijativu te vrste smatraju poželjnom, zdravom i važnom za proces suočavanja sa prošlošću i demistifikacije nacionalističkih narativa.

“Međutim, imajući u vidu da je značajan broj poslanika aktuelne većine više puta otvoreno, u Skupštini ali i van nje, negirao genocid u Srebrenici i slavio ratne zločine kao heroje, plašim se da ovakva inicijativa teško može naići na podršku takve većine u Parlamentu. Podsjećam da je i LP nedavno predala Skupštini prijedlog Zakona o zabrani fašističkih i nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u Crnoj Gori, koji je upravo na fonu ovakve priče i ideje. Nadamo se da će crnogorski parlament uskoro prevazići ovu krizu koja ugrožava temelje građanske države i sa nekom zrelijom i naorednijom većinom usvojiti ovakve prijedloge za dobrobit crnogorskog društava” kazao je portparol LP Ammar Borančić u odgovoru za Standard.

Demokratski front, Pokret za promjene, Demokrate, kao i poslanici Marko Milačić i Miodrag Lekić, Standardu su kazali da će komentarisati i ocijeniti Predlog ovog zakona, kada budu imali više podataka o samom tekstu, odnosno kada bude u skupštinskoj proceduri.

Podsjetimo, nedavno je u crnogorskom parlamentu došlo do žustre rasprave između poslanika DF-a Jovana Vučurovića i poslanice BS Kenane Strujić Harbić, upravo po pitanju genocida u Srebrenici.

Ova polemika izazvala je reakcije širom regiona.

Da li će u Skupštini Crne Gore biti izglasan Zakon o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, saznaćemo uskoro. Ipak, sudeći prema broju onih koji danas čine parlament, a koji su 2009. u Skupštini podržali Deklaraciju o Srebrenici, kao i koalicija Crno na bijelo koja će biti predlagač, pretpostavka je da će ovaj Zakon biti usvojen.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bilčik: Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put...

Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put u eksplozvnu prošlost, ocijenio je Bilčik povodom navodnog non...

Šef kalabrijske mafije, koja je pretekla sicilijansku “Cosa Nostru”...

Izvor je potvrdio da Nikolino Grande Aracri, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva u zatvoru u...

OVA EVROPSKA država plaća 200 EURA PO OSOBI ako...

Oni koji odaberu smeštaj u hotelu s pet zvjezdica dobiće 100 eura po osobi za rezervaciju. Gosti u hotelima...

Adžić: Pad Vlade ako Krivokapić povuče predlog o smjeni...

On je u emisiji Argumenti, na Televiziji Crne Gore, kazao da bi, u ovom momentu, to bilo...

“DOBIĆEŠ SVE ŠTO POŽELIŠ: Kurc u centru skandala, pronađeno...

Nova afera trese austrijsku vladu, na čijem čelu je kancelar Sebastijan Kurc, nakon što su mediji došli do...

NAJČITANIJE

2 KOMENTARA

guest
2 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Pedja
Pedja
16/12/2020•12:10 12:10

Bravo,
Ma to je sad najbitnije…
Bitno da se lopovi i dalje setaju slobodni…

Mugoša
Mugoša
16/12/2020•18:35 18:35

Da li pod ovaj zakon o negiranju zločina spada i NATO bombardovanje Jugoslavije,i zločini nad Srbima u Bosni i u Hrvatskoj..Mozda je ovaj zakon donet samo da se Srbi optuže kao jedini koji su cinili zločine..