Vuksanović Stanković: Napadi na FCJK napadi “srpskog sveta”, Krivokapić: Ne osporavamo fakultet, samo novac koji im ne pripada

Premijer Zdravko Krivokapić odgovara u Skupštini Crne Gore na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Predstavnik kluba Demokrata – Demos – Mir je naša nacija Boris Bogdanović pitao je da li će Vlada dati pozitivno mišljenje na Predlog zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece i izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim se vraćaju dječiji dodaci za djecu do 18. godine života.

Premijer Krivokapić kaže da Vlada podržava svaku dobru inicijativu ali napominje da nije urađena fiskalna procjena, odnosno kako će se to odraziti na finansije države.

“Vlada podržava rješavanje tog pitanja ali to mora biti rađeno u skladu sa principom fiskalne neutralnosti”, ističe Krivokapić.

Takođe, nema procjene ni za predlog da djeca do 18 godina primaju dječiji dodatak, dodaje premijer.

Bogdanović kaže da nije zadovoljan odgovorom. “Mišljenje Vlade po ovom pitanju nije obavezuće. Ubijeđen sam da će Skupština usvojiti ove predloge”, ističe poslanik Demokrata ističući da mu je ministar finansija rekao da ima novca.

“Šta vas podstiče da uzurpirate mjesto predsjednika Vlade, koje Vam više ne pripada?”, pitao je šef Poslaničkog kluba DPS Danijel Živković.

“Da li namjeravate da i dalje, istina još veoma kratko vrijeme, premijersku funkciju obavljate kao vjernik jedne vjerske zajednice time urušavajući sekularni karakter zemlje, i kada će vaša Vlada prestati da opstruira rad FCJK i ima neadekvatan odnos prema crnogorskoj dijaspori?- naveo je Živković.

“Okrenuli ste leđa onima koji su vas odabrali u Skupštini”, dodao je Živković. “Odupirite se da prihvatite činjenicu: vas ne podržava 2/3 vladajuće većine unutar parlamenta a pričate o podršci međunarodnih partnera. Ima li političkog dostojanstva, odgovornosti… Ako vas ne zanima fotelja premijera, kako to da ste i dalje tu, uzurpirate položaj”, kaže poslanik DPS-a.

Krivokapić kaže da Živković ima naslednu, sistemsku grešku – “ne vidite dalje od faraona koji je uzurpirao Crnu Goru”.

“Vi nemate problem sa opozicijom, mi vam ne šaljemo uvrede. Nemojte da se rapravljate sa nama. Imate problem sa onima koji su vas ovdje izabrali. Nemate podršku preko 130 hiljada građana koji su glasali za vašu listu, prizovite se”, rekao je Živković.

Optužio je premijera da skida tablice sa Vladinih automobila kako bi ih koristio u privatne svrhe a da se to ne zna.

“DPS je prošlost. Treba da shvatite realnost. Kao mlad čovjek, treba da tražite drugo rješenje”, poručio je Krivokapić Živkoviću.

“Najbolja afera vam je Pozitivna, ne očekujte da će se ponoviti”, takođe je rekao Krivokapić DPS-u.

Klimajte glavom, bolje će vam biti u Spužu kad budete tamo završili, rekao je Krivokapić nekom od poslanika DPS-a.

Onda se oglasio proceduralno poslanik DPS-a Petar Ivanović.

“Ovo je treći put da premijer upućuje komentar na moj račun. Ne treba da krši Ustav, nek mi kaže šta ima u oči. Nije imao pravo sa govornice da to kaže. Ko će se vidjeti u Spužu, odlučiće narod i budućnost”, rekao je Ivanović.

Branko Radulović, predstavnik poslaničkog kluba Demokratski front – Pokret za promjene, smatra da programi „Evropa sad“, „Crnogorski maršalov plan“ i „Fiskalna strategija“ nijesu reformski, već da su u parcijalni i neutemeljeni i mogu da izazovu socijalni haos.

Proceduralno se javio poslanik DPS-a Dragutin Papović. Kaže da je još nije dobio odgovor Vlade a tražio je da mu se dostavi nacrt Temeljnog ugovor SPC i Vlade. Traži od premijera da odgovori danas da li će objelodaniti nacrt ugovor.

Poslanik SD-a Damir Šehović poručio je da je međunarodni ugled Crne Gore narušen:

“Zbog toga što je dvije trećine parlamentarne većine anti NATO i anti EU nastrojen i zbog toga što nam cure podaci iz obevještajnog sektora i zbog toga što smo nerijetko meta stranih uticaja”, kazao je Šehović.

“Kažite odakle cure informacije, odakle vama te informacije, zašto stalno obmanjujete javnost? Na svim susretima sa najvišim zvaničnicima niko to nije nikada rekao i vi sada još jednom manipulacijom ovdje pričate građanima nešto što nije tačno”, rekao je Krivokapić Šehoviću.

Poslanika Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića interesuje kada građani mogu očekivati popis stanovništva, domaćinstava i stanova i da li će ga biti.

“Očekujemo sljedeće godine sigurno popis, kako će biti sa izborima, vi znate da postoji jedna preporuka EU koja kaže u godini u kojoj se održavaju izbori po pravilu se ne organizuje popis, ali mislim ako bude postojala opšta volja nema razloga da ne bude i to organizovano, možda u oktobru sljedeće godine”, kazao je premijer. 

Šef kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović interesuje se, kako je naveo u pitanju, koliko je sredstava Vlada planirala u 2022. godini za završetak započetih projekata u opštinama na sjeveru Crne Gore, te koliko za putnu i vodovodnu infrastrukturu.

Sjever zaostaje u razvoju u odnosu na centralni i južni dio, ukazuje Ibrahimović. „Nema razvijene Crne Gore bez razvijenog sjevera“, dodao je on i rekao da je budžet diskriminatoran i revanšistički prema sjeveru gdje, kako kaže Ibrahimović, žive manje brojni narodi. „Da li namjerno ne ulažete na sjever da bi se moji sunarodnici iseljavali“, pita Ibrahimović.
„Ukoliko želimo da zašitimo vrijednosti Crne Gore, moramo na izbore. Etnički, revanšistički budžet ne može doprinijeti razvoju Crne Gore“

Krivokapić tvrdi da je ovo razvojni budžet za sjever i o tome govore činjenice. U odnosu na prethodni, veći je 44 miliona eura, odnosno 137 odsto, napominje premijer. „Nama je cilj bio da zaustavimo odliv stanovništva iz cijele Crne Gore“, rekao je premijer.

Šef kluba „Crno na bijelo“ Miloš Konatar pitaće šta je Vlada uradila po pitanju pravde, borbe protiv organizovanog kriminaia i korupcije i na vraćanju nade građanima da će Crna Gora biti pravedna, socijalno odgovorna, država jakih institucija i vladavine prava.

Džaba nam sve ako se bude gradilo na nepravdi. “Moramo da ispravimo nepravdu koju su građani trpjeli 30 godina”, naveo je Konatar.

“Vlada na čijem ste čelu je počela borbu protiv kriminala i korupcije. Na njih možete biti ponosni. Zašto su izvršioci na slobodi, pitanje je za nas poslanike jer nam je blokiran izbor Tužilačkog savjeta”, ističe poslanik URA-e.

Premijer se nada da će borba niti još vidjlivija a da će biti privedeni i uhapšeni biti procesuirani kako treba što sad, navodi, nije slučaj. Naglašava da sudstvo i tužilaštvo nisu reagovali u mnogo slučajeva.

“Bezbjednost pojedinih članova vlade je u najvećem stepenu rizika”, dodao je on.  

“Igru neizbora Tužilačkog savjeta ne razumijem”, poručuje premijer i dodao: “Dajte da dobijemo tužioca po mjeri borbe koja nam predstoji”.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković pitača je Krivokapića da li namjerava da premijersku funkciju i dalje obavlja kao vjernik jedne vjerske zajednice urušavajući sekularni karakter zemlje.

“Ovo je vaš posljednji premijerski sat”, rekla je Vuksanović Stanković premijeru. Ne shvatate da ne možete biti premijer samo onima koji se izražavaju kao Srbi”, rekla je ona.

“Jednako idem kod svih poglavara drugih vjerskih zajednica”, odgovorio je premijer.

“Kada će Vlada prestati da opstruira rad Fakulteta za crnogorski jezik i kjniževnost i ima neadekvatan odnos prema cmogorskoj dijaspori- navodi se u pitanju SDP-a.

“Napadi na FCJK su napadi srpskog sveta čije naloge bespogovorno izvršavate”, kaže poslanica SDP-a i dodaje: “Smeta vam fakuletet jer su profesori i studenti rekli NE puzećem fašizmu”. 

“Znam kako je taj fakultet formiran ali ne želim o tome. Nije ga Vlada ugasila, samo mu je osporila novac koji im nije pripadao”, rekao je premijer i podsjetio da na Fakultetu u Nikšiću postoji odsjek za crnogorski jezik. 

Pitala je Vuksanović Stanković premijera da li priznaje Crnoogrsku pravoslavnu crkvu. Kad mitropolit Joanikije ustane i kaže: priznajem crnogorsku crkvu, naciju, državu, pružiću mu ruku”, rekla je ona.

“Okanite se nasrtaja na sve ono ima prefiks crnogorsko, jel vam jasno, odlazeći premijeru”, zaključila je ona. 

Proceduralno se javio poslanik DPS-a Dragutin Papović. Kaže da je još nije dobio odgovor Vlade a tražio je da mu se dostavi nacrt  Temeljnog ugovor SPC i Vlade. Traži od premijera da odgovori danas da li će objelodaniti nacrt ugovor.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Damjanović: Sve ekonomske i naučne aktivnosti su usporile, Zapadnom...

Prvi konkretan primjer, smatra ona, ovog tipa bio je CERN. “Na kraju Drugog svjetskog...

Njujork tajms: Obavještajci vjeruju da je Kijev odobrio ubistvo...

Nove detalje atentata u kojem je stradala ćerka Aleksandra Dugina objavio je dnevnik Njujork tajms na osnovu...

Samardžić: Komnenović nezakonito potrošio oko 55 hiljada eura

"Radi istinitog informisanja. Stvarna vrijednost ugovora sa Asfalt-beton gradnja(čitaj CARINVEST) je 200.000 eura. Predsjednik opštine Tivat nezakonito...

Uvesti provjere bezbjednosti ključnih evropskih struktura

Ova dva gasovoda povezuju Rusiju, izvoznicu prirodnog gasa, sa Njemačkom i ostatkom Evropske unije.

Lutovac dobio presudu protiv Bratić: Nezakonito sam smijenjen sa...

“Ovo je veoma važan trenutak za moju porodicu i mene jer sam Gimnazijom u Beranama rukovodio krajnje...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare