test

UREDNIŠTVO STANDARDA DF-U: Nas maltretiraju vlasti u Srbiji, zbog lažnih optužbi koje zajedno smišljate

Standard

06/03/2021

18:29

Lideri Demokratskog fronta danas su na konferenciji za novinare optužili portal Standard da je poslužio prenošenju informacija, video snimaka i fotografija, koje su naveli kao ključni dokaz da im je ugrožena bezbjednost. Sve njihove tvrdnje, kako se moglo zaključiti iz izlaganja, bazirane su na nezvaničnim informacijama srbijanskih propagandnih glasila – nekada uglednog medija Novosti i ostale spin mašinerije, uključili i pojedine crnogorske tabloidne medije.

Poslije cjelodnevnog iščitavanja „ekskluzivnog otkrića“ spornog sadržaja u propagandnoj kratkoj formi televizije Pink, uslijedila je i press konferencija lidera DF-a. I sve se dešava, nimalo čudno, u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore u Nikšiću, iako su tekstovi, foto i video materijali objavljeni još prije nekoliko mjeseci. Za svakog zdravorazumnog čovjeka nameće se logično pitanje – gdje su bili do sada.

U cilju objektivno informisanja javnosti, portal Standard će osvrnuti i na optužbe lidera DF-a i srpsko-crnogorske medijske „hobotnice“, ali isključivo kroz činjenice.

Uredništvo Standarda odlučno odbacuje medijske optužbe da je bilo koju informaciju, snimak i sliku koju su naveli, dobio od bilo kojeg pripadnika službi bezbjednosti.

Dokaz o ugroženosti i praćenju lidera DF-a Milana Kneževića, za koje Novosti pokušavaju da insinuiraju da je sračunato objavljen na portalu Standard, pominjući konkretna imena i navodnu povezanost sa kavačkim klanom i ozloglašenim Veljkom Belivukom. U pitanju je obična izmišljotina iz dobro poznate kuće propagande. Snimak je objavljen prije čak četiri mjeseca, novinari Standarda su ga preuzeli sa društvenih mreža. Dakle, nijesmo ga prvi objavili.

Dalje, u opisu „saradnje“ sa osobama, za koje lideri DF-a i srbijanski mediji tvrde da su povezane sa kriminalnim organizacijama, naveli su i fotografiju koja je ljetos objavljena na portalu, a na kojoj je prikazan Mandić u jednom beogradskom restoranu, iako je prethodno iz bolničke pidžame poslao poruku građanima da se nalazi u bolnici. Autori ovog uratka su sakrili da je prije Standarda fotografiju objavio najmanje jedan crnogorski mediji, što je jednostavnom pretragom sa naznačenim vremenom objavljivanja bilo lako provjeriti. A sve i da je Standard prvi objavio, Mandić je javna ličnost – političar, postojao je javni interes da crnogorska javnost zna da li je ovaj lider DF-a zaista bio veoma bolestan i u teškom stanju ili je mogao normalno da provodi vrijeme u restoranu.

Ovo je snimak od prije četiri mjeseca zbog kojeg Knežević tvrdi da mu je ugrožena bezbjednost

Ovo je snimak od prije četiri mjeseca zbog kojeg Knežević tvrdi da mu je ugrožena bezbjednost

Lideri DF-a i njihovi medijski sateliti već nekoliko godina crtaju metu uredništvu portala Standard. Dok se pozivaju na snimak i fotografiju, nastale u Beogradu, objavljene na portalu kao dokaz ugroženosti njihovih života, urednici portala su upravo u Srbiji u više navrata doživjeli hapšenje, torturu, maltretiranje na granicama, praćenje i fotografisanje od ljudi, koji su kao i oni i danas u statusu optuženih u predmetu „Državni udar“. I do današnjeg dana, srpske vlasti nijesu odgovorile Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore zašto su urednici portala Standard u Srbiji tretirani kao „lica pod posebnim nadzorom“.

O svemu tome svjedoče krivične prijave, nekoliko pokrenutih izviđaja u podgoričkom ODT, ali i procjene bezbjednosti, koje su za urednike portala Standard 2019. godine rađenje u Upravi policije i Agenciji za nacionalnu bezbjednost. I od ovih službi smo zvaničnim putem upozoreni da izbjegavamo putovanja baš tamo gdje su i lideri DF-a navodno doživjeli ugroženost – u Srbiju i Republiku Srpsku, jer nam bezbjednost nije zagaratovana.

Portal Standard će u konsultaciji sa pravnim timom preduzeti sve mjere u cilju zaštite bezbjednosti, ličnog i profesionalnog integriteta uredništva i novinara našeg medija.

Kao profesionalan i odgovoran medij, za razliku spin mašinerije iz Srbije i njihove produžene ruke u Crnoj Gori, portal Standard će koliko sjutra zatražiti od nadležnih organa Crne Gore, ali i Srbije zvanične odgovore da li imaju saznanja da je liderima DF-a ugrožena sigurnost i od koga i o tome će informisati javnost. Nastavićemo objektivno i profesionalno da izvještavamo o svim važnim događajima, koji targetiraju crnogorski društveno-politički život. Pritisci ovog tipa i stavljanje lažnih hipoteka, neće nas demotivisati i zaustaviti u daljem radu.

UREDNIŠTVO STANDARDA

Izvor (naslovna fotografija):

Andrija Mandić i Milan Knežević

Ostavite komentar

Komentari (1)

Vučkova škol

06 Mar. at 18:52

Ovi borave stalno na kanabeu kod Vučka. Preuzimaju njegovu taktiku. Počeli su sa ovim. Uskoro će mediska scena u CG biti preplavljena sa “atentatima” na ovo dvoje iz državnog udara. Naime, to njihov BG mentor radi svake nedjelje, već nekoliko godina. Naime, “stotine medijskih atentata” na njega za par godina. Đoko Orlandić PS