Boričić: Burić sugerisao da ne talasam, a Turković da maknem UP iz saopštenja

Počela je sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj će se održati kontrolno saslušanje na temu ''Nehumano zadržavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, 22. juna 2020. godine''.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica kaže da je puno delikatnih i nerješenih pitanja.

“Zašto je došlo do ponižavajućeg postupanja prema velikodostojniku najbrojnije vjerske zajednice? Da li je neko snosio pravne konsekvence za postupke ponižavanja?”, pitao je Koprivica.

Predstavnik MCP protojerej Mirčeta Šljivačanin kazao je da je Amfilohije nehumano zadržan u CG Podgorica nakon održane litije i prema njihovom mišljenju to zadržavanje nije imalo osnova da bude u tolikom trajanju.

“On je tada bio čovjek koji je zašao u devetu deceniju života. Nehumano ponašanje nosilaca državne vlasti je presedan u savremenom pravu. To je sve bilo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroipovijesti koji je izazvao protivljenje vjernika. Božija je pravda je da se utvrde činjenice vezane za događaj, da se utvrdi ko je odgovoran i da se takvo djelo više ne ponovi u našoj zemlji”.

Dragana Šoća predstavnik Mitropolije rekao je da je sa Amfilohijem proveo čitavo vrijeme dok je bio zadržan u polciiji.

“Tada sam se obratio kancelariji Ombudsmana, a u odgovoru sam dobio jednu iscrpnu analizu činjenica kojoj nemam šta da dodam, osim da zahvalim na vrlo profesionalno odrađenom poslu. Tu ćete vidjeti jasne zaključke da je ponašanje prema Amfilohiju bilo uz prekomjerna sredstva, na krajnje ponižavajuć način. To je urađeno sa namjerom da se čovjek šikanira”.

Tužilac Osnovnog državnog tužilaštva Nikola Boričić kaže da je suština problema bila ta zašto policija nije izvršila njegov nalog, da se Amfilohije pusti na slobodu u 13:52h nego je držan do 17:10h.

“Glavno pitanje zašto policija nije ispoštovala nalog kojisam dao u 13 časova, već je Amfilohije pušten tri sata kasnije. U javnosti sam čuo brutalne napade advokata Šoća i Milonjića. Kad sam sjutradan došao na posao obavijestio sam rukovodioca i zahtijevao da se reaguje. Kako je vrijeme odmicalo te reakcije nije bilo. Ja sam onda, u svoje ime reagovao i kazao da je adresa za obraćanje zbog zadržavanja nakon 13.52 Uprava policije. Na to me niko nije demantovao, već je advokat Šoć rekao da ne govorim istinu, a onda je podnijeta i pritužba Tužilačkom savjetu. Oni su donijeli odluku i interpretirana je mišljenju Ombudsmana. Obje pritužbe protiv mene su odbijene. Nakon pritužbi obratio sam se načelniku CB Podgorica, kako bi se saznala istina. U odgovoru tadašnjeg načelinka Milana Pavićevića piše da sam dao nalog da se u 13.52 lice pusti na slobodu. To potvrđuje ono što sam pričao”, rekao je Boričić i pitao zašto nije pokrenut postupak protiv inspektora koji je obmanuo advokata”.

Predstavnik institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Nerma Dobradžić navela je da je Ombudsman sproveo postupak koje je s preporukama dostavljeno svim stranama.

“Nakon našeg postupka, koristeći pravo, Ustavne odredbe, međunarodno pravo… utvrdili smo povredu prava, člana tri i pet Evropske konvencije za ljudska prava i slobode. Mišljenja smo da konkretno lišenje slobode od 13i 52 do 17i10 nije bilo proporcionalno neophodno i nužno. Donijeli smo preporuku uvažavajući sve navedeno. Uprava policije je dužna reagovati proaktivno i rekaitivno u cilju prevencije i sprečavanje mučenja nečovječnog postpupanja, druga preporuka je da službenike CB Podgorice urganizuje obuku i treća da u budućim istim situacijama zadržavanje traje onoliko koliko je neophodno”.

Direktor uprave policije Zoran Brđanin podsjetio je da on nije bio akter u slučaju.

“Suština saslušanja nije da se utvrdi ko je kriv već da se utvrdi istina a onda slijedi pravda. Svemu ovome što je izneseno nedsvosmisleno proizilazi da je došlo do povrede prava”.

Saslušanju prisustvuju direktor uprave policije Zoran Brđanin, načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić, v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović, postupajući tužilac Nikola Boričić, i predstavnik Mitropolije crnogorsko-primorske”, saopšteno je iz Skupštine.

Smatra da se jasno može zaključiti da je došlo do povrede prava.

“Ono što ja zaključujem je da imamo dvije adrese. Na prvom mjestu tužilaštvo, a na drugom Ombudsman. Tužilaštvo, jer proizilazi određena vrsta odgovornosti jer se radi o povredi prava i krivično-pravnoj odgovornosti, ali i situacije da se radi o zastarelosti. Ombudsman, jer mišljenja i preporuke nisu po sistemu “ispali i zaboravi”. Oni su neko ko kad vidi, prati i dobije izvještaj može da utvrdi je li po izvještaju postupljeno ili nije i procesuira prema organu koji vrši nadzor. A ima mogućnost da obavijesti i javnost. Ali ne prebacujem bilo kakav teret, jer su oni završili svoj posao”, rekao je Brđanin.

Goran Jokić, načelnik CB Podgorica, rekao je da od stupanja na funkciju nije dobio bilo kakav dokument vezano za ovaj predmet.

Bulatović: Ne želim raspravu između Šoća i Boričića, nama treba Jovanović

Poslanik DF-a Predrag Bulatović naveo je da bez vd VDT-a Maje Jovanović se saslušanje završiti ne može.

“Da ne bi imali prebacanje loptice sa jedne na drugu stranu. Ne želim raspravu između Šoća i Boričića, nama treba Jovanović”, naveo je Bulatović.

Koprivica je istakao da od Jovanović nijesu dobili povratnu informaciju zašto se nije odazvala.

Poslanik DF-a Slaven Radunović pitao je predstavnike policije kako to da nijesu preduzeli neke korake povodom tog događaja pošto su preuzeli dužnost.

Brđanin je odgovorio da je policija organ utvrđivanja, ali da drugi organi vode postupke koji još nisu okončani.

“Zbog čega bih radio nešto što nije moj posao, kad postoje organi koji postupaju ili će postupati” rekao je Brđanin.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da je, kako je rekao, šikaniranje mitropolita Amfilohija klasična politička odluka. Tvrdi da iza svega stoji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Policija nije poštovala ni tužioca, ni zakon, već je radila po nalozima vrha policije i još nekih ljudi. O zadržavanju, šikaniranju i maltretiranju Amfilohija, kao najkrupnije figure u Crnoj Gori, mogao je da odluči jedino Milo Đukanović. Direktno njega optužujem jer je jedini on mogao da daje leđa Veljoviću, Pavićeviću i Milutinoviću da zadrže, šikaniraju i maltretiraju mitropolita Amfilohija u stanici policije”, naveo je Vučurović.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović smatra da je ova jedna od najvažnijih sjednica od 30. avgusta 2020. Misli da je trebalo da na sjednicu dođe v.d. VDT-a Maja Jovanović jer on smatra “da će početi da se ispituju određena lica”.

Ovdje nije ni DPS koji je podržavao tu policiju i menadžment. Bojkotuju ovu sjendicu zbog tebe, smatra Bulatović.

Bulatović je rekao Brđaninu da će za koji dan biti održan protest na temu gaženja Ustava nakon lokalnih izbora na kojima je DPS izgubila.

“Mi se, gospodine Brđaninu, nalazimo u ozbiljnoj situaciji. Imamo pokušaj jednog režima da se vrati nasiljem na vlast, nasiljem koje podrazumijeva promjenu parlamentarne većine kako bi sve ovo zataškali i nastavili dalje”, kaže Bulatović.

Ne smijemo dozvoliti da se ovo zataška, dodao je on.

Brđanin: Neke naše kolege će morati da odgovaraju za neke stvari

Proces ne ide tako brzo, poručio je Brđanin.

Brđanin naglašava da u policiji ima časnih ljudi ali i onih koji to nisu. “Mnoge stvari će izlaziti na površinu. Neke naše kolege će morati da odgovaraju za neke stvari”, istakao je on.  

Svako okupljanje u Crnoj Gori nosi rizik, saopštio je Brđanin i dodao da polcija ne pristupa represivno ni u jednom.

Brđanin je rekao da sličnih slučajeva nije bilo.

Boričić je nakon toga kazao kako je saopštenje o dešavanjima poslao portparolki tužilaštva, a da mu je ona nakon toga odgovorila kako bi bilo najbolje da ga on potpiše, te da iz njega ukloni posljednju rečenicu u kojoj se pominje uprava policije, te da joj je to kazao tadašnji zamjenik ODT Miroslav Turković.

“Da kaže on da se makne zadnja rečenica koja je ključna”, rekao je Boričić.

“Burić mi sugerisao da ne talasam”

Istakao je i kako mu je nakon toga v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić sugerisao da “ne talasa”.

“Bio je jedan advokat koji je tu blizu sjedio i poslije me je pitao – je li ovo došao da utiče”, istakao je on.

Kako je saopštio predsjednik Odbora, Momo Koprivica, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ne prisustvuje sjednici zbog službenog puta. Takođe zbog službenog puta nije prisutan ni zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, ali sjednici prisustvuju predstavnici Ombudsmana.

Sjednici prisustvuju i predstavnici Mitropolije crnogorskoprimorske, protojerej Mirčeta Šljivančanin i advokat Dragan Šoć.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Državljanin BiH u automobilu krijumčario 12 Kineza

Policija iz Slavonskog Broda saopštila je da su u mjestu Slobodnica u petak, 26. maja, uveče prilikom...

Dugoročna prognoza: Još nije gotovo sa kišom

Tako makar govore dugoročne računarske prognoze, koje predviđaju kako sa kišom još nije gotovo.

Dukljani posjetili plavu grobnicu Crnogoraca, simbol hrabrosti i žrtve...

Na Badnje jutro 1916, brod Brindizi koji je prevozio crnogorske dobrovoljce iz Sjeverne Amerike prema Crnoj Gori,...

Stigli prvi gosti sa Baltika: U Tivat sletjelo 116...

Njih su na Aerodromu Tivat dočekali predsjednik Odbora direktora To Montenegro - Air Montenegro Pavle Ljesar, član...

Ramazzotti otpada, u Bar stiže druga velika zvijezda?

Crne Gore nema u okviru svjetske turneje pod nazivom "Battito infinito", objavljene na zvaničnom sajtu slavnog muzičara,...

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
cikotickadjeku,
cikotickadjeku,
15/11/2022•17:34 17:34

eto otisao kao …… kakav je i bio, nit je volio CG a s tim ide da nije volio ni roditelje, sestre, bracu, rodjake, kumove, prijatelje (ako ih je imao) i komsije te ni Crnu Goru, ode ka dlaka iz masti